Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kawalerowskikawaler

OPIEKA NAD SIOSTRZA - PRAWNIE

Polecane posty

Gość kawalerowskikawaler

Moja siostra ma 7 lat. Ja mam 19 za 2 miesiace skoncze 20. Matura prawie zdana, zamierzam isc do pracy zaraz po skonczeniu technikum. Pytanie mam takie, mam szanse dostanie prawnej opieki nad 7 letnia siotra i odebranie prawa rodzicielskiego rodzicom?

Gość kawalerowskikawaler
nie wiem czy adopcja w ogole wchodzi w gre w rodzinie?

masz szansę stworzyć dla niej rodzinę zastępczą. w takiej sytuacji dostawałabyś od państwa pieniądze na częściowe pokrycie kosztów jej utrzymania

Gość kawalerowskikawaler
dzieki za odpowiedz i za rade! Do stworzenia rodziny zastepczej nie potrzeba malzenstwa?

Gość asndmdidaosida
ona jest za młoda na małżeństwo z Tobą, i nie wiem co na to prawo

Gość Trzeba rodziny
tzn. Żony. Postaraj się o adopcje.

nie, nie potrzeba. jeśli rodzicom zostają odebrane prawa rodzicielskie lub ograniczone poprzez umieszczenie dziecka w rodzinie zastępczej - w pierwszej kolejności szuka się kogoś, kto mógłby stworzyć taką rodzinę wśród najbliższej rodziny - dziadków, pełnoletniego rodzeństwa dzieci lub rodzeństwa rodziców. masz więc duże szanse. jeśli Twojej siostrze dzieje się krzywda radzę zgłosić sprawę do kuratora sądowego albo do pracownika socjalnego. ale uprzedzam - nie jest łatwo zabrać dzieci rodzicom

Gość kawalerowskikawaler
nie z nia! Chodzilo mi o to ze zeby stworzyc jakakolwiek rodzine zastepcza trzeba byc malzenstwem. Z kims, nie z dzieckiem ktoremu sie chce stworzyc ta rodzine.

Gość kawalerowskikawaler
eh... to chyba nie bedzie takie proste jak myslalem. Ale dzieki za rade, poczytam o tym i o to sie postaram. Wiesz nie wydaje mi sie zeby moi rodzice wykazwali jakies opory, wiec...

Gość kawalerowskikawaler
Dzieki za rade. Poczytam o tym i moze o to sie postaram. Wiesz nie wiem czy moi rodzice beda wykazywali jakiekolwiek opory przed zabraniem im dziecka, wiec...

Gość kawalerowskikawaler
dwa razy praktycznie ta sama tresc, myslalem ze nic sie nie wyslalo

to może jeszcze inaczej - jeśli siostra zamieszka z Tobą przez jakiś czas (np. kilka miesięcy) to możesz zgłosić do sądu że stanowisz już dla niej od tego czasu nieoficjalnie rodzinę zastępczą, rodzice się nią nie interesują i chcesz sądownie unormować tą sprawę