Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taka mama sobie jestem

Biegunka u malucha jak ja zatrzymac ?????

Polecane posty

mam problem synek 1,5 roku ma biegunke od kilku juz dni. bylismy u lekarza, kazala nawadniac, przepisala nifuraxazyd ale trwa to juz 4 dzien dzisiaj. co robic ??

moze dodam jeszcze ze ryz z marchewka nie dziala, ors200 tez nie bardzo. daje do picia kompot z jablek na przemian z orsalitem i herbata z jagod. a co do jedzenia dla takiego dziecka??

Gość Adopcyjna Mama
ugotuj mu ryż z jabłkami, kleik ryżowy

kleiku nie chce, daje mu na sniadanie i kolacje kaszke ryzowa zrobiona na wodzie

trochę odgazowanej coca coli, pepsi też daje radę:) kompotu z jabłek bym już nie dawała ani jagód - u niektórych działają odwrotnie

tez daje wlasnie gotuje suszona jagode i ten wywar daje do picia. i te jagody z jablkiem z kompotu do jedzenia ale on nie chche wogole praktycznie jesc. musze wciskac w niego. ile to jeszcze moze potrwac?? aaa i dalam mu troche wegla leczniczego. czy to wszystko zadziala jakos na dniach ??

serio z cola ??? a ile tego trzeba dac dziecku tak malemu ?? nie pogorszy mu sie ??

serio z cola:-) odgazuj i nawadniaj cola z jedzenia suchy chleb, ryz, gotowane ziemniaki

a ile moze trwac taka biegunka u dziecka??

powiedziala ze obstawia rotawirusa ale to trzeba kupe zbadac. w poniedzialek wymiotowal a od wtorku ta biegunka, kupy strasznie wodniste byly, od wczoraj troche lepiej jest bo jest ich o polowe m niej i juz nie takie wodniste

do lekarza już chyba nie zdążysz - spróbuj z colą, może już idzie w dobrym kierunku:) my też mamy rota, ale po dwóch dniach biegunka przechodzi:)

jej to jak Ty to robisz ze po 2 dniach u Was przeszlo?? moze ja cos zle robie. pierwszy raz syn choruje na cos takiego i tez nie wiem jak do konca z tym postepowac :(

zazdroszcze takiego wirusa :( nasz jest chyba jakis strasznie paskudny :(

no są paskudne, jak starszy miał półtora roku jechaliśmy samochodem do Polski, zahaczyliśmy o znajomych na południu Anglii, ich rodzina była chora na rota, ale nawet ich nie widzieliśmy - pies przyniósł zarazki i naszemu dziecku się rozwinęło w drodze... dojechaliśmy do Polski z ostatnią zmianą ciuchów dla niego, a on od kilku godzin też już nie chciał nawet pić, bo leciało górą i dołem i cola nie pomagała, w zasadzie zaraz polecieliśmy na izbę przyjęć, ale obyło się bez kroplówki...fakt, że na 4 dzień już zaczęło przechodzić... daj dziecku parę łyżek teraz i kilka wieczorem i zobaczysz czy jest poprawa

kurde nie mam coli a jestem sama w domu do jutra az :( nam lekarka powiedziala ze nawet 10 dni moze sie biegunka utrzymywac :(

Gość agula8
jesli biegunka jest wirusowa- a takie ostatnio panuja to nie powinno się jej na siłę zatrzymywać ale nawadniać dziecko, bo organizm w ten sposób pozbywa się wirusów i toksyn. Po pierwsze-orsalit-małymi porcjami i schłodzony-lepiej smakuje. Po drugie duzo do picia-wody, lekko słodzonej herbatki i dieta marchewkowo-ryżowa. generalnie nie namawiac dziecka do jedzenia-jesli nie chce-ważne żeby piło.

Gość bettycu
generalnie biegunki nie należy zatrzymywać, chyba że trwa już długo. ważne, żeby organizm oczyścił sie z toksyn. podstawa to nawadnianie i podawanie preparatów z elektrolitami. ja podaje akurat orsalit. do jedzenia można ugotować marchwiankę, kleik ryżowy, kisiel z jagód. na pewno nie warto podawać soków i owoców.

Gość ciekawski george
jak podajecie dokładnie orsalit?? po troszkę co chwilę czy po każdej biegunce czy wymiotach???

Gość Bozena M
na biegunke najlepszym domowym lekiem jest maka ziemniaczana (2 lyzeczki) rozmieszac z przegotowana letnia woda i wypic. Naprawde pomaga i dziecku i doroslemu. :)

Ja dawałam smecte 2 razy po 50 ml dziennie. nawadniac to podstawa. U mojej małej trwało 6 dni biegunka.

Gość zimowa mama
Jak moj syn mial rotawirusa w wieku ok. 20 m-cy to podawalam mu ors 200 i takie preparaty nawadniajace z apteki po lyzeczce dokladnie co 10 min. Wieksze ilosci doslownie przelatywaly.

Na biegunke - nawadnianie, Smecta i 2xdziennie probiotyk np. Dicoflor i Enterol. Powinno byc lepiej po dpbie stosowania. Do tego b.dobra pilegnacja pupy, bo zaraz moze zrobic sie zapalenie pieluszkowe. Zdrowia zycze.

Gość misiamarysia
ja podaje orsalit co jakiś czas, w niewielkich dawkach. córka niechętnie go pije, ale podstępem jej wciskam. do tego probiotyk i smecta. no i oczywiście marchwianka.

Gość nettka29
lekka dieta, marchewka i ryż, orsalit jest świetny bo uzupełnia elektrolity, które się traci przy biegunce oprócz tego woda, żeby nie było odwodnienia, do smaku orsalitu dzieci podchodzą różnie, jedne nie chcą pić, a innym smakuje