Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fiu_bździu

czy wasze 5-latki ubieraja sie SAME????

Polecane posty

Gość fiu_bździu

domyślam sie, ze odpowiedz brzmi: TAK!!! moj 5-letni syn za kazdym prawie razem robi problem z samodzielnym ubieraniem się. Mimo ze potrafi, to się wije, wymysla, chce, by go ubierac. W chwili slabosci ulegam mu, ale czesciej wywoluje to nerwowa atmosfere - mam 3 dzieci (2-letnie bliźniaczki jeszcze), jestem ogolnie zmeczona tym ubieranie, przebieraniem, rozbieraniem itd.... a taki 5-latek jeszcze doklada swoje. Tlumaczylam mu wielokrotnie, ze jest duzy, ze potrafi, ze bardzo mi pomoze, jak ubierze się sam... nie dociera zupelnie, albo na chwile, jednorazowo a potem od nowa. Dzisiaj identyczna sytuacja, nie dosc, ze marudzi, by nie skladac kanapy, bo on sie chce bawic w poscieli, to jeszcze żeby go ubrac. Sie wkurzyłam, przyszlam do kompa i piszę. Już mam dosc!

Gość Madigaskarka
Moja niespełana 3 letnia córeczka wyjmuje sobie z szafy co chce i sama się ubiera przy butkach jej czasem pomagam i sukience jak ciezko sie zakłada ale tak to typowa samosia ;p

moja córa ma 5,5 i jak chce się przebrać to nagle potrafi a jak rano ją trzeba do przedszkola wyprawić to nagle zapomina nawet jak się majtki ubiera :D:D:D to chyba normalne w tym wieku bo jak rozmawiam z mamami w przedszkolu to prawie każde dziecko to robi że nagle zapomina jak się ubiera a jakoś na spacer z przedszkola to nawet kozaki potrafią same ubrać :D:D:D

mój ponad dwuletni syn ubiera się sam :) gdybym go ubierała to oczywiste ze by nie chcial sam,ale jak interesowało go zakładanie skarpetek to pozwalałam się ubierać samemuitak pozostało,dzisiaj ubiera się cały,oprócz wiązania butów

Gość moj 5latek
potrafi sam się ubrać tylko nie zawsze ma chęci Więc to chyba wygląda podobnie jak w większości przypadków

Gość Błędy błędy błędy
Jak chce to się ubierze sama od a do z. Wybierze, dopisuje, założy itd. Ale rano przed przedszkolem ubieram ja bo by to za długo trwało. Jak nie chce, to jest płacz, że nie umie.

podobnie jak wyzej jezeli chce to sama sie ubierze ale jezeli ma lenia to niestety - mi jest szybciej i latwiej ale mam tez na nia sposob, wystarczy ze wybiore jej rzeczy ktore nie za bardzo lubi (ostatnio ma bzika tylko na ubranka ze zwierzetami), mowie jej ze albo ubiera to co jej wybralam albo ma isc do pokoju i ubrac sie sama w to co chce wiec idzie wsciekla po schodach tupiac i wraca ubrana (nie zawsze jedno pasuje do drugiego) ale przynajmniej czas zaoszczedzony :P

Dzień dobry. 5-letnie dziecko jest już w stanie samodzielnie się ubrać. Jednak Pani syn nie robi tego, gdyż woli być ubrany przez Panią. Nie powinna Pani pozwalać, by chłopiec wymagał od Pani powyższej czynności. Nawet w przypadku stawiania oporu, nie powinna Pani zaczynać ubierać syna. Proszę mu powiedzieć, że ma to zrobić sam. Początkowo niech będą to ubrania, które łatwo może sam założyć. Może Pani położyć przed nim wszystkie ubrania i mówić po kolei, co ma zakładać. W tym celu może Pani również nastawić budzik lub użyć klepsydry i ustalić z chłopcem, że po upłynięciu określonego czasu ma już być ubrany. Jeśli chłopcu się uda proszę go pochwalić.