Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ajna

test na helicobacter???

Polecane posty

Gość ajna

cześć, czy któraś z dziewczyn/mam robiła może sobie albo dziecku test domowy na obecność bakterii pylori???

Gość terrelka
OoO, a to nie wiedziałam, że są takowe, masz jakiś konkretny na myśli, to też bym poczytała gdzieś w necie??

Gość ajna
No właśnie chciałabym się dowiedzieć jakie są, jak się je wykonuje, jak cenowo wychodzą etc., więc jeśli ktoś kojarzy i mógłby podpowiedzieć co i jak to będę wdzięczna!

Gość Kaatteerriinnaa
Dla dziecka szukaj testu na helicobacter z kału, bez nakłuwania palca, prościej - na poniższym filmiku masz jak się taki test wykonuje, ale cenowo kojarzę jak wychodzi ;/ http://www.youtube.com/watch?v=wXdchreUBR8

testy wykonywane w domowych warunkach nie są wiarygodne - jeśli wyjdzie że dziecko ma HP to znaczy że ma, natomiast jeśli test nic nie wykaże to nie znaczy to nic

Gość Irveth
SleepingSun - skoro twierdzisz, że nie są wiarygodne to przedstawiony przez ciebie przykład raczej nie jest logiczny prawda :) Takie testy mają wysoką wiarygodność (i to opinia nie moja tylko lekarzy), spójrzcie przecież na testy dla cukrzyków albo ciążowe - i co, też nie wiarygodne? Nawet test w laboratorium może być błędnie wykonany, nawet jakiś czas temu coś było o tym w jednej z gazet. Także ogółem te testy są całkiem solidne, tylko jak zwykle trzeba społeczeństwo jakoś przekonać, ale w końcu jak się kiedyś pojawiły testy ciążowe do samodzielnego wykonania to też była obawa o wiarygodność, a teraz nie ma z tym problemu. Po prostu, przyjęło się, ludzie się przekonali. Ja akurat jestem mocno za taką profilaktyką, także w takim domowym wykonaniu.

Gość filiżanka kawy
niestety testy domowe nie są wiarygodnie,jeżeli chodzi o helekopyrori-potwierdzam

Gość ja mieszkam na tym osiedlu
a ja 2 razy robilam te testy, bo czesto mam nawroty tej pierdolonej bakterii ;/ i faktycznie jak bylam zakazona to mi je wykrylo, a jak bylam zdrowa to nie bylo po nich sladu. dla mnie sa wiarygodne te testy ;)

Gość ajna
dzięki dziewczyny za wszystkie odpowiedzi! Skoro są wiarygodne to chętnie bym takowy zrobiła. Możecie mi jeszcze podpowiedzieć jak się go wykonuje? Mam nadzieję, że skoro to testy domowe to są dość proste.

Gość wszystko masz napisane
w ulotce. Nakłuwasz palec specjalnym przyrządem, umieszczasz kroplę krwi w podobnym plastikowym teście (podobnym do ciążowego) i czekasz co ci pokaże. Koszt 2 lata temu ok 30 zł. Teraz nie wiem

Gość ajna
Ojej, ale to musi być z krwi test? Ze mną to nie problem ale dla malucha nakłuwanie palca to nie jest już takie proste, dlatego interesowałby mnie jakiś test z kału, ten helicobacter antygen najlepiej z filmiku.

Gość nieśka
szkoda pieniędzy na domowe testy. robiłam w styczniu wyszedł ujemny .wczoraj miałam gastroskopie i wyszła mi bakteria .dolegliwości mam od wakacji.najlepiej zrobić gastroskopie

Gość Kaatteerriinnaa
Ajna - Nie musi być z krwi, poszukaj tego helicobacter antygen test, które jest z kału, ten będzie dla dziecka najlepszy.

Gość ajna
O.K. rozumiem, a możesz mi jeszcze podpowiedzieć gdzie można go dostać? bo nie było go jak zapytałam wczoraj wieczorem w aptece osiedlowej.

Gość Kaatteerriinnaa
Bez problemu dostaniesz go np. w superpharmach, tych dużych aptekach co są w galeriach handlowych najczęściej. Albo przez internet jeśli takiej apteki nie masz pod ręką.

Gość blarka
ja kiedyś robiłam test na pylori - lekarz polecił zrobić taki z kału, a nie z krwi, podobno te są wiarygodniejsze...

Gość Kaatteerriinnaa
Gdzieś na forum dziewczyny pisały odnośnie tych testów na pylori z krwi, że jak ktoś miał kiedyś tą bakterię chyba to test z krwi wykrywa w niej jakieś pozostałości, nie wiem jak to się nazywało, czy chodizło o jakieś antyciała czy coś takiego. Te z kału może pod tym względem inaczej działają, no ale na pewno prościej taki test zrobić dziecku niż z krwi.

Gość ajna
ja nigdy nie robiłam do tej pory więc nie podpowiem jaka to różnica między takimi testami, ale dla dziecka zależy mi właśnie aby było to badanie na pylori z kału

Gość terrelka
to ten test helicobacter antygen z kału nadaje się tylko dla dziecka czy ogólnie dla os. dorosłej też????

Gość Kaatteerriinnaa
I dla dziecka i dla osoby dorosłej się nadaje.

Gość terrelka
dziękuję Wam za info! muszę rozejrzeć się koniecznie za takim testem, moze w mojej aptece będzie!

Gość Kaatteerriinnaa
W superpharmie można je dostać, w niektórych aptekach pewnie też, albo online, większe apteki internetowych go oferują, także nie powinno być problemu.

Gość terrelka
to muszę jednak udać się do innej bo w mojej niestety osiedlowej nie było, a przez internet w razie co zamawiałaś może ze strony producenta czy jak?

Gość w aptekach te testy nie są
wiarygodne. Lepiej zrobić taki test u lekarza, ja robiłam w zeszłym tygodniu i płaciłam 30zł, test w aptece też kosztuje tyle a taki u lekarza daje 100% pewności i od razu jak test wykryje helikobakterie przepisuje odpowiednie leki. Ja dostałam 4 antybiotyki, mąż też zrobił test i wykryto u niego również. Taki test z apteki to strata pieniędzy bo nawet jak wyjdzie pozytywny to trzeba będzie zrobić jeszcze badanie krwi w przychodni więc jaki to ma sens?

Gość Kaatteerriinnaa
Akurat profilaktyka moim zdaniem ma duży sens :) Jeśli wyjdzie, że jest OK, to nie trzeba robić testu u lekarza, proste :)

Gość terrelka
sprawdzę i ocenię, zamówiłam w końcu w aptece internetowej ten helicobacter antygen i zobaczymy, dam znać

Gość ajna
Ja chcę dzisiaj zajść do pobliskiej galerii i tam może w dużej aptece ten helicobacter antygen będzie.