Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gddgas

Ludzie ktorzy nie chca miec dzieci to egoisci!!!

Polecane posty

Gość gddgas

Ludzie ktorzy nie chca miec dzieci to egoisci!!! O ile rozumiem postepowanie kobiet dla ktorych decyduja sie na zabieg sterlizacji o tyle nie rozumiem facetow ktorzy dokonuja wazektomii! Dla mnie to wieczne piotrusie pany ktorzy nie chca zobowiazan i sa egoistami, kobieta musi znalezc odpowiedniego mezczyzna a facet ma stanac na wysokosci zadania

Gość Makabraa
owszem

Gość hudgbviubh
Jestem egoistką :) I co w związku z tym? :))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Gość kjijijjj
Who cares?

Gość cvbnxy
Skacz.. :P

Gość jestem egoistka i zajebiscie
sie czuje 🖐️

Gość hudgbviubh
Chyba się utopię w związku z tym :))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Gość cvbnxy
dawaj, dawaj! :P

Gość hudgbviubh
Albo nie! Skoczę z balkonu!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :))))))))))))))))))))))))))))))))))) Tylko, że .....jestem na parterze... :) I co teraz? :)

Gość angelikkkkkka
a co maja dzieci do egoizmu??? ja nie chce dzieci a nie jestem egoistka, wlasnie dlatego nie chce miec dzieci zeby pozniej nie zylo tak jak ja;/ w biedzie, chorobie i samotnosci

Gość egoistycznaegoistka
Tak? A po co je mieć? Bo wszyscy maja? Bo potencjalni dziadkowie nie moga sie doczekać wnuków? Bo trzeba uszanowac zwierzecy instynky który każe pchac gatunek na przód? Guzik prawda!! To indywidualna sprawa kazdego czlowieka czy chce je miec czy nie. Ci co chca pewnie wymienili by mnostwo powodów dla których warto i za pewne na tej liscie znalazly by sie glosy mowiace o chceci przekazania pewnych wartosci, potrzebie milosci ktora chca zrealizowac czy chocby zapewnieniu sobie na starość domu pelnego bliskich osob. W tym to juz niby nie ma egoimu??? Chyba logiczne jest ze jesli ktos chce miec dziecko to ma ku temu powody bo z posiadaniem oprócz ogromnego poswiecenia wiaze sie rowniez mnostwo pozytywnych aspektow ale najzwyczajniej w swiecie nie wszyscy rozpatruja bilans zyskow i strat w tej kwestii w jednakowy sposob. Moze kiedys beda zalowac swojej decyzji, moze nie, ale na pewno nie Tobie ich oceniac. Rownie dobrze mozna by pod symptomy egoizmu podciagnac wiele innych zachowan ludzkich ktorych za pewne jak kazdy jestes w wiekszym lub mniejszym stopniu przykladem.

Gość ale oco sie rozchodzi???
a ja moglabym np. powiedziec, ze ludzie ktorzy nie chca miec zwierzaka w domu, to egoisci. bo kocham zwierzaki. i kazdy czlowiek powinien miec zwierzecego przyjaciela pod opieka. alew nie powiem tak, bo rozumiem, ze sa ludzie, ktorzy nie cierpia zwierzat! i sa tez tacy, dla ktorych posiadanie dzieca to zbyt duza odpowiedzialnosc (nie chcialabym pisac, ze nie cierpia dzieci, chociaz pewnie tak jest... ;) ok ide otworzyc trzecie piwo

Gość egoistycznaegoistka
ALE O CO SIE ROZCHODZI - zgadzam sie w Toba w calej rozciaglosci Twojej wypowiedzi! Miałam ochote własnie dopisac ze wiele ludzi realizuje swoje empatyczne zapedy poprzez opieke nad zwierzetami, osobami chorymi, starszymi itp. ale co tam... najlepiej byc dumna matka polka bo to dobrze widziane w oczach ogolu hahaha ide otworzyc czwarte piwo ;)

Gość koralowa ryba
A co jest złęgo w egoiźmie?

Gość yhryjry
Moim zdaniem wiekszymi egoistami są ludzie którzy mają dzieci. Bo mają je np. dlatego aby miał im podać kto szklankę wody na starość bo ich związki i miłość w tych związkach to pic na wodę i sa ze sobą tylko dla kasy, tylko dlatego że potrzebują (kobiety) aby ktos im tego dzieciaka zrobił a potem dawał kasę. Ja tam wolę być egoistką bez dzieci niż egoistką z dziecmi.

każdy decyduje o sobie sam i nie uważam tego brakiem egoizmu nie każdy chce nadaje się, ma warunki itp itd ja mam jedno i nie widzę jak na razie w planach drugiego i jak tak dalej pójdzie bedzie jedno i tez jestem egoistką ?

i nie mam dziecka po to by mnie na starość obsługiwał bo ja go niańczyłam mam bo chiałam kochać małą istotę i usłyszeć mamo jesteś najlepsza mamą na świecie

Gość dhseth
no oczywiście że jesteś egoistką bo skazujesz swoje dziecko na bycie złym, egoistycznnym jedynakiem. a jak ci dziecko umrze (tfu tfu) to zostaniesz bez dzieci... a wiesz sąsiadki szwagiera kolezanka siostry ciotecznej córka miała jedno dziecko, to zginęło w wypadku i nie miał jej kto na starość dac wody ;)

złym trzeba uczyć zasad i jakoś nie wykazuje na razie cech egoizmu a stwierdzenie jedno umrze drugie na pocieszenie :D i myślisz że byłoby łatwiej ? głupia ja mam rodzeństwo i jakoś mimo moich starań brat nie chce bliskich kontaktów tylko na święta

Gość dede bubu
może Cię nie lubi:P a dlaczego tak jest między Wami? czyja wina?

Gość dhseth
no oczywiście że byłoby łatwiej by bys miała dziecko na zapas... ;) a najlepiej to od razu sobie z 10 walnąć co by miec duży zapas na wypadek jakiejs masowej tragedii!

przecież napisałam że ja walczyłam i dalej walczę o kontakty a brat nie chce bo mu szkoda zadzwonić napisać itp na święta napisze mieszkam daleko od rodziny i brat odwiedził raz i powiedział że więcej nie przyjedzie bo nie chce mu się czemu nie wiem ja piszę sms maile to po miesiącu odpisze zdaniem jak dzwonie nie odbiera jego żona również próbowałam rozmawiać to poiwedział że nie ma potrzeb

Gość dede bubu
widocznie Cie nie lubi. gdyby Cie kochał, lubił to sam chciałby kontaktu, zależałoby mu. widocznie ma wyjebane...a może ta jego zona nastawia go przeciwko Tobie?

Gość mama w wieku 29
jak mieszkałam sama to wszyscy mi mówili że jestem wygodnicka i egoistka bo jestem sama.Wyszłam za mąż mamy jedno dziecko i więcej nie chcemy i znowu słyszę że jestem egoistka itd . W Polsce jak masz 2 dzieci oczywiście chłopiec+ dziewczynka to jest ok. Jak jest inaczej to już jest źle.

Gość noami..
Temat z załozenia jest błędny. Co ma egoizm do nieposiadania dzieci? Szybciej wygodnictwo, owszem. A ktoś tu mądrze napisał - że bardziej egoistami są co, którzy dzieci na świat sprowadzają. Bo to oni decydują, by ktos sie urodził na ten podły świat. Taka prawda. Bo im sie chce mieć dziecko, wiec ono musi sie urodzić. A ciekawe gdyby zapytac takie dziecko, czy chcialoby sie urodzic. Moze odpowiedz by zaskoczyła :-P

Gość dede bubu
a spotykacie sie z tym ze jak ktoś nie ma parki , chłopiec i dziewczynka tylko np.23 dziewczynki albo 2 chłopców to też podgaduszki zeby robić 3 - a nuż się trafi ta płeć której się nie ma?

Gość dede bubu
oczywiście 2 dziewczynki a nie 23 dziewczynki:D

Gość wiem że każdy decyduje sam o
sobie i ma do tego prawo ale ja tez uważam podobnie jak autorka... znam wiele osób które młodość "strciły"na zabawę,podróże,karierę bez dziecka bo tak było prościej łatwiej i bezproblemowo a teraz dobiegają 40 lub wiecej i w pewnych przypadkach na dziecko jest już za poźno albo będzie to bardzo trudne... ja mam 2letnie dziecko którym zajmuję się praktycznie sama mąż pracuję a ja pracuję dorywczo tzn wo domu na finanse nie narzekamy ale od nardzin syna nie bliśmy sami z mężem nigdzie np w kinie czy w restauracji... a przed narodzinami dziecka wychodziliśmy razem bardzo czesto ... uważam że czasem trzeba wybrac inne wartości i priorytety dziecku trzeba się całkowicie poświęcić i czesto my sami i nasze sprawy idą na drugi plan... ale kiedy taka mała istotka budzi się rano z usmiechem i wołaniem mama a potem rzuca się na szyje i do nas przytula to jest to ważneijsze i cenneijsze niż podróże,kariera i zabawy... nie uważam też że jest w tym coś złego że moje dziecko będzie się mną opiekowało na starość ja opiekuję się moją mamą i uważam to za swój obowiązek ale nie z przymusu tyko z serca

Gość ramborga
ja jestem bezdzietna z wyboru i niech cały swiat caluje mnie w de. nienawidze ludzi, gdybym byla milionerka to kupilabym sobie własna wyspe i odizolowała się od świata, z ukochana osoba u boku, rozumująca jak ja.to ze kretyni potepiaja bezdzietność z wyboru zwisa mi, ludzie to g..o , nigdy nikomu nie pomogłam i nie pomoge bo myślę tylko o sobie

Gość oeioreieorieori
Trzeba byc bardzo ograniczonym żeby rozumować tak skrajnie jak autorka tematu. Gatki typu : Dziecko to cud. Kiedy powie pierwszy raz mama to wiadomo że było warto" - takie odczucia mają osoby które cenią macierzyństwo , nie muszą tego samego podzielać wszystkie inne kobiety. Odpisałam na ten temat ale z reguły śmieszy mnie takie podejście . Może dodam jeszcze że , egoistą jest osoba która chorobliwie skupia się jedynie na własnych potrzebach (nie widzi potrzeb ludzi wokół) ale jak to się ma do osoby która na codzień żyje w zgodzie z innymi , jest ludzka i pomocna (wiele matek taka nie jest) ale zwyczajnie wybrała drogę życiową bez dzieci? :D