Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Cikljha

jakie witaminy można brać w oczekiwaniu na ciążę i w ciąży?

Polecane posty

Gość Cikljha

Jakie witaminy można łykać, gdy sie stara o ciążę, czy w ogóle jakieś można? ;) Słyszałam, że rutinoskorbin jest wczesnoporonny, tzn. że jak jak czekam na wykonanie testu ciążowego (jeszce nie wiem czy jestem w ciąży) to nie powinnam go brać, bo może się coś stać? Bardzo proszę o odpowiedzi.

Gość minoua
na początku najważniejszy jest kwas foliowy. reszta witamin dopiero od drugiego trymestru.

Gość Cikljha
Dzięki. a czy jakaś witamina może zaszkodzić?

Gość jeśli już musisz koniecznie br
ać witaminy planujac ciążę (chodzi mi o inne niż tylko kwas foliwoy, bo ten to wiadomo, że musisz), to niech to będą witaminy dla kobiet planujacych ciążę i jes taki preparat nazywa się Femibion Natal 1 http://allegro.pl/femibion-natal-1-30-tabletek-apteka-radix-i2225560487.html masz tutaj komplet niezbędnych witamin dla planujących ciążę i jest to preparat całkowicie bezpieczny, bo przeznaczony dla planujących ciążę i już dla kobiet w ciąży

Gość Cikljha
Dziękuję!

Gość minoua
"O ile prawidłowo się odżywiasz, nie powinnaś również przed zajściem w ciążę przyjmować żadnych witamin (nadmiar niektórych z nich może być szkodliwy), oprócz kwasu foliowego. Przyjmowanie tego preparatu (jest to witamina z grupy B) w okresie poprzedzającym zajście w ciążę (3 miesiące), a także w pierwszych trzech miesiącach ciąży, gdy kształtują się wszystkie organy, zapobiega powstawaniu wad wrodzonych centralnego układu nerwowego u dzieci (np. rozszczep kręgosłupa, wodogłowie). Kwas foliowy jest dostępny w aptekach bez recepty. Powinnaś brać 0,4 mg kwasu foliowego dziennie. Preparat może zażywać również Twój partner. Zadbaj również o to, aby Twoja dieta była bogata w żelazo, cynk i mangan, ponieważ niedobory tych pierwiastków mogą być przyczyną zaburzeń płodności. Pamiętaj również, że niedobory magnezu w organizmie matki powodują niedobory magnezu w organizmie rosnącego w niej dziecka, niekorzystnie wpływając na rozwój jego narządów, zwłaszcza układu nerwowego. Prawidłowe funkcjonowanie łożyska również determinuje obecność magnezu. Warto więc jego niedobory pokryć już przed ciążą."

Gość Cikljha
Bardzo dziękuje!