Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość arz

Tarczyca- odstawić EUTHYROX???

Polecane posty

Gość arz

Witam! Pół roku temu zaczęłam leczyć niedoczynność, najpierw dawką 50 EUTHYROX, a potem 25. Lekarz powiedział, że tabletki będę brać dożywotnio w różnych dawkach, w zależności od wyników TSH. Ostanio zrobiłam wyniki i udałam się na wizytę i wynik mam b.dobry wg endokrynologa, mam zaprzestać brać tabletki i do kontroli za 5 miesięcy. Mój ostatni wynik to TSH 1.010 ; Czuję jednak, że moje samopoczucie jest dalekie od ideału - nie mogę spać, mam kołatania serca, wysoki puls. Wspomagam się dobrym, dojelitowym MAGNE B6. Czy miał tak ktoś? Bardzo proszę o odpowiedź.

stosuj sie do zalecen lekarza, ewentualnie skonsultuj sie z innym jak masz watpliwosci kolatanie serca i bezsennosc moga miec tez inne przyczyny

Gość ghjgtyghjhyg
a moze odwrotnie - utyłas?

Gość peppa :)
zrób co Ci każe lekarz.. kołatanie, nadpobudliwość/niepokój --> niemożność snu jest wynikiem nadczynności.. (może już za duża dawka, bo się hormony wyregulowały). TSH masz już b. dobre - żebyś nie przesadziła i nie 'nabawiła' się nadczynności..

Gość arz
Mój endokrynolog to uznany specjalista. Cieszę się, że nie muszę już brać tej "chemii", bo i włosy straciły objętość przy okazji. Nie rozumiem jednak, że najpierw mówił, że do końca życia będę brać ten lek, a teraz taki zwrot. Pytałam go o to, ale zapewnił, że jest bardzo dobrze... Dlatego pytam czy ktoś tak miał??? Za odpowiedź dziękuję serdecznie Waga spadła z 60kg na 55 w przeciągu 2 miesięcy. Objawy niedoczynności mieszały się z nadczynnością, ale z badań wyszła niedoczynność...

Gość arz
lullabyyyyyy , lekarz też mi to zasugerował i polecił zrobić podstawowe badania i EKG...

może masz zespół hashimoto skoro objawy się mieszały.. a kazał odstawić, bo tarczyca podjęła pracę lub przysadka mózgowa (TSH hormon przysadki - reguluje m.in. pracę tarczycy). słuchaj lekarza - proste :)

Gość arz
ghjgtyghjhyg , teraz od dwóch miesięcy ważę 57kg i tak stanęło :)

Gość arz
peppa :) Dziękuję Ci :) USG tarczycy OK. Podczas 4 wizyt nie padło HASHIMOTO...

zapytaj Go..

Gość arz
lullabyyyyyy , wyniki nie były w normie, dlatego miałam 50, potem 25 EUTHYROXu... Dziękuję Ci serdecznie, Twoja odpowiedź uspokoiła mnie :)

Gość arz
peppa :) Wizytę mam za 5 miesięcy, ale w tzw. międzyczasie zrobię sobie TSH i się zobaczy... Dziękuję :)

ja odkad biore leki spie jak zabita, ale nie wiem czy jedno z drugim ma jakis zwiazek zrob te badania ogolne, bo moze masz jeszcze jakies problemy zdrowotne ja mam wiecznie za niski cukier

ja jak nie leczyłam niedoczynności spałam jak zabita - mogłam 24h/dobę.. byłam okropnie zmęczona - niezależnie co bym robiła, ciągle było mi zimno, skóra sucha: szorstka, przesuszona, sine łokcie, uczucie duszności (dalej nie mogę nosić koszulek/swetrów pod szyję). gdy zaczełam zażywać Letrox nie chodzę już jak naćpana, śpie normalnie :)

Gość arz
Poczytam, dzięki :)

Gość arz
peppa :) Odczucie zimna było przykre, ale zupełnie nie miałam ochoty na seks... Zobaczy się jak teraz będzie...

na sex to ja ochotę zawsze mam ;) niezależnie od poziomu hormonów.. temperamentna jestem :D

dzięki :)

Gość arz
Właśnie wyczytałam, że perfumy mają wpływ na gospodarkę hormonalną organizmu, a więc też na tarczycę... Używam Chanel MADEMOISELLE i mogę nie jeść, ale te perfumy muszę mieć :)

Gość monya32
hej ! ja biore euthyrox 25 od 5 m-cy,najpierw pol tabletki,potem cala a teraz poltora, przytylam (kolejne dwa kilo :() ,ze spaniem mam roznie,za to minely mi te dziwne stany w ktorych sie wszystkiego balam, taki dziwny strach a to bylo najgorsze,myslalam ze zwariowalam,na szczescie okazalo sie ze to niedoczynnosc i po tych tabletkach juz mi sie to rzadko zdarza,natomiast do tego wszystkiego dostalam jeszcze Vigantoletten 1000 i rowniez biore go od 5 m-cy po jednej dziennie, i mam ogromne problemy z bolem plecow,boli mnie doslownie caly kregoslup od gory do dolu,nigdy nie mialam takich problemow,jutro ide do lekarza bo nie wiem czy to czasem nie od tego? Moze ktoras z Was tez miala po tych tabletkach jakies dziwne samopoczucie czy bol? pozdrawiam

Mi udało się uniknąć zażywania euthyroxu. Miałam podwyższone tsh ze względu na chorobę hashimoto. Po zastosowaniu naturalne dwumiesięcznej kuracji moje tsh spadło z 3,92 do 2,65, a przeciwciała anty TPO z 222 do 94. Jeśli chcecie więcej info na temat tej kuracji to piszcie zdrowatarczyca@gmail.com MOŻNA UNIKNĄĆ EUTHYROXU!

Gość loleczka_87
Niedoczynność stwierdzono u mnie 1,5 roku temu, najpierw brałam Euthyros 23mg, potem 50 mg, a od miesiąca 62,5mg, ale zauważam u sibie dziwne objawy, pomijajać fakt, że od 3 miesiący niesamowicie wypadaja mi włosy to po zwiekszeniu tej dawki cały czas chce mi się spać, wysypiam sie i w ogóle nie mam czym się zmęczyć, a czuję się jakbym biegała przez 2 godziny potem poszła popływać i jeszcze zaliczyła siłownie, wszystko mnie boli i nie mam siły, ale najgorsza jest ta senność. Ciekawe czy to od zwiekszenia tej dawki???...

Gość euthyrox
kupię starą receptę na euthyrox proszę o kontakt wiktoriaaz@gmail.com

Gość cherry89
A po co Ci takowa recepta??

Gość Marcelka _85
Mi lekarz kazał odrzucić leki bo niby ok.Odrzuciłam czuje się bardzo dobrze ale strasznie przytyłam i nie mogę schudnąć :( ratunku!

Gość Tarczycowa
Marcelka _85 bo samo TSH może być niskie, bardzo niskie a można mieć niedobór hormonów tarczycy. Ja tak mam, od początku choroby- niskie TSH ok. 1 a hormony tarczycy poniżej normy!!! Gdybym sama nie zrobiła pełnego pakietu badań, to na podstawie TSH nikt by mnie nie zaczął leczyć! T3 to hormon aktywny, odpowiada za włosy, skórę, nastrój i metabolizm. Powstaje z T4 ( który się podaje w tabletkach w razie niedoboru- Euthyrox, Letrox). Należy zbadać wolne hormony fT4 i fT3, razem z TSH i przeciwciałami aTPO i aTG i TRAB, wtedy ma się pełny obraz czynności gruczołu tarczowego. Jeśli lekarz zleci to również USG.

Gość wredzik
Witam! jestem tu pierwszy raz i czytam wszystko z przerażeniem. Ja się dowiedziałam o niedoczynnośći od lekarza rodzinnego potem poszłam do endo, robił mi usg płaty bardzo małe i mi przepisał letroxs musiałam iść spowrotem do lekarza rodzinnego bo się bałam to brać bo ten lekarz jakiś dziwny miałam wyniki wtedy 2,5 coś koło tego dokładnie nie pamiętam norma 0,350-4,940 po miesiącu mi spadło do 0,856 t4 1,22. Lekarz mi kazał brać narazie po pół letroxsu po dwóch miesiacach mi to tsh wzrosło dość sporo 2,56 kazała mi zwiększyć biorę cała od kilku dni niby wszystko ok ale cos mi się zrobiło z jelitami ciągle mam brzuch wzdęty mam wzdęcia i latam kilka razy do toalety odrazu po jedzeniu mam dość chce to odstawić bo mnie to strasznie męczy. Przed braniem leków byłam spiąca strasznie mi zimno było włosy mi wypadały i byłam osłabiona teraz większosc obiawów znikła tylko sie pojawił problem z brzuchem do tego dosc sporo przytyłam. proszę o pomoc bo nie wiem co robić jutro chce odstawić ten lek ale jeszcze się zastanawiam bo nie wiem czy dobrze zrobię. 6 czerwca mam wizyte u endo.