Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kawa Inka.

Który olej jest najzdrowszy do smażenia ?

Polecane posty

niekoniecznie tylko o smażenie chodzi, żeby upiec chude mięso nasmarowane uprzednoio olejem z ziołami, to też trzeba wybrać jakiś dobry. kiedyś piekłam mięsa marynowane właśnie w oliwie extra virgin i ziołach oraz cebuli i czosnku, też wychodziły świetne, bardzo soczyste. ale przy naleśnikach np. juz mi dymiło :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość to jak to z tym smażeniem no
Co z tymi różniastymi olejami , takie coś podam ;) ja już nie wiem poniżej o właściwościach kokosa ;) http://www.megapedia.pl/olejek-kokosowy.html tu z włoskiego przykładowo i też wysoka temperatura niby nie szkodzi , chociaż zdania są podzielone :( http://pl.wikipedia.org/wiki/Olej_z_orzecha_włoskiego Olej kokosowy (masło kokosowe, tłuszcz kokosowy) - olej otrzymywany poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry - twardego miąższu orzechów palmy kokosowej (Cocos Nucifera). Spotykany najczęściej jako rafinowany, odkwaszany i wybielany. W postaci płynnej jest lekko żółty. W temperaturze poniżej 25C przybiera wygląd przypominający ścięty, biały tłuszcz (stąd nazwany także masłem kokosowym).http://portalwiedzy.onet.pl/8182,,,,kokos_wlasciwy,haslo.html Sodium Cocoate to sole sodowe olejku kokosowego a nie olej tłoczony na zimno tak samo jak z wołowym czy każdym innym a olejek to najczęsciej ester po rafinacji.tyle http://www.pokochajolejrzepakowy.pl/gdzie-szukac-kwasow-omega-3-i-omega-6-czyli-optymalny-sklad-oleju-rzepakowego/ http://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=11129 http://www.sfd.pl/Oleje_i_oliwy__zdrowe_tłuszcze_w_naszej_diecie-t201488.html idzie zgłupieć z tymi tłuszczami do smażenia :( co wybrać ? olej ryżowy ponoć rafinowany więc nie wiem jak z jego zdrowotnością , tyle razy się słyszy żeby używać tłoczone na zimno bo zdrowsze :( już nie wiem :( pogmatwane to wszystko za bardzo:( smalec nie bo cholesterol i kalorie , masło tylko ewentualnie do podgrzania czegoś tam, oliwa z oliwek to do sałatek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
"Sodium Cocoate to sole sodowe olejku kokosowego a nie olej tłoczony na zimno" sodium cocoate powstaje po reakcji zmydlania, to chyba logiczne, skoro jest w mydle. tyle, że nie zmydla się całkowicie i bardzo dobrze nawilża skórę. ja usmażysz coś na oleju to już też nie nazwiesz tego olejem kokosowym, bo zaszły jakieś reakcje chemiczne?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rozwiewam watpliwosci ....
strasznie duzo wersji informacji na ten temat jest, faktycznie mozna sie wsciec, co wybierac? :P ja uzywam do goracego smazenia oleju rzeepakowego, a do takich bardziej smazono-duszonych dan - oliwa z maslem pol na pol. to ponoc jest w miare znosne dla organizmu. smalec jest dobry o tyle, ze sie nie pali, nie wspominajac o smaku. jezeli ktos nie ma podwyzszonego cholesterolu, mozna sobie pozwolic, byle nie za czesto i nie za duzo. do tego oczywiscie ogrom zielonych warzyw dla serca ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość idzie sfisiować z tymi olejami
to ja już wolę duszone potrawy, zupy i gulasze ;)już nie ryzykuje z olejami :D ewentualnie oliwa z oliwek do sałatki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do smazenia
najlepszy jest olej ryzowy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zgadzam się, że ryżowy jest super, ale ma jednak dość sporo NNKT i ostatnio go odstawiłam. ale chyba jednak będę czasem do niego wracać ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość prestonica
Ostatnie badania wykazały, że olej rzepakowy ma najkorzystniejszy skład tłuszczowy. Do smażenia też nadaje się najlepiej, bo doskonale znosi zmiany temperatur.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rozwiewam watpliwosci ....
oliwa tez moze byc do smazenia, ale nie ta najdelikatniejsza z pierwszego tloczenia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość luizzaaaa
rzepakowy bo ma wysoka temperature spalania

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja zawsze używam oliwy z oliwek. Dopiero niedawno usłyszałam o tym, że do smażenia można również użyć olej kokosowy. Mam go w domu, używam do olejowania włosów i jakoś nie mogę się przekonać do smażenie na nim... Choć słyszałam, że jest bardzo zdrowy :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość boullue
Oliwa ma zbyt niską temperaturę dymienia i praktycznie traci wszystkie swoje zdrowotne właściwośc**przy smażeniu. Dużo lepszy jest olej rzepakowy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja stosuję olej kokosowy firmy LABORATORIUM BIOOIL jest najwyższej jakości olejem z pierwszego tłoczenia, tłoczonym na zimno i nieoczyszczonym. 900ml oleju kosztuje mnie 49zł a wystarcza na bardzo długo co prawda lokalnie ceny są dużo wyższe dlatego zamawiam z internetu http://www.sklep-vitality.pl/oleje-kokosowe/412-olej-kokosowy-zimnotloczony-900ml.html

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
masło klarowane to mój faworyt, dostaję masło od znajomej, której mama mieszka na wsi na lubelszczyźnie i sama doi krowy i robi masło, potem ja je klaruję i mam zapas na długo, bo takie masło można długo przechowywać

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Uzywalam przez kilka lat oleju z pestek winogron w nadzieii, ze jest "ZDROWY" do smazenia, do surowek. Dorobilam sie tragicznej miazdzycy dolnych konczyn, nikt nas nie informuje , ze ona zawiera ogromne ilosci omegi-6, ktora jest prozapalna i pro-rakowa. Nie smazcie na olejach, w wysokich temperaturach powstaja akrylamidy. Ja wybralam MASLO KLAROWANE . Mozna smazyc na smalcu (ja osobiscie nie dalabym rady przelknac bo przez tyle lat wkladali do glowy ze niezdrowe) tluszczu kaczym i gesim. Oleje zawierajace omege- 3 sa niezbedne w codziennej diecie (ale nigdy nie podgrzewamy) bo te sa wbudowywane w blony komorkowe i od tego zalezy nasze zdrowie. Zawieraja go olej lniany (musi byc swiezutki i to z lodowki), olej rzepakowy (najlepiej eco bo wtedy mozemy byc pewni, ze nie byl potraktowany "randapem", olej z awokado ( ja wole swieze awokado) oczywiscie tran. Swiezo zmielone siemie lniane Budwigowe.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
dłuższe smażenie chyba najlepiej na smalcu, lub na oleju kokosowym czy ryżowym, olej rzepakowy podobno nadaje się tylko do krótkie smażenia. Oliva z olivek podobno równiez jest ok do smażenia, ale powinna być rafinowana (jesli do smażenia) tutaj więcej informacji fajnie podanych: http://mozgi.pl/na-jakim-tluszczu-najlepiej-smazyc-2A2C

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość martsaas
Wejdź na stronę pod adresem www.naturalny-olej.com.pl. Moim zdaniem lepszej oferty sprzedaży dobrej jakości tłoczonych na zimno olei naturalnych nie znajdziesz. Sklep oferuje w sprzedaży nawet olej wiesiołkowy, kokosowy z czarnuszki i nasion chia. Od dawna się w nim zaopatruję i jestem zadowolony.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość czeryk
Uważam, że najzdrowszy jest olej rzepakowy. Jak udało mi się wyczytać na http://pokochajolejrzepakowy.eu/ jest bogaty w kwasy OMEGA 3 (ma go 10 razy więcej niż oliwa z oliwek). Myślę więc, że jest najlepszym wyborem tłuszczu, na jakim możemy smażyć swoje potrawy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

smalec z gęsi? jakoś się czuję dziwnie na samą myśl o tym szczerze mówić. niby wiem, ze jest dobry, ale jednak troche mi przykro na mysl o tym, że zwierze i w ogóle. jednak jakie by nie było dobre to pozostane przy olejach roslinnych.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×