Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 niezdecydowana?

czy nieposiadanie dzieci to naprawde taka tragedia?

Polecane posty

Go艣膰 niezdecydowana?
a ja powiem Ci tak...jestes moim wielkim plusem po stronie posiadanai dzieci ;) Ciesze sie, ze wszystko sie uklada, tez mam nadzieje na podroze z ewentualnymi dziecmi/dzieckiem, myslisz o kolejnym czy 1 "wystarczy"? wsciekla, bo tak - rozumiem to, u mnie nie jest to tak nachalne ale wszyscy wokol maja potomstwo i czulam lekki nacisk - z drugiej strony w rodzinie (brat i jego zona lus 2 dzieci) nie podobaja mi sie wzorce - zero podrozy, spedzania czasu z dziecmi skoro juz sie urodzily, to trzeba sie przemeczyc te pierwsze 14 lat - nie chce tego, nie chce podchodzic do dzieci jak przykrego obowiazku, to tez mnie przeraza

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 W艢CIEK艁A,BO TAK
Autorko a sp贸jrz wok贸艂 siebie... Na "m艂odzie偶" wracaj膮c膮 ze szk贸艂,na 7-letnie dzieci z kryminalnym wizerunkiem i tekst w Mc Donaldzie "idziemy na frytki hu*ju brzydki?" Coraz wi臋cej ludzi decyduje si臋 na nieposiadanie dzieci. Gimnazjum to wyl臋garnia bandyt贸w. Sama chodzi艂am do gimnazjum i by艂a gnojona tylko dlatego,偶e chcia艂am si臋 uczy膰. Obrzucano mnie czasami kamieniami bo nie chcia艂am pi膰 jaboli pod szko艂膮. Kiedy艣 prawie wzrok straci艂am bo dosta艂am 艣nie偶k膮 w kt贸r膮 by艂 wsadzony kamie艅. Tak wygl膮da gimnazjum. Ja wiem 偶e za chwil臋 ka偶dy zaprzeczy ale wy-rodzice g贸*wno wiecie co dzieje si臋 w szko艂ach waszych dzieci.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Godejwa
wszystko zmienia si臋 z biegiem czasu , nikt nie wie czego b臋dzie 偶a艂owa艂 b膮d藕 nie w przysz艂o艣ci . W 偶yciu r贸偶nie si臋 uk艂ada:(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lela***
Wychowanie dziecka to ci臋偶ka praca na lata, odpowiedzialno艣膰, zadanie, nie ka偶dy si臋 do tego nadaje i inie ka偶dy jest 艣wiadomy na co si臋 decyduje.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 a ja powiem Ci tak...
Pewnie, 偶e to jest ogromne wyzwanie, wychowa膰 male艅stwo na dobrego cz艂owieka. W rodzinach, kt贸re opisujesz, nie musia艂o by膰 zn臋cania - wystarczy, 偶e rodzina 偶y艂a skromnie, a dzieciak pozna艂 "przedsi臋biorczych" koleg贸w i pomy艣la艂, 偶e nie chce biedowa膰 jak jego starzy. Na ka偶dym kroku czyha jaka艣 pu艂apka i tylko od nas zale偶y, czy j膮 zauwa偶ymy i zadzia艂amy. Bez powodu nie ma problem贸w w nauce, chlania w gimnazjum i tym podobnych, naprawd臋.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lela***
w艣cieka艂a nie zaprzecz臋;) ale s膮 te偶 normalne dzieci i normalna m艂odzie偶, ale oni maj膮 wsparcie w rodzicach i wpojone pewne zasady

Udost臋pnij ten post

Z zon膮 jeste艣my ma艂偶e艅stwem od 15 lat, od 7 staramy sie o dziecko (w艂a艣ciwie starali艣my si臋). Przez ca艂y ten czas nie bylismy tak na prawd臋 pewni, czy go chcemy czy nie. Teraz kiedy juz wiemy, 偶e na 99,9% go nie b臋dzie (mam na my艣li, 偶e takie jest prawdopodobie艅stwo 偶e 偶ona zajdzie w ci膮偶臋) to ju偶 sobie odpu艣cili艣my zb臋dne roztrz膮sanie problemu. Nie mamy dzieci i nie ukrywam, 偶e dobrze nam z tym, gdyby dziecko si臋 teraz pojawi艂o, to my艣l臋, 偶e byliby艣my w wi臋kszej panice, ni偶 jako nastolatki :D A je艣li chodzi o to podawanie szklanki wody, to nie wyobra偶aj sobie, 偶e dzieci mog膮 Ci to zapewni膰. Wyjechali艣my z 偶on膮 z dom贸w rodzinnych zostawiaj膮c rodzic贸w, taka by艂a konieczno艣膰 i nie mieli艣my na to wi臋kszego wp艂ywy. Jedyne co mo偶emy zrobi膰, to wynajmowa膰 opiekunki, bo osobi艣cie szklanki wody ojcu poda膰 nie mog臋 :(

Udost臋pnij ten post

Chwilowo jestem na "nie", je艣li chodzi o kolejne dzieci. Mia艂am cc, lekarz kaza艂 mi odczeka膰 2 lata z kolejnymi staraniami, a i ja, i przede wszystkim m膮偶 m艂odsi ju偶 nie b臋dziemy. Do tego dochodzi w艂a艣nie ten przera藕liwy strach o dziecko, nie wyobra偶am sobie, 偶e mia艂abym to czu膰 podw贸jnie :D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lela***
w Polsce tak jak ju偶 jest na zachodzie coraz popularniejsze b臋d膮 Domy Opieki dla starszych ludzi tyle, 偶e to droga "przyjemno艣膰"

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 alabala
Jasne, ja nigdzie nie napisa艂am, 偶eby partnera nie kocha膰, a ca艂a mi艂o艣膰 i uwag臋 przela膰 na dzieci. My艣l臋, 偶e facet rozumie kobiet臋 zakochan膮 we w艂asnym dziecku, czasem zapatrzon膮 jak w obrazek, ale.. nie robi z tego problem贸w i nie urz膮dza scen zazdro艣ci. To nie tak, 偶eby faceta odtr膮ci膰. :)

Udost臋pnij ten post

co偶 tak , juz jest, ja jak nie zadzwonie do dzieci i nie dowiem si臋 co sie dzieje, dostaj臋 pierdolca....

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 niezdecydowana?
z ta szklanka wody to tez tak mysle, roznie sie w zyciu uklada i tak naprawde niewiele rodzin mieszka blisko siebie ( my mamy to szczescie) a co do wychowania - kiedys myslalam, ze jak sie dziecka nie kocha albo jest sie niezbyt rozgarnietym (przestalam sie oszukiwac w okresie nastoletnim, ze dzieci posiadaja tylko ludzie inteligentni) to dziecko jest narazone na rozne wplywy srodowiskowe a potem zaczelam obserwowac wsrod znajomych moich i meza i naprawde widze, ze dobra sytuacja w domu czasem nie ratuje przed tragicznym zachowaniem. gimnazjum to juz w ogole koszmar chyba wroce do problemy po 30 i jesli wtedy nie bede czula instynktu to sobie daruje, nie ma co rodzic z rozsadku :)

Udost臋pnij ten post

Ja sobie wyobra偶am te tabuny ch艂opak贸w, kt贸rzy b臋d膮 chcieli spotyka膰 si臋 z moj膮 c贸rk膮... I widz臋 oczyma wyobra藕ni, jak daj臋 takiemu w mord臋 bejsbolem, potem pytam o imi臋 i znowu w mord臋, tak profilaktycznie, potem wypytuj臋, jakie ma zamiary i znowu w mord臋, oboj臋tnie, co odpowie... ;)

Udost臋pnij ten post

Ja w sumie nie mia艂am jako takiego instynktu a偶 do porodu :D Nie zagl膮da艂am do w贸zk贸w, nie ciumka艂am o dzieciach, co wi臋cej, ja nie cierpi臋 dzieci :D Teraz, kiedy mam swoje, nadal nie cierpi臋 pozosta艂ych dzieci :D Ale na punkcie mojego mam 艣wira, i tak, jak napisa艂am - trafi艂o mnie w momencie, kiedy mia艂am ju偶 dziecko na piersi. Taka kruszynka, usi艂uj膮ca otworzy膰 posklejane oczka, robi膮ca mink臋 "co jest, kurwa?" :D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 niezdecydowana?
a ja powiem Ci tak... - ta zaszczytna rola jest chyba przewidziana dla Twojego meza, taka niesprawiedliwosc spoleczna ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 alabala
Jak b臋d臋 mia艂a dzieci, to si臋 boj臋, 偶e moja c贸rka- (patrz膮c na te czasy) b臋dzie rozwi膮z艂膮, 藕le prowadz膮c膮 si臋 osob膮. :( Bo tak naprawd臋, jaki my rodzice mamy na to wp艂yw? Znikomy, nie zamkniemy dzieci w klatce i nie zabronimy kontakt贸w towarzyskich (a dzieci du偶o ucz膮 si臋 z艂ych zachowa艅 np. w szkole)

Udost臋pnij ten post

M贸j m膮偶 jest osob膮 bardzo spokojn膮 i pokojowo nastawion膮. Od lania po mordach jestem ja ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 niezdecydowana?
tez nie ludzie dzieci, no moze lubie dopoki sa usmiechniete i nie marudza/nie placza alabala - tez sie boje, ze nie wychowalabym na porzadnego czlowieka, na uczciwego (bo dzis to tak zadko spotykane), na wrazliwego i porzadnego a wiecie co tak naprawde mnie przeraza - ze dzieci staja sie aktywne seksualnie tak szybko - na samej kafeterii jest tyle tego gowna, jakim cudem 14 latki wysylaja gole zdjecia za doladowanie, skad to sie bierze do cholery??

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lela***
nie przesadzajcie! mam kontakt z r贸偶nymi dziecmi z gimnazjalistami te偶 du偶a cz臋艣膰 z nich to fajni, ciepli ludzie, maja swoje zainteresowania, naprawd臋 mi艂o z nimi co艣 robi膰;) ale prawda jest taka, 偶e ci normalni maj膮 te偶 normalnych rodzic贸w, ktorzy si臋 nimi interesuj膮 a nie spychaj膮 wychowania na szko艂臋, koleg贸w, ulic臋...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Go艣膰
Mam dwie znajome kt贸re nie posiadaj膮 dzieci, maj膮 ju偶 55 lat i ka偶da z nich uwa偶a 偶e gdyby mog艂a cofn臋艂a by czas. Nie wiem co ich m臋偶owie na to, ale to wida膰 po tych kobietach - zazdro艣膰 i samotno艣膰

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lela***
Maria Czubaszek dzieci mie膰 nie chcia艂a i nie 偶a艂uje nie ma regu艂y do posiadania dzieci trzeba dojrze膰 i trzeba tego chcie膰, a potem m膮drze kocha膰

Udost臋pnij ten post

Ale gdzie s膮 rodzice tych, kt贸rzy wysy艂aj膮 nagie foty za do艂adowanie? Nie uwierz臋, 偶e te nastolatki maj膮 dobry kontakt z rodzicami, mog膮 z nimi o wszystkim pogada膰 i maj膮 do nich zaufanie. No nie uwierz臋. Wiem po sobie, sama w okresie dojrzewania obraca艂am si臋 w 艣rodowisku, w kt贸rym chlano, 膰pano, puszczano si臋 z kim popadnie. To nie jest wynalazek obecnych czas贸w, takie patologie by艂y zawsze, tylko wtedy ma艂o kto mia艂 dost臋p do internetu i dlatego nikt nie s艂ysza艂/czyta艂 o do艂adowaniach za kas臋/puszczaniu si臋 na dyskotekach/ci膮偶ach w艣r贸d nieletnich. A moja Mama, z kt贸r膮 zawsze mog艂am pogada膰 o wszystkim, puszcza艂a mnie na spotkania z r贸wie艣nikami, ale tak mnie wychowa艂a, 偶e nie mia艂am potrzeby 膰pa膰 i dawa膰 ch艂opcom "dowodu mi艂o艣ci". Jak kto艣 mnie na co艣 naciska艂, to m贸wi艂am kulturalnie, 偶e nie chc臋, i ju偶.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 rothmanowka
SS ty sie nie odzywaj zamknales dziecko w lesie z psami

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 dobr膮 rad臋 ci dam...
"wlasnie nie rozpatruje zycia pod kontem osiagniecia czegos, zycie plynie, ja sie rozwijam, maz sie rozwija ale nie uwazam zdobycia kolejnego kursu czy awansu za osiagniecie "czegos", tak samo dziecka nigdy pod te kategorie nie podciagne" gdzie ty kretynko sie rozwijasz jak ty nawet pisac nie umiesz, "kontem" co za je艂op. nie rob dzieci, najpierw we藕 slownik ortograficzny szmato!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 czy na tym forum
mozna normalnie porozmawiac, bez wyzywania sie od szmat?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 niezdecydowana?
szlo bardzo ladnie, mozemy pojedynczy przypadek ignorowac. Rzeczywiscie blad mi sie trafil, wychloszcze sie, jesli pozwolisz, po 18. to tez jest argument za - wychowac porzadnego czlowieka i czuc dume

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 alabala
Wydaje mi si臋, 偶e dzieciaki, kt贸re wchodz膮 w konflikt z prawem, puszczaj膮 si臋, urz膮dzaj膮 b贸jki i szukaj膮 sponsora, to dzieci, kt贸re nie zazna艂y w domu ciep艂a i mi艂o艣ci.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 nie wiadomo....jak zycie sie
a moi sasiedzi maja 3 dzieci i wszystkie zyja za oceanem, do domu przyjezdzaja bardzo rzadko i sasiadka placze ze ma troje dzieci a jest sama jak palec...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 a moj zkuzyn
Moja ciotka mowi ze zaluje ze urodzila swojego syna, jego glupta i brawura zabrala zycie 3 ludzi.

Udost臋pnij ten post