Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Malusieńkaaaa

jaki SPRAWDZONY przepis na krewetki polecacie???

Polecane posty

Gość Malusieńkaaaa

Dobry deń, "potrzebuję" jakiegoś sprawdzonego przepisu na krewetki. Nigdy nie "robiłam" krewetek i szczerze nie mam bladego pojęcia co i jak. Mogłabym sobie wyszukać w necie, lecz wiadomo- w większości są to dania pięknie wystrojone, ładnie opisane, a efekt może być różny. Chciałabym aby nie było to coś wymyślnego- czyli np. bez przypraw których nigdzie nie kupię. W przyszłą niedzielę spędzam romantyczny wieczór i noc z moim facetem i biorąc pod uwagę fakt, że oboje będziemy po wielkanocnych obiadach, ciastach itd. na wieczór chciałabym krewetki zaserwować jako przekąskę. Znalazłam w cosmo przepis: Krewetki w sosie -posiekana czerwona papryka, ząbek czosnku(posiekany), łyżeczka oregano, szczypta majeranku- wszystko podsmażyć. Dodać 450g pokrojonych pomidorów, doprowadzić całość do wrzenia. Następnie dodać 350g krewetek i gotować do momentu ich zaróżowienia. Co do samych krewetek.. jako takiego wyboru prócz tych biedronkowych nie mam :/ ale podobno nie są złe, więc... a co tam :)

Gość dwhgqwdgas
najlepsze sa duze królewskie krewetki. wrzucasz na patelnie maslo, wycisniety czosnek. podsmazasz i wrzucasz krewetki. smazysz kilka minut i posypujesz natką pietrszuki. zrob do tego dwa sosy jeden pomidorowy drugi czosnkowy i juz:) krewetki samzone na maselku z czosnkiem najlepsze:)

Gość fotel
po prostu je podsmaż ,ale nie za długo,z czosnkiem.

Gość dwhgqwdgas
takie samoze duze krolewskie krewetki smazysz w całosci \. jak juz jesz zdejmujesz nózki i pancerzyk. pycha. jelsi masz krewetki koktajlowe to tez mozesz te tak usmazyc z maslemni czosnkiem ale sa juz gotowe do spozycia. tylko pamietaj ze w smazeniu sie jeszcze troche skurcza:)

Gość Malusieńkaaaa
..a marynata jest zbędna ?

Gość Malusieńkaaaa
... ładny podszyw :) dziękuję, wystarczy:)

oliwa na patelnie, podgrzewasz, wrzucasz cale zabki czosnku, kawalek papryczki chili. po jakims czasie wyciagasz te dodatki (chodzi o to, zeby oliwa przeszla ich zapachem) krewetki krolewskie pluczesz w gazowanej wodzie i odsaczasz wrzucasz na patelnie z wycisnietym czosnkiem i pasta bazyliowa (jak nie dostaniesz to mozesz posiekac swieza bazylie) smazysz stosunkowo krotko tj. kilka minut podajesz z ciepla bagietka z maslem czosnkowym (do kupienia w kazdym wiekszym sklepie i do podpieczenia w piekarniku) albo cos bardziej salatkowego i na zimno: krewetki koktajlowe jajka na twardo majonez chili podajemy na lodeczkach z salaty lodowej

a co myślicie o wcześniejszym przetrzymaniu krewetek na ok.30 minut w lodówce natartych oliwą z oliwek z odrobiną czosnku, posypane pieprzem ? Gdzies tak wyczytałam.. A później rozgrzac masełko/oliwę z oliwek, podsmażyć czosnek z odrobiną pietruszki, dodać krewetki, smażyć... Znów dodać czosnek i pietruszkę. Odstawić. Podałabym do tego sałatkę grecką z sałaty lodowej z koktajlowymi pomidorkami, feta i oliwkami, skropioną delikatnie oliwą z oliwek, bądź bez niej... ? No i ewentualnie ryż... ?

no i w miseczce sos czosnkowy zrobiony z jogurtu naturalnego, majonezu, czosnku rozgniecionego i małą ilością posiekanej pietruszki...

Gość gość
Generalnie zawsze chciałam umieć dobrze gotować i piec, powiem więcej starałam się nawet. Niestety nie jestem do tego stworzona. Wolę zamówić, jeśli chodzi o krewetki najczęściej zamawiamy z http://hurryupshrimp.pl/ tam jest takie pyszne jedzenie.