Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Hanna Anna

Bardzo proszę mi wytłumaczyć na czym dokładnie polega surogactwo

Polecane posty

Gość Hanna Anna

Jak to wygląda z punktu biologicznego? To dziecko będzie genetycznie męża i... ? Moje czy tej kobiety? Z góry dziękuję za rzetelne odpowiedzi!

To zależy są różne opcje: - surogatka w czasie in vitro ma wszczepiony zarodek stworzony z połączenia twojej komórki i nasienia męża i wtedy genetycznie to wasze dziecko - jak Twoja komórka się nie nadaje to można użyć komórki surogatki lub innej dawczyni i nasienia partnera i wtedy genetycznie to ich dziecko

Gość heyhe5yh
Według polskiego prawa, niezależnie od kogo pochodzi materiał genetyczny (nawet jeśli komórka jajowa jest twoja, a nasienie twojego męża) to prawnie dziecko należy do surogatki.

Gość Hanna Anna
Miarka - dziękuję Ci! Właśnie dlatego nie byłam pewna której kobiety jest to dziecko, bo obie formy są dostępne :) heyhe5yh - tak, o tym akurat wiem, ale czy w ogóle surogactwo jest w Polce legalne?

Gość y56i58
Zgodnie z ustawową definicją matki wprowadzoną do kodeksu rodzinnego i opiekuńczego nowelizacją z 6 listopada 2008, jest nią wyłącznie kobieta, która urodziła dziecko (art. 619 k.r.o.). W związku z tym do aktu urodzenia wpisuje się matkę zastępczą. Fakt, że surogatka nie jest "genetyczną" matką dziecka, jest z prawnego punktu widzenia bez znaczenia, i nie można na tej podstawie dokonać zaprzeczenia jej macierzyństwa. Przekazanie praw rodzicielskich do dziecka (w tym zwłaszcza władzy rodzicielskiej) może się odbyć tylko na zasadzie przysposobienia (zwłaszcza adoptio in plena). Należy jednak pamiętać, że decyduje o nim wyłącznie sąd opiekuńczy, kierując się jedynie dobrem dziecka. W związku z tym samo porozumienie surogatki i "docelowych" rodziców nie gwarantuje zgodnego z ich zamiarem orzeczenia. Na mocy wspomnianej nowelizacji, umowa decydująca o tym, kto jest matką dziecka, byłaby niezgodna z prawem, a więc nieważna (art. 58 1 k.c.). Natomiast umowne zobowiązanie się surogatki do wyrażenia zgody na przysposobienie dziecka należałoby uznać za nieważne ze względu na sprzeczność z zasadami współżycia społecznego (art. 58 2 k.c.). W związku z powyższym, jeśli surogatka po porodzie zmieni zdanie i odmówi oddania dziecka, dla sądu bez znaczenia będą jej wcześniejsze ustalenia z "docelowymi" rodzicami. Zgoda matki na przysposobienie nie jest wymagana tylko wyjątkowo, ale jak wspomniano, nawet w tej sytuacji sąd może nie orzec przysposobienia, jeśli uzna, że nie będzie ono zgodne z dobrem dziecka . Czerpanie korzyści materialnych z macierzyństwa zastępczego (w tym pośredniczenie między surogatką, a ewentualnymi "klientami") jest przestępstwem (art. 253 1 i 2 k.k.).

Gość tj5u6
Na Ukrainie jest to legalne. Podpisuje się umowę z kobietą a jak się dziecko rodzi to od razu rodzice dostają akt urodzenia z informacją że to oni są rodzicami. Nie ma żadnych procedur, nie trzeba czekać. Dziecko się rodzi i od razu jest wasze a kobieta która je urodziła nie ma do dziecka żadnych praw.

Gość Hanna Anna
"Na Ukrainie jest to legalne. Podpisuje się umowę z kobietą a jak się dziecko rodzi to od razu rodzice dostają akt urodzenia z informacją że to oni są rodzicami. Nie ma żadnych procedur, nie trzeba czekać. Dziecko się rodzi i od razu jest wasze a kobieta która je urodziła nie ma do dziecka żadnych praw." A czy do takich usług mają prawo tylko obywatele tego kraju? Czy bez względu na przynależność narodową można dokonać wszelkich formalności?

Gość Hanna Anna
tj5u6 - dzięki, każda informacja się przyda

Gość tj5u6
A planujesz skorzystać z surogatki?

Gość Hanna Anna
tj5u6 - jak na razie to są moje dalsze plany, ale ja lubię wiedzieć wszystko zawczasu, chcę znać wszystkie możliwe opcje i mieć o nich odpowiednią wiedz :) a Ty też jesteś tym tematem zainteresowana?

Gość Hanna Anna
* wiedzę

Gość tj5u6
Z mojego otoczenia kobieta skorzystała z usług surogatki, materiał genetyczny był ich, wszystko załatwiali tu w Polsce.No i nie za darmo bo surogatce ok. 50 tyś zapłacili. Stąd też dużo czytałam o tym i się tematem interesowałam

Gość gość
Ja z mężem rozważamy opcję z surogatką.