Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mrówka brązowolita

fajne danie na wielkanoc.Ktos pomoze?

Polecane posty

Gość mrówka brązowolita

znacie jakies fajne przepisy na swieta? cos z jajkami,jakas salatke inna niz jazynowa,jajka nadziewane czy cos innego.Jak co roku jade na swieta do mamy,zawsze jezdzilam z pusta reka z braku kasy,teraz chcialam zrobic jakies ciacho i cos jeszcze,moze cos nietypowego.Podajcie sprawdzone przepisy na cos czym mozna troche zablysnac i cos na pewno bedzie wszystkim smakowac.Z gory dziekuje :-*

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
oj pelno tego :) zurek z jajkiem kielbasa i chrzanem salatka mazurska wariacje na farsz z jajek nieograniczone ja bede robic z kiszonym ogorkiem cebulka i zasmazanymi pieczarkami i z sardynkami startym serem zoltym i korniszonem i czerwona cebulka poza tym gotuje schab w folii i bedzie szynka peklowana i sledzie po litewsku i deska serow :) do tego twarde jablka bagirtka winogrona

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a co tu tlumaczyc
taaaa zurek z jajkiem kielbasa i chrzanem powiezie do mamy..... a nie lepiej zapytac sie mamy co mozesz zrobic? ona chyba, jako, ze jest gospodynia, ma juz plan i jakis jadlospis.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
czepiasz sie a dlaczego nie??? zuirek jak przejdzie postoi jest lepszy jajko u mamy ugotuje wiesz sa takie rzeczy jak termosy bardzo praktyczne salatki czy farsz do jajek moim zdaniem tez zdadza egzmin ja jutro robie sledzie po litewsku ale one swoje musza odstac ok 4-5 dni wiec dopiero w Wielkanoc bede wiedziala czy dobre :) babke te mozesz upiec albo keksa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jeśli jedzie autem to niby czemu ma nie przygotować zupy ;) ? U mnie na różnego typu uroczystości serwuję schab w galarecie. Szybkie,proste i jakie smaczne :D Schab w całości zalewam zimną wodą.Dodaję marchew,por,seler,pietruszkę,cebulę przypaloną, pieprz ziarnisty, liść laurowy,ziele angielskie.Gotuję na wolnym ogniu do miękkości mięsa.Pod koniec solę wywar.Wyciągam mięso ,kiedy ostygnie to kroję na grubsze plastry. Wywar próbuje i jeśli jest potrzeba to solę i dodaję minimalnie pieprzu białego (czarny będzie widać). Przecedzam wywar by był klarowny i gorący rozprowadzam z żelatyną (robię jak jest podane w instrukcji). Na półmisku układam plastry schabu,na każdym kawałku kładę ugotowane jajko na twardo,na około jajka przez szprycę dekoruję majonezem.Kiedy wywar będzie tężeć to delikatnie wylewam na schab (z majonezem nic się nie stanie - rób to delikatnie).I wstawiam do lodówki ;) Schab i galaretę możesz również udekorować ugotowaną marchewka,plastrami cytryny,groszkiem itd.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kasanowa567
Tylko i wyłącznie jajka :D Lecz warto wcześniej poczytać, żeby kupić dobre jajka na Wielkanoc http://finanse.wp.pl/kat,98674,title,Wszystko-co-chcesz-wiedziec-o-jajach-ale-boisz-sie-zapytac,wid,15449863,wiadomosc.html

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zielonazajączka
fondue.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość medus_A
ja w zeszłym roku zrobiłam coś nietypowego i wszystkim smakowało ogórka pokroiłam na grube plastry (naprawdę grubaśne) ułożyłam je na półmisku i na każdy z nich wycisnęłam porcję mieszanki sera feta, niewielkiej ilości kwaśnej śmietany (żeby konsystencja była odpowiednia - gęsta i żeby się nie rozpływało) i drobniutko posiekanej świeżej papryczki chili - nie za dużo, ma być tylko lekko ostre nie pamiętam, czy jeszcze czymś to doprawiałam, ale chyba nie wyszło coś bardzo świeżego, wiosennego i pysznego, a robi się błyskawicznie, polecam jeżeli ktoś ma zapędy artystyczne, to może ogórka pokroić w jakieś bardziej ozdobne plasterki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×