Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość boje się

HBSAG

Polecane posty

Gość boje się

Witam wczoraj robiłam wyniki krwi wszystkie wyszły dobrze oprócz jednego HBsAg wyszło znacznie powyżej normy wyszło 2190 Alat i Aspat mam w normie 27 a biliburine 1,0 czyli też OK co to może znaczyć taki duży wynik tzn że jestem chora na wzw typu B? miał ktoś taki przypadek? Mam 28 lat i nigdy mnie nie bolała wątroba albo coś w tym stylu! POMOCY!!!

Opis hasła HBsAg Podstawowym badaniem serologicznym w kierunku wykrycia zakażenia wirusem HBV jest test na wykrycie antygenu powierzchniowego tego wirusa, czyli HBsAg. Badanie to powinno być wykonane jako pierwsze w każdym przypadku podejrzenia WZW typu B. Wirusowe zapalenie wątroby typu B może przebiegać skrycie (bezobjawowo), stąd wiele osób może nie wiedzieć o tym, że w ogóle są zakażone. HBsAg jest antygenem (białkiem) powierzchniowym, a jego obecność świadczy o nosicielstwie HBV, ostrej lub przewlekłej fazie zakażenia WZW B. Z drugiej strony posiadanie antygenu HBs nie jest równoznaczne z obecnością wirusa we krwi. W przebiegu przewlekłego zakażenia HBV, po kilku latach, wirus dołącza swój materiał genetyczny do materiału genetycznego komórek wątrobowych. Taki pacjent produkuje antygen HBs, bez względu na to czy w jego organizmie namnaża się wirus, czy też nie. Można zatem mieć antygen HBs we krwi, przy równoczesnym braku wirusa HBV we krwi. Obecność antygenu HBs jest zawsze wskazówką, że pacjent miał kiedykolwiek kontakt z wirusem zapalenia wątroby typu B. Serokonwersja HBs oznacza utratę antygenu HBs i pojawienie się we krwi przeciwciał AntyHBs - przeciwko białku powierzchownemu wirusa. Oznacza to całkowitą wygraną organizmu z wirusem i wyleczenie z zakażenia HBV. Aby stwierdzić, czy wirus jest obecny w organizmie w danej chwili , czy pacjent został wyleczony wykonuje się szereg innych pomocniczych badań.

mam napisane HBsAg dodatni, jakie mam zrobić badania żeby zobaczyć czy ja jestem chora na wzw typu b? jestem chora czy jestem nosicielką z tak dużym tym wynikiem? ja nic nie rozumeim, a wizyte mam dopiero w sierpniu u hepatologoa!! przecież ja się do tego czasu ociele!