Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kwituszek956

Jesteście po prostu niereformowalni...

Polecane posty

Gość kwituszek956

Tak czytam tematy na kafeterii, w różnych działach i oczom nie wierzę. Jednak głupota ludzka sięgnęła już zenitu, a tutaj to w ogóle jakaś totalna kumulacja. Wasze problemy są po prostu obłędne, obłędne, obłędnie głupie! słów brak.Przejmujecie się tak nieważnymi pierdołami... Tym, że kobieta ma za mały rozmiar biustu, albo odwrotnie, facet penisa. Ktoś jest za niski, za wysoki. Jakaś dziewczyna ma fałdkę na brzuchu i to juz od razu jest powód do rozstania. Bierzecie rozwody tak jakby to było podpisanie rachunku w sklepie za zakup czegoś większego, zdradzacie się bez opamiętania i w ogóle żadnych wyrzutów "bo taki kaprys". No jak zwierzęta... robicie z siebie totalnych debili pisząc wulgarne tematy. Przeraża mnie to. Ciekawa jestem jak byście sobie poradzili z prawdziwymi problemami. Jakby wam na życie nie starczało, nie mielibyście gdzie mieszkać, bylibyście chorzy na jakąś straszną chorobę... no chyba zbiorowe, kafeteryjne samobójstwo. Ale żyjcie sobie w tym swoim wyimaginowanym świecie, myślcie "o rany, jakie ja to mam ciężkie życie bo do pracy muszę jutro iść, a jaka to moja żona jest niedobra, seksu tydzień nie było bo akurat sie rozchorowała i w dodatku jedzenia nie zrobiła!". Tylko uważajcie, żeby przy okazji coś cennego was nie ominęło i żebyście nie musieli zacząć doceniać tych problemów, gdy przyjdą inne, gorsze.

Gość kwituszek9567
a zdesperowana idiotka myslala ze to do niej heheheehee

Gość psycholl
Nie martwcie się wszyscy. Kwestia czasu, kiedy dojdzie do wojny atomowej, a wtedy wszyscy zostaniemy spaleni, a jak ktoś przeżyje samą bombę to zdechnie z powodu promieniowania. Ot taka dygresja

Gość kwituszek956.
miło bardzo, ze ktoś się pode mnie podszył. Ale nie będę nic udowadniać bo to nie na tym polega. Tak uważam po prostu, nie mam problemu z tym. Nie chodzi mi już nawet o te totalnie głupie topiki tylko te z odrobiną więcej "reallizmu" i które da sie czytać bez obrzydzenia, ale mimo wszystko ich poziom mnie przeraża. Zresztą w życiu zauważyłam pewne podobieństwa, zwłaszcza u dalszych znajomych. Tyle.

Wpłynąłem na suchego przestwór oceanu, Wóz nurza się w zieloność i jak łódka brodzi, Śród fali łąk szumiących, śród kwiatów powodzi, Omijam koralowe ostrowy burzanu. Już mrok zapada, nigdzie drogi ni kurhanu; Patrzę w niebo, gwiazd szukam, przewodniczek łodzi; Tam z dala błyszczy obłok - tam jutrzenka wschodzi; To błyszczy Dniestr, to weszła lampa Akermanu. Stójmy! - jak cicho! - słyszę ciągnące żurawie, Których by nie dościgły źrenice sokoła; Słyszę, kędy się motyl kołysa na trawie, Kędy wąż śliską piersią dotyka się zioła. W takiej ciszy - tak ucho natężam ciekawie, Że słyszałbym głos z Litwy. - Jedźmy, nikt nie woła.

Gość kwituszek956.
a tak na marginesie - tylko czekałam na podszywy. Widać, ze nie macie co robić tylko czekacie na nowe tematy i patrzycie co by tu można głupszego wymyślić. Życzę wam tylko, żeby nic gorszego wam się w życiu nie przytrafiło - tak z dnia na dzień. Bo to jest straszne uczucie starać sie ze wszystkich sił, zeby było lepiej, nie móc już nic więcej zrobić i wiedzieć, że wszystko zależy od ślepego losu.

Gość kwituszek956.
Litwo! Ojczyzno moja! ty jesteś jak zdrowie. Ile cię trzeba cenić, ten tylko się dowie, Kto cię stracił. Dziś piękność twą w całej ozdobie Widzę i opisuję, bo tęsknię po tobie. Panno Święta, co jasnej bronisz Częstochowy I w Ostrej świecisz Bramie! Ty, co gród zamkowy Nowogródzki ochraniasz z jego wiernym ludem! Jak mnie dziecko do zdrowia powróciłaś cudem (Gdy od płaczącej matki pod Twoją opiekę Ofiarowany, martwą podniosłem powiekę I zaraz mogłem pieszo do Twych świątyń progu Iść za wrócone życie podziękować Bogu), Tak nas powrócisz cudem na Ojczyzny łono. Tymczasem przenoś moję duszę utęsknioną Do tych pagórków leśnych, do tych łąk zielonych, Szeroko nad błękitnym Niemnem rozciągnionych; Do tych pól malowanych zbożem rozmaitem, Wyzłacanych pszenicą, posrebrzanych żytem; Gdzie bursztynowy świerzop, gryka jak śnieg biała, Gdzie panieńskim rumieńcem dzięcielina pała, A wszystko przepasane, jakby wstęgą, miedzą Zieloną, na niej z rzadka ciche grusze siedzą. Śród takich pól przed laty, nad brzegiem ruczaju, Na pagórku niewielkim, we brzozowym gaju, Stał dwór szlachecki, z drzewa, lecz podmurowany; Świeciły się z daleka pobielane ściany, Tym bielsze, że odbite od ciemnej zieleni Topoli, co go bronią od wiatrów jesieni. Dóm mieszkalny niewielki, lecz zewsząd chędogi, I stodołę miał wielką, i przy niej trzy stogi Użątku, co pod strzechą zmieścić się nie może; Widać, że okolica obfita we zboże, I widać z liczby kopic, co wzdłuż i wszerz smugów Świecą gęsto jak gwiazdy, widać z liczby pługów Orz cych wcze ą śnie łany ogromne ugoru, Czarnoziemne, zapewne należne do dworu, Uprawne dobrze na kształt ogrodowych grządek: Że w tym domu dostatek mieszka i porządek. Brama na wciąż otwarta przechodniom ogłasza, Że gościnna i wszystkich w gościnę zaprasza.

Gość kwituszek956.
tak, tak, zgnójcie ten topik do końca, nie wiele mu już brakuje do rynsztoka. Obyście nie dowiedzieli się nigdy o czym mówię, o bezsilności, która dopada człowieka i wtedy już może tylko czekać. Zazdroszcze wam problemów i tego beztroskiego podszywania sie tutaj. Pozdrawiam :).

Gość kwituszek956.
Program Apollo seria amerykańskich lotów kosmicznych przygotowywanych od roku 1961 zrealizowanych w latach 1966-1972. Celem programu było lądowanie człowieka na Księżycu, a następnie jego bezpieczny powrót na Ziemię. Zadanie zostało zrealizowane w 1969 roku, w czasie misji Apollo 11. Program był kontynuowany do roku 1972 w celu przeprowadzenia dokładniejszej naukowej eksploracji Księżyca. Całkowity koszt programu wyniósł 25,4 miliarda dolarów. Ilość pozyskanego i dostarczonego na Ziemię materiału to 381,7 kg[potrzebne źródło]. Spis treści * 1 Początek * 2 Cele * 3 Wybór rodzaju misji * 4 Loty * 5 Zakończenie programu * 6 Wpływ na technologię * 7 Zobacz też * 8 Przypisy * 9 Linki zewnętrzne Początek Program Apollo był trzecim (po programie Mercury oraz programie Gemini) programem amerykańskich lotów kosmicznych z udziałem ludzi. Apollo został zlecony przez administrację prezydenta Eisenhowera w celu rozszerzenia załogowych lotów kosmicznych rozpoczętych przez program Mercury. Następnie został przeobrażony przez prezydenta Kennedy'ego w program lotów i lądowania na Księżycu. Cele Podstawowe założenia programu - lądowanie człowieka na Srebrnym Globie i jego bezpieczny powrót na Ziemię - Kennedy wyłożył podczas przemówienia przed Kongresem 25 maja 1961 roku. Stany Zjednoczone, zaniepokojone sukcesami ZSRR w trwającym amerykańsko-radzieckim wyścigu w kosmos (pierwszy sztuczny satelita Ziemi, pierwszy człowiek na orbicie okołoziemskiej), wdrażając program Apollo zamierzały przejąć w tej rywalizacji inicjatywę. Do zmagań o dominację w przestrzeni kosmicznej między dwoma supermocarstwami prezydent Kennedy w nieco zawoalowany sposób odniósł się podczas przemówienia z 12 września 1962 roku, wygłoszonego na Uniwersytecie Rice: "(...) oczy świata skierowane są teraz w kosmos - ku księżycowi i dalszym planetom. Przyrzekliśmy sobie, że nie będzie nad nim panować wroga flaga podboju, lecz sztandar wolności i pokoju." Wybór rodzaju misji Mając za cel lądowanie na powierzchni Księżyca, projektanci stanęli przed wyzwaniem pogodzenia ze sobą minimalizacji ryzyka utraty zdrowia i życia przez astronautów, braku ich umiejętności oraz ograniczeń stosowanej technologii. Rozważano trzy możliwe do przeprowadzenia rodzaje misji: * Lot bezpośredni: wystrzelenie bezpośrednio z Ziemi statku kosmicznego, który dotarłby do powierzchni Księżyca, lądował, a następnie powrócił w całości na Ziemię. Wymagało by to zastosowania rakiety nośnej o sile przekraczającej jakiekolwiek wtedy dostępne. * Spotkanie na orbicie okołoziemskiej: drugim rozważanym rodzajem misji mogło być spotkanie na orbicie - określane jako Earth Orbit Rendezvous (EOR). Wymagane było wystrzelenie dwóch rakiet Saturn V - jednej z statkiem kosmicznym a drugiej z paliwem. Na orbicie nastąpiłoby przekazanie paliwa do statku kosmicznego w ilości zapewniającej lot, lądowanie i powrót z Księżyca. Także w tym przypadku cały statek kosmiczny musiałby lądować na powierzchni Księżyca. * Spotkanie na orbicie okołoksiężycowej: plan, który został przyjęty, przypisuje się Johnowi Houboltowi. Zakładał spotkanie na orbicie księżycowej - Lunar Orbit Rendezvous (LOR). Statek kosmiczny składał się z modułu serwisowego i dowodzenia - Apollo Command/Service Module (CSM) oraz modułu lądownika - Apollo Lunar Module LM, lub LEM od pierwotnej nazwy Lunar Excursion Module). CSM zawierał system zdolny do podtrzymywania życia dla trzyosobowej załogi przez okres pięciu dni podróży na Księżyc oraz umożliwiał bezpieczne wejście w atmosferę ziemską w czasie powrotu. LM miał odłączyć się od modułu CSM na orbicie wokół Księżyca i wylądować na powierzchni Księżyca. Loty Eugene A. Cernan w pojeździe księżycowym (misja Apollo 17), rok 1972 - fot. Harrison Schmitt Program Apollo składał się z jedenastu lotów załogowych, począwszy od Apollo 7, skończywszy na Apollo 17. Wszystkie starty odbywały się z położonego na przylądku Canaveral Centrum Kosmicznego im. Johna F. Kennedy'ego. Misje Apollo 2 do Apollo 6 były bezzałogowymi lotami testowymi. Apollo 1 był planowanym załogowym lotem, niestety trening przed startem zakończył się pożarem kabiny, w której zginęło trzech członków załogi. W pierwszym locie jako rakietę nośną zastosowano Saturn IB, następne wykorzystywały znacznie mocniejsze rakiety Saturn V. Loty: (Apollo 7 i Apollo 9) były ziemskimi misjami orbitalnymi, (Apollo 8 i Apollo 10) były księżycowymi misjami orbitalnymi, pozostałe sześć lotów (poza Apollo 13) zakończyły się lądowaniem na Księżycu. Lot Start Uwagi Apollo 201 26 lutego 1966 Pierwszy start rakiety Saturn IB, test balistyczny kapsuły Apollo bezzałogowy Apollo 203 5 lipca 1966 Pierwszy lot orbitalny rakiety Saturn IB, bez kapsuły Apollo bezzałogowy Apollo 202 25 sierpnia 1966 Test balistyczny kapsuły Apollo bezzałogowy Apollo 1 (27 stycznia 1967) bez startu Katastrofa w czasie treningu, śmierć załogi Virgil Grissom, Edward White, Roger Chaffee Apollo 4 9 listopada 1967 Pierwszy start rakiety Saturn V, lot próbny statku Apollo bezzałogowy Apollo 5 22 stycznia 1968 lot próbny statku LM bezzałogowy Apollo 6 4 kwietnia 1968 Drugi próbny start rakiety Saturn V bezzałogowy Apollo 7 11 października 1968 Pierwszy start załogowy rakiety Saturn IB. Testy na orbicie okołoziemskiej Walter M. Schirra, Donn Eisele, Walter Cunningham Apollo 8 21 grudnia 1968 Pierwszy start załogowy rakiety Saturn V, oblot Księżyca Frank Borman, James Lovell, William Anders Apollo 9 3 marca 1969 Testy LM na orbicie okołoziemskiej James McDivitt, David R. Scott, Russell L. Schweickart Apollo 10 18 maja 1969 Testy LM na orbicie okołoksiężycowej, zbliżenie do Księżyca na 14 km Tom Stafford, John W. Young, Eugene Andrew Cernan Apollo 11 16 lipca 1969 Pierwsze lądowanie na Księżycu Neil Armstrong, Edwin Aldrin, Michael Collins Miejsce lądowania: Mare Tranquillitatis Apollo 12 14 listopada 1969 Lądowanie w pobliżu sondy Surveyor 3, która wylądowała w 1967 Charles Conrad, Richard F. Gordon, Alan L. Bean Miejsce lądowania: Oceanus Procellarum Apollo 13 11 kwietnia 1970 Wybuch w module napędowym statku Apollo, powrót bez lądowania na Księżycu James A. Lovell, John L. Swigert, Fred Haise Apollo 14 31 stycznia 1971 Shepard gra w golfa na Księżycu Alan Shepard, Stuart A. Roosa, Edgar D. Mitchell Miejsce lądowania: Fra Mauro Apollo 15 26 lipca 1971 Pierwsza misja z pojazdem LRV David R. Scott, James B. Irwin, Alfred M. Worden Miejsce lądowania: Hadley Rinne Apollo 16 16 kwietnia 1972 Pierwsze badanie wyżyny księżycowej, użycie kamery ultrafioletowej, Lunar Rover John W. Young, Thomas K. Mattingly, Charles M. Duke Miejsce lądowania: Descartes Apollo 17 7 grudnia 1972 Ostatnie lądowanie na Księżycu, Lunar Rover Eugene Andrew Cernan, Ronald E. Evans, Harrison H. Schmitt Miejsce lądowania: Taurus-Littrow Zakończenie programu Planowano jeszcze wykonanie 3 lotów: (Apollo 18, 19 i 20). W związku z ograniczeniem budżetu NASA podjęto decyzję o zakończeniu prac nad następcą rakiety nośnej - Saturn V, a następnie o przerwaniu całego programu Apollo. Fundusze zostały przeznaczone na program lotów wahadłowców. Ostatnie wyprodukowane kapsuły Apollo wykorzystano w programie Skylab i we wspólnej, amerykańsko-radzieckiej misji Sojuz-Apollo. Wpływ na technologię Information icon.svg Zobacz też: Astronautyka#Wpływ na technologię. Podczas przygotowywania misji Apollo stworzono wiele wynalazków związanych z lotami kosmicznymi. Niektóre z nich mają także zastosowanie poza astronautyką. Są nimi na przykład wytrzymalsze kombinezony strażackie, poduszki powietrzne w podeszwach obuwia sportowego czy wiertarki bezprzewodowe. Natomiast nie ma wśród nich teflonu.