Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Sztudenta

Stypendium socjalne

Polecane posty

Gość Sztudenta

Powiedzcie mi, czy praca na umowę-zlecenie wlicza się przy liczeniu dochodu na osobę w rodzinie, jeśli chodzi o stypendium socjalne na studiach?

Gość 169cm
tak, bo to się liczy jako dochód w Skarbówce, a żeby to stypendium mieć musisz przedatawić zaświadczenie o dochodach, z którego oni wyliczają podstawę do stypendium.

Gość Kapoeira-szaluuna
o to ja też nie wiedziałam... na kazdym uniwerku tak jest? to w sumie skoro sa ludzie ogarnieci w temacie, to zapytam: mojej mamie obcieli pensje w tym miesiacu i powiedzieli, ze dopiero od nowego roku beda wszystkim negocjowac umowy (wymawiaja sie kryzysem, na pewno, a prezes jezdzi bmw) w sumie to ok, bo teraz sie z ta pensja na socjala lapie - ale skoro oni chca zaswiadczenie ze skarbowki za caly rok, to czy to cos zmieni? bede mogla sie w pazdzierniku ubiegac o socjala?

Gość Jakabanka
Napiszcie coś o tym, bo faktycznie można by się dowiedzieć czegoś przydatnego. Też zaczynam studia od października.

Gość zaporyszczona kiedyś byłam
zaswiadczenie składasz za zeszły rok, czyli teraz co zarabia tio sie nie liczy, chyba, ze stracisz prace a w zeszłym roku miałas to mozesz sie starac o odliczenie tego jako dochód utracony

Gość jeśli obcięli pensję teraz
to nie ma to większego znaczenia, bo brane pod uwagę są dochody za rok 2011. Czasem jednak odstępuje się od tej zasady, jeśli sytuacja materialna studenta uległa nagłemu pogorszeniu - muszisz pewnie napisać podanie o to i czekać na odpowiedź - udaj się do swojego działu bytowego.

Gość to ja sie wypowiem tak
zeby sie ubiegac o styp socjalne trzeba wybrac z fiskusa zaswiadczenie o dochodach rodzicow, rodzenstwa i twoich. to zawsze sie tyczy roku poprzedniego, jak ktos bedzie skladal w pazdzierniku to beda sie liczyly dochody za caly rok 2011. to jest taka sama kwota ktora wychodzi w PITach ktore sie sklada wczesniej. pozniej sie to przelicza. dodaje sie wszystkie kwoty i dzieli na 12(miesiecy w roku) i tyle ile osob w rodzinie (nawet tych ktorrzy nie zarabiaja, np brat z podstawowki) i wychodzi jakas kwota. np 500 zl i na kazdej uczelni wydzielaja inny próg od ktorego jest przyznawane stypendium, jesli uczelnia wyznaczyla ze przyznaje od 600 zl to niestety nie dostaniesz. to co sie dzieje w roku w ktorym skladane jak podanie o styp, nie ma znaczenia.

Gość Sztudenta
Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Jeszcze jedno pytanie: jeśli zaczynam studia października, to mogę już teraz pobrać zaświadczenie o dochodzie na osobę, żeby wiedzieć, na czym stoję? Skoro to za zeszły rok, to chyba nie ma znaczenia, czy teraz, czy we wrześniu pójdę do skarbówki... I jeszcze jedno pytanko: starsza siostra zarabia na siebie, jest u nas zameldowana, ale wynajmuje z narzeczonym mieszkanie - nie mieszka więc z nami. Czy ona też wlicza się w dochód?

Gość Psudonim:.
jesli jest zameldowana o sie wlicza i jej kasa też

Gość Anka za dwa
A jeśli u mnie w jednym podworku mieszkaja jeszcze ciocia, dziadek i wujek, to oni tez mi sie wliczaja?

Gość Anka za dwa
Reff Wiecie coś na ten temat?

Gość jaknajbardziej
mam pytanie: jeśli teraz moje rodzeństwo, dorosłe, zarabiające jest zameldowane w domu rodzinnym ale wymelduje sie za dwa miesiace, to czy ich dochód będzie brany pod uwagę jako ten z 2011 roku, nawet jak sie teraz wymeldują? Matko jakie urwanie głowy z tym stypendium;)

Gość Farnaś
Ja też chce wiedzieć co i jak ;P :P Jesli wiecie coś o tym, to dajcie znać (u mnie też mieszka rodzina - i niw wiem, czy liczą się do dochodu... Przecież Mąż mojej cioci nie będzie płacił za moje studia...

Gość Perw w przelocie XV
Za moich czasów. :classic_cool: Sama podawałam kto zamieszkuje w Twoim gospodarstwie domowym. Ze mną mieszkał dorosły brat, który sam się utrzymywał. Nie łożył na mnie, na moje studia, opłacał tylko swoją część za rachunki. Nie wpisywałam go we wniosku. Zameldowanie nie ma tu nic do rzeczy. A przynajmniej nie miało za moich czasów. A co do papieru z US o dochodach to można to dostać dopiero po złożeniu PIT-37(lub innego) przez wszystkich zamieszkujących w gospodarstwie domowym.

Gość Perw w przelocie XV
*moim gospodarstwie domowym