Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bialoczarna

Ile dni po owulacji test wykryje ciaze?

Polecane posty

Gość bialoczarna

Ile dni po owulacji test wykryje ciaze? do stosunku doszlo prawdopodobnie w dniu owulacji lub dzien po. Nie wiem dokladnie bo ostatni cykl mialam krotszy niz zwykle. Powinnam czekac do dnia @ czy moge zrobic test wczesniej?

Gość bialoczarna
Wiem ze najlepiej poczekac ale jestem ciekawa.. Czy moze mi ktos powiedziec ile dni po owulacji wynik testu jest juz wiarygodny? Zastanawiam sie czy jest duze prawdopodobienstwo na to ze jestem w ciazy. Mozliwe ze bylo to juz dzien po owulacji.

Gość bialoczarna
No tak ale jesli stosunek byl w dzien owulacji to tez trzeba czekac 2 tyg?

Gość bialoszaraaaaa
Tak, no bo założenie jest takie, że okres dostajesz 14 dni po owulacji i dopiero tego dnia można robić okres. Czyli autorzy testów ciązowych zawsze zakładają, że stosunek był ok. owulacji. Ważne też, że testy "sikane" mają czułość np. 20ml/coś tam (ostatnio robiłam, to jestem na bieżąco), a bHCG (z krwi) wykrywa nawet od 0,1ml. Więc jeśli Ci bardzo zależy, to możesz iść na betę, choć pani laborantka powiedziała mi ostatnio, że też najwcześniej 10dni po stosunku, żeby wynik był wiarygodny, a najlepiej 14 dni. Więc w sumie na jedno wychodzi. ;)

Gość bialoszaraaaaa
*można robić TEST oczywiście, a nie okres. ;P

Gość bialoczarna
a co z testami ktore wykrywaja wczesna ciaze?

Gość na wszystkich testach jest
napisane ze najwczesniej wykrywaja 6 dniową ciąze. Ale musimy pamietac ze ciąza jest wtedy kiedy zarodek zagnieździ sie w macicy. A zanim do tego dojdzie zapłodniona komórka jajowa dzieli sie i wędruje do macicy i moze to potrwac jakies 5-6 dni. Wiec jesli test ma wykryc 6 dniową ciąze to powinno sie go zrobic jakies 12 dni po owulacji bo wczesniej to raczej nie ma sensu. Oczywiscie jesli nie prowadzi sie pomiarów temp lub innej metody to ciężko stwierdzic kiedy dokładnie była owulacja. Ogólnie przyjmuje sie ze test najlepiej zrobic w dniu spodziewanej miesiączki. Wczesniej moze dac wynik fałszywie negatywny