Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość malinowa_i_porzeczkowa

Allegro - zawyżanie kosztów wysyłki

Polecane posty

Kurde, poradźcie. Kupiłam przez allegro 8 koszulek za 4,99zł/szt, a koszt wysyłki był podany jako 12zł za list priorytetowy. Zapłaciłam sprzedającemu 51,92zł i dostałam właśnie maila, że wpłynęło zbyt mało, bo koszt wysyłki wzrasta o 3zł za każda dodatkową sztukę i że on to pisał. Weszłam czym prędzej na aukcję i faktycznie było to napisane, ale nie zauważyłam (bo trzeba było rozwinąć opcję "inne", czy jakoś tak. Oczywiście jak będzie trzeba to zapłacę, ale z drugiej strony wychodzi dodatkowych 21zł za 7 dodatkowych koszulek, które realną cenę wysyłki zwiększą może o 2zł. Zamierzam napisac sprzedawcy, że doślę 4zł, a jeżeli będzie nalegał na te 21zł, to jest to ostatni raz kiedy cokolwiek u niego kupuję, a dodatkowo zgłaszam allegro zawyżanie kosztów wysyłki 33zł za 8 małych i lekkich przedmiotów. Rozumiem gdybym kupowała cukier w kilogramowych paczkach, ale koszulki?? Wiecie, takie zwykłe, bawełniane, na ramiączkach. Ile to może ważyć:o Przesadzam ja czy sprzedawca?

odpisze ktoś?:)

nA ALLEGRO SPRZEDAWCY CZESTO ZARABIAJA NA PRZESYLCE. Kiedys kupilam bluze za 100 zl, a przysylka kosztowala 50, wiec zadzwonilam do sprzedawcy ze odbiore osobiscie, bo to w tym samym miescie, tylko kilka przystankow metrem. Sprzedawca sie nie zgodzil. Przy odbiorze osobistym bluza kosztowala juzz 140

To co mam zrobić? Zapłacić, kłócić się, zgłosić? Dla świętego spokoju mogę zapłącić, bo w sumie nie doczytałam, ale tyle kasy za wysyłkę 8 koszulek??

obniżył cenę żeby wyskawiać wyżej przy sortowaniu - a odrabia sobie na wysyłce... miej pretensje do siebie że nie umiesz czytać i nie rób z siebie idiotki 🖐️

Słuchaj, ale ja zdaję sobie sprawę z tego, że nie doczytałam. NAtomiast absolutnie nie usprawiedliwia to oszustwa (bo moim zdaniem facet oszukuje i naciąga). Ja bym to porównała do dodawania ważnych informacji w umowach "małym druczkiem". To jest po prostu szukanie naiwnych lub liczenie na to, że ktoś nie doczyta.

Gość zglos do allegro
zawyzanie kosztow przesylki jest niezgodne z regulaminem to raz. Dwa to tego typu informacje powinny byc w zakladce "dostawa i platnosc"

Napisz do allegro z tym, oni są baaaaardzo przeczuleni na zawyżone koszty wysyłki :) List priorytetowy z 1 koszulką nie powinien kosztować więcej niż 6 zł, 12 zł to zdzierstwo, za tyle paczkę wyśle! Albo napisz chłopu żeby wysłał paczką priorytetową - koszt na poczcie to do 1 kg 11 zł, on jeżeli jest firmą może doliczyć 23% VAT'u maksimum do tego kosztu. Jak napisze że koszt pakowania, to odpisz że allegro nie pozwala na doliczanie kosztów pakowania do wysyłki, mają być ujęte w cenie przedmiotu. I napisz że zawyżanie kosztów wysyłki jest niezgodne z regulaminem allegro i allegro za to kasuje aukcje ;)

No właśnie było w tej zakłądce, ale żeby to dojrzeć należało rozwinąc opcję "wszystkie opcje". Ja tego nie zrobiłam, bo od razu wiedziałam, że chcę wysyłkę listem poleconym i byłam pewna, że w tych "wszystkich opcjach" będa jakies przesyłki kurierskie czy pobraniowe. Do głowy by mi nie przyszło, że mogła tam być informacja o zdzieraniu 3zł za wysyłkę każdej dodatkowej koszulki.

Zwłszcza, że ja rozumiem zawyżanie kosztów wysyłki spowodowane np. kosztem zakupu opakowania, dojazdem na pocztę czy staniem w kolejce. Ale kurcze dodatkowe sztuki tych kosztów nie zawyżają (ew. trzeba kupić większą kopertę za 1zł więcej), więc sorry, ale uważam, że to przegięcie.

Gość ewetylkop
ja keidys wysylalam paczke 8.5kilo za 30 zl:) chyba lekka przesada;) napsiz,ale watpie,zeby sie dogadal:)

Swoją drogą strasznie oszukują na kosztach wysyłki sprzedawcy :o Np chciałam kupić kilka torebek, i co? Za każdą kolejną sztukę + 6 zł przy przesyłce kurierskiej (15-20 zł w zależności od tego na ile ma firma umowe z dostawcami, i w tej cenie waga przesyłki jest do 30 kg :o ). Nie kupiłam, zgłosiłam do allegro że są zawyżone koszty przesyłki i do 2 tygodni już były normalne :D

Gość Ja bym się domagała mniejszej
kwoty.Kiedyś kupiłam u jednego sprzedawcy kilka rzeczy i myślę sobie że za dużo za przesyłkę jakby podliczyć.Zadzwoniłam się dogadałam że zapłacę jak za jedną przesyłkę a pani zapakuje wszystko do jednej paczki.A no a potem sama od siebie dorzuciłam te chyba 3 zł więcej.Przecież te 8 koszulek można z powodzeniem zapakować w jedną paczuszkę a na pewno nie będą ważyły powyżej 1 kg.

Gość obsikana jenny a błyszczy
Ceny wysyłki nie podlegają negocjacji! poczytaj regulamin Allegro! wysyłka to nie tylko znaczek!! ale i koperta koszty logistyki[jesli to firma] koszty dowozu na pocztę,A co Ty sobie myślszi? ze koperty sa za darmo? Wkurzają mnie ludzie kmtórzy tylko patzra na znaczek a koperty to niby za darmo są????

Ogólnie to jest tak przyjęte w allegro, że nie można dodawać kosztów pakowania do wysyłki - to musi być w cenie przedmiotu. Sprzedający 'zwykli', tzn bez konta firma, nie mogą dawać wyższej ceny niż widnieje w cenniku dostawcy. Natomiast sprzedający z kontem firma mogą doliczyć do ceny wysyłki VAT, bo wysyłkę nabijają na paragon. No i można kilkadziesiąt groszy w górę zaokrąglić do równego ;)

obsikana jenny - kopertę, paczkę czy taśmę klejącą czy paliwo które spalisz dowożąc na pocztę paczkę masz ująć w cenie przedmiotu, to jest bardzo jasno opisane w regulaminie ;)

obsikana jenny a błyszczy, a ty uważasz, że ten sprzedawca każdą koszulkę w osobną kopertę zapakuje i 8 razy pojedzie na pocztę?:D Więc daruj sobie "koszty logistyki" w tym przypadku.

Poza tym dokładnie, to powinno być ujęte w koszcie przedmiotu (choć przebolałabym w koszcie wysyłki, gdyby nie było przesady)

No racja racja, w sumie przeginka z tą dopłata przyznaje, bo sama jak widzę koszulke za 5 zł a koszt dostawy 15 to już mnie zniechęca do kupowania i nie kupuje. Napsiz do niego, ze cos kłamie oi zgłosisz do Allegro i tyle :)

a cennik wysyłki sama ustalasz:)

Gość sory ale to jest przegiecie
ktoś ma używane ciuchy do sprzedania a do kosztów wysylki dolicza sobie koszt zapakowania, dojazdu na poczte itp ciekawe dlaczego kupujący nie moze sobie odliczyc kosztów za przelew lub wplate i kosztów pojscia po przesylke na poczte

Gość axxaaa
a ja nie rozumiem tych sprzedawców- jak widzę coś takiego to rezygnuję z zakupu, akurat na allegro zawsze można znaleźć ten sam towar w cenie, która bardziej sie kalkuluje. albo np kupowałam krem od apteki z all i chciałam przy okazji wziąć kilka innych rzeczy, ale jak zobaczyłam, że naliczają dodatkowe koszty, to wzięłam tylko krem. czyli traci sprzedawca, pod warunkiem, że kupujący czytają przed zakupem, co niestety nie jest regułą, bo czasami nawet opisu nie przeczytaja- ja np jak sprzedaję, to ewentualne wady towaru piszę wielka i pogrubioną czcionką, bo inaczej nie dociera- nawet jak opis ma kilka zdań i jest jasny i przejrzysty..