Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość studentka_region

Kaszubi

Polecane posty

Gość studentka_region

Witam, jestem studentką kierunku etnologia i antropologia kultury. Moja rodzina pochodzi z Kaszub, spędziłam tam połowę życia (zresztą nadal często przyjeżdżam), więc kiedy przyszło do wyboru tematu pracy, nie miałam wątpliwości, że chcę pisać o Kaszubach. Tematem mojej pracy jest "Rozwój świadomości regionalnej wśród ludności kaszubskiej", zainspirowałam się Narodowym Spisem Powszechnym i ogromną akcją świadomościową jaka wtedy powstała. Aktualnie piszę o działaniach instytucji na rzecz rozwoju świadomości, opisuję m.in. Zrzeszenie Kaszubsko-Pomorskie, ale i inne. Prowadziłam wywiady na terenie Gdyni i Rumi, ale brakuje mi kilku szczegółów. Czy może mielibyście ochotę opowiedzieć w kilku słowach, co myślicie o działaniach na rzecz rozwoju regionu? Czy istnieje tendencja do coraz częstszego przyznawania się do bycia Kaszubą? Ale najważniejsze co sądzicie o instytucjach działających na Pomorzu?

Gość studentka_region
sami kaszubi używają odmiany Kaszubą, we wszelkich naukowych tekstach też raczej jest ta odmiana. Inaczej w tekstach naukowych jest odmiana (ten) Kaszuba, natomiast w polszczyźnie potocznej używa się (ten) Kaszub. Słownik języka polskiego dopuszcza obie odmiany.

Gość yhtry
prawdziwe kaszuby nie są w gdyni czy w rumii :o stolicą kaszub jest kościerzyna 😍

Gość czy ktos z was ...
Jakich instytucjach?W moim regionie z kaszubow sie smieja,uwazaja ich za gburow i ludzi nieobytych,wrednych,malo wyksztalconych a nazwanie kogos kaszubem to braza.

Gość studentka_region
Jestesmy dumni z tego, ze nasi dziadkowie słuzyli w Wehrmachcie :)

Gość a może jak w gwarze
Kaszebe, oba e-umlaut