Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Motorocker

Dlaczego od początku XXI w. dresiarze i HH szydzą z metalowców i punków ?

Polecane posty

Gość Motorocker

Mówią że niby hiphop ma przekaz o życiu itp. a metal do darcie mordy. Bzdura - hiphop w Polsce pojawił się dopiero po komunie i jeszcze w latach 90-tych raczkował. To nic więcej jak komercja. Nagrywają jakiś utwór z tekstem typu "jebać policję" itp. i zarabiają na tym kupę forsy i jeszcze robiony jest do tego teledysk. Oczywiście nikt im za to nic nie zrobi w czasach wolności słowa. A heavy metal i punk rock były w Polsce w latach 80-tych za komuny. Omijali cenzurę, nagrywali niezależne kasety demo, mieli całą sieć podziemia (niezależne czasopisma i nagrania), nie wiele zarabiali na tym że grali, co dowodzi że byli autentyczni. Teksty przeważnie po polsku, o zimnej wojnie, gównianości systemu, groźbie ataku atomowego, ogólnie o wszystkim, o życiu. W przypadku metalu też przeciwko klerowi. Oczywiście dzisiejsze pokolenie (tj. dresy i hh) nie wiedzą że całą ta religia to narzędzie do manipulacji społeczeństwem i biznes. Marionetki i konformiści z nich. W punk rocku i heavy metalu był też teksty przeciwko milicji. I i tak punki i metalowcy byli nei raz szykanowani przez milicję, zdarzały się wpierdole pałami za wygląd. SB obserwowało subkultury w Jarocinie. Druga sprawa to wygląd, hiphowcy i drechy wiedzą że metalowcy byli w latach 80-tych ale poza tym chyba nic nie wiedzą. Bo krytykując nas twierdzą że w upał 30 stopni gotujemy się w glanach i że jebie od nas przez to potem i brudem. Co oni mogą wiedzieć o metalowcach skoro teraz jest ich bardzo mało ? Widują tylko jakichś pozerów których metalowcami bym nie nazwał. Kiedyś metalowcy nosili buty motocyklowe (kowbojki) wytarte dzinsy, skózane kurtki ramoneski i dżinsowe kamizelki katany nakładane na ramoneski. Tu macie zdjęcie w Jarocina z 1987 r. zrobione przez SB-ków w ramach obserwacji subkultur, polscy metalowcy tamtych czasówhttp://dorosledzieci.trixy.pl/image11.jpg Inna sprawa to że oni uważają nas za cieniasów. Nie wiedzą o tym że kiedyś było bardzo dużo metalowców (około 200 na małe 20 tys. miasto) i że kiedyś to byli twardziele, często ludzie z biednych środowisk (blokowisk itp.) na koncertach metalowych często były różne rozruby, dużo ludzi bało się metalowców, zdarzali się też wśród nich ludzie po wyrokach i problemach z prawem, pod względem szkół było ich bardzo dużo zawodówkach. Dużo z nich radykalnie tępiło pozerstwo, pakowało, brało udział w walkach ulicznych, byli nawet spotykani na stadionowych zadymach. Gdyby tacy hiphopowcy czy dresiarze cofnęli się do późnych lat 80-tych czy wczesnych 90-tych to myślę że raczej by nie dali rady przejść w jednym kawałku przez większość biedniejszych dzielnic i blokowisk. Punk rock i metal były w latach 80-tych w Polsce i nie tylko, był też w innych krajach bloku wschodniego, nawet w Związku Radzieckim, np. w Rosji, gdzie był totalny przejeb, ścigali za omijanie cenzury, zamykali do paki, potrafili sprawić że "znikniesz w niewyjaśnionych okolicznościach", komuś kto publicznie krytykował system KGB potrafiło załatwić "żółte papiery" i osadzenie w psychiatryku mimo że był zdrowy na umyśle ( tzw. psychaitria represyjna ). Większość dzisiejszych HH gdyby żyli w tamtych czasach bardzo prawdopodobne że byli by sekretarzami partyjnymi albo konfidentami, lub wstąpili by do milicji obywatelskiej na ochotnika, bo bali by się wyłamać. Tylko w dzisiejszych czasach udają buntowników, bo nikt im za to nic nie zrobi, wszędzie ich pełno, jak ktoś taki wygląda jak HH to raczej nic mu nie grozi. Pewnie nawet gdyby podobał mu się metal i gdyby chciał zapuścić włosy i ubierać się metalowo to pewnie nie odważył by się, bałby się wyłamać, bałby się że dostanie wpierdol. Zamieszczam kilka tekstów: Turbo (polski zespół heavy metalowy) "Kawaleria Szatana" z 1986 r. Miażdżonych ludzi przenikliwy krzyk Łamanych kości trzask Zbliża się ognisty miecz! Szatańska kawaleria - czarna śmierć! Z rozdartym krzykiem Wciąż przed siebie mknie - zbliża się! Spalić, zgnieść spalić, zgnieść - szatańska kawaleria - czarna śmierć Spalić, zgnieść - dokona się okropna rzeź Spalić, zgnieść - ludzie, ludziom niosą śmierć Płonących ludzi przenikliwy krzyk A przedtem wybuch, straszny błysk Wielki grzyb! Szatana histeryczny słychać śmiech Dokonał swego dzieła - cieszy się Kipi gniew! Spalić, zgnieść spalić, zgnieść - szatańska kawaleria - czarna śmierć Spalić, zgnieść - dokona się okropna rzeź Spalić, zgnieść - ludzie, ludziom niosą śmierć Śmierć, wszędzie śmierć, wszędzie krew, wszędzie krew, Krew! Krew! Krew! Krew! Krew!!! Spalić, zgnieść spalić, zgnieść - szatańska kawaleria - czarna śmierć Spalić, zgnieść - dokona się okropna rzeź Spalić, zgnieść - ludzie, ludziom niosą śmierć Krew! Krew! Krew!!! W błagalnym geście wyciągnięta dłoń Diabelski tabun - zgniata ją, Zgniata ją, Ostatni podryg i ostatni krzyk Zniknęła ludzkość Nie ma nic, Nie ma nic! Spalić, zgnieść spalić, zgnieść - szatańska kawaleria - czarna śmierć Spalić, zgnieść - dokona się okropna rzeź Spalić, zgnieść - ludzie, ludziom niosą śmierć Dezerter (polski zespół punkowy) "Pałac" z demówki z 1985 r. Wielki gmach kamienny pomnik Strzela w niebo swoją szpicą Środek Europy przygnieciony pięścią komunizmu "Pałac" z dumą mówią o nim Pałac nowych możnowładców Jak śmieszne przy tym głazie Wyglądasz robotniczy darmozjadzie Z tysięcy okien fotoaparaty Kradną twarze przechodniom Antena rozgrzana do białości Nadaje z maniacką zaciekłością A ja stoję na dole pałacu Z zadartą do góry głową Podpalam z rozkoszą lont I pragnę wysadzić go sobą Przesłanie jest i to prawdziwe ! Tekst na milicję - http://www.youtube.com/watch?v=nejl6wel1T8 O wojnie - http://www.youtube.com/watch?v=ZABdcNVS2w8 Ogólnie o życiu (utwór z płyty w 1988 r.) ale zremasterowany http://www.youtube.com/watch?v=ZABdcNVS2w8 Antychrześcijański ( i tak dużo ludzi nie widzi sensu buntowania się przeciwko religii, ale wszystko wyjaśniłem wyżej) http://www.youtube.com/watch?v=PmshwQpBaEQ A tu zespół z Rosji z ZSRR http://www.youtube.com/watch?v=W8fTJYi7SqY&feature=relmfu Gdzie byli wtedy wasi "raperzy" ? "Nie wiedzieli jak się mają kurwa wysrać" albo chodzili do podstawówki. Z doświadczenia wiem że większość HH jak natrafią na starego metalowca po 40-stce to w ogóle do niego nie podskakują bo się boją. Skoro taki metalowiec przeszedł komunę, szykany milicji, bijatyki ze skinami to nie straszne mu jakieś ziomki. Większość metalowców to teraz właśnie ludzie po 40-stce, tylko dużo z nich już nie wygląda metalowo ale słuchanie metalu zostaje. Tak samo z punkami. A znam gościa co od lat 80-tych jest metalowcem i nawet do dzisiaj wygląda jak metalowiec - skóra, dżinsy, katana, kowbojki, długie włosy. Jeszcze jedna śmieszna rzeczy to fakt że dużo takich fanów HH mówi że nie tolerują murzynów, a od kogo się zaczął ten ich cały rap ? Głosem ulicy jest polski punk rock i polski metal z czasów komuny. Większość polskiego HH to komercja i podróba stylu życia amerykańskich murzynów ( to całe worzenie się itp. ). Co ma bardziej wartościowy przekaz ? Teksty które podałem i teksty utworów które zalinkowałem, czy jakieś "będę brał cie w aucie" ?

Gość AUCHANKA L.
Po co im ''musk''mają dresy:-D

Gość fdsjthgajfed
Witaj, rozumiem twój wywód, sama nie rozumiem za bardzo kultury HH, ale musisz przyznać, że to co dzieje się teraz wśród nas(ja jestem punkówą) to też nie to co było i co powinno być. Przynależenie do subkultury stało się modne. Niektórzy myślą, że założą glany, a na kostkę przyczepią jakąś naszywkę to zaraz są wielkimi matalowcami. Czasem mi wstyd, że inni utozsamiają mnie z tą grupą pozerów. Prawdziwych punków i metalowców jest coraz mniej, musisz to przyznać.

Gość a skini wg. Ciebie autorze
są OK?

kocham punka z lat mlodosci... Kiedy w pasiakach ladowalo sie na bebnach w jakiejs zapizdzialej piwnicy, pilo tanie wino w parku i palilo skrety. Kocham metal z lat mlodosci... Nie ten popkulturowy i plastikowy. Przypominam sobie czasami zapachy z tych lat, vzasami zdarzenia, ludzi ktorych juz nie ma :( Ziya ktory prowadzil bojowki anarchstyczne i odszedl w wieku 30 lat, Bodka ktory odszedl niedawno a byl zajebistym wokalista Krucjaty... Kocham czas kiedy malowalismy w Autyzmie flagi na bojowli antyfaszystowskie... Wszystko to kocham i chcialabym zeby wrocilo w takiej formie w jakiej pamietam to za czasow nastolatki. Niestety to juz nie mozliwe. Nie te czasy, kiedy koszulki samemu sie malowalo a teraz idzie sie i kupuje. To nie te czasy gdzie wlosy farbowalo sie od kalki a na psylocyby sie szlo w gory :) i niestety nie ci ludzie.

Gość Motorocker
Ktoś się pyta czy skini wg. mnie są OK. Odpowiedam że nie są OK, bo generalnie nie tolerowali nikogo poza samymi sobą. Kiedyś to byli totalni kretyni którzy nawalali wszystkich poza samymi sobą. Często na koncerty metalowe wbijali skini żeby lać się z metalowcami. Wiecie skąd skini wzięli się w Polsce ? Punki w polskie pojawili się około 79/80 r. metalowcy około 82 a rozpowszechnili się w jakimś 86. Skini zostali sprowadzeni przez milicję do nawalania punków ( i ewentualnie metalowców ). Odwalali za MO brudną robotę.

Gość HH Dziewczyna
Po pierwsze koleś ile Ty masz lata, że piszesz takie bzdury ? W piosenkach HH jest przekaz jak i go nie ma tak samo jak w innych gatunkach muzyki, mogą być zarówno puste nic nie znaczące słowa, jaki naprawdę mądry tekst. A co pragniesz, aby Twojej subkultury ludzie się bali, co chcesz przekazać, udonić ? Że jesteście mocniejsi, mądrzejsi ? Żal !! Poza raperzy, musieli przejść przez bardzo ciężką, krętą droge, borykać się z problemami, aby cokolwiek osiągnąć !! I sami autorzy, wykonawcy, muzyki HH, są otwarci, tolerancyjni i wcale w swoich piosenkach nie nagadują na inne subkultury !! A to, że jacyś puści dresiarze, ganiają i naśmiewają się z metalowców to już się nie tyczy muzyki HH !!!!

jestem ciekaw autorze czy wiesz jaki zachodni zespol punk rockowy jako pierwszy odwazyl przyjechac sie do Polski i wywarl duzy wplyw na nurt i byl inspiracja rowniez dla kapel metalowych

Gość Motorocker
Nie jestem punkiem, jestem metalowcem. Lubię punków, kiedyś jedni z drugimi na ogół trzymali. Teraz mało jest prawdziwych punków - kiedyś to byli ludzie o radykalnym nastawieniu. Nie żadny pacyfiści ani wegaterianie. Hedonistyczna postawa, ćwiekowane skóry, hasło "no future no hope", radykalne akcje itp. Tak jak metalowcy "siła burzące wszelkie standardy" teraz zamieniło się to w przedszkole. Do kolesia który jebie lewicę i antyfaszystów - polecam się cofnąć do zajebistych czasów II wojny światowej. Miał byś dwie opcje: 1. Niemcy rozstrzelali by cię albo wsadzili do Auschweitz 2. Mógł byś ewentualnie jakoś żyć wylizując im du.pę czyli zostając tzw. folksdojczem.

Gość HH Dziewczyna
A poza tym to i tak już prawie nikt nie słucha HH, tylko zbuntowani małolaci, a tak to wygasa. Ok, przyznam, że nieraz naprawdę, żałoosne są teksty HH, ale to się zdarza w każdym rodzaju muzyki, przecież to zależy od artysty, od tej osoby co się za to bierze, a nieraz zdarzają się takie osoby, którym wydaje się, że robią coś fajnego, a w efekcie wychodzi coś całkiem innego. Odczep się od muzyki HH

Gość Motorocker
HH Dziewczyno - wielu fanów HH szydzi z metalu i zarzuca brak przekazu podczas gdy sami słuchają jakiegoś rapu typu "będę brał cię w aucie" czy "jadymy na kurwy" a nie znają nawet jakiegoś Kalibru44 czy Liroya. Nie mówiąc już o rapie tym murzyńskim z USA z lat 80. Ja sam słucham generalnie polskich zespołów metalowych z lat 80-tych typu KAT, Turbo, Wilczy Pająk, Dragon, STOS, Open Fire, Destroyers, Piekielne Wrota, Imperator itp. Dla nich to puste slowa, bo nie wiedzą w ogóle nic a zarzucają brak przesłania. Czy to nie ignorancja ?

Gość Motorocker
Nie mówię że żadni raperzy nie mają przekazu. Niektórzy mogą mieć. Po względem ideologii polski rap ma dużo wspólnego z polskim punk rockiem. Tylko że polski punk rock był za komuny a polski rap był przede wszystkim w latach 2000-2004, teraz trochę mniej ale też.

autorze a UK SUBS znasz?

Gość Motorocker
Ktoś się pytał ile mam lat - jestem pod 30-stkę, za kilka lat stukną mi 3 dychy.

Gość HH Dziewczyna
Poza tym już nie ma prawdziwych metalowców, wszystko to pozerka, wykreowani, znaleźli sobie taki sposób na siebie, to jest naprawdę, żałosne i śmieszne, jak Ci ludzie się teraz zachowują. Mam 25 lat i jak patrzę na tych przepajacowanych gówniarzy, którzy są tacy sztuczni, każdy niby udaje, że ma swój styl, a w rzeczywistości to wszytko udawane i na pokaz, maskra !!

Gość Motorocker
Znam UK SUBS, grali trasę koncertową w Polsce krótko po stanie wojennym. Słucham metalu ale punka też trochę. W końcu thrash metal (moja ulubiona odmiana metalu) który był przede wszystkim w drugiej połowie lat 80-tych, jest wypadkową heavy metalu i punk rocka. Aczkolwiek z punka bardziej znam takie kapele jak The Ramones, The Sex Pistols, Exploited, z polskich Brygada Kryzys, Moskwa, KSU, Rejestracja, SS-20/Dezerter, Siekiera, Brzytwa Ojca itp. Z ruskich Grandażskaja Oborona ( Obrona Cywilna ).

Gość Motorocker
Do "Łosz kurwa" Czasy się zmieniły, teraz się liczy koniunktura wtedy był inny system. Dużo dzisiejszego rapu zaczęli lansować jako przeboje. A za komuny punk rock czy heavy metal to była na prawdę muzyka buntu i nie była rozpieszczana przez przemysł muzyczny.

Gość HH Dziewczyna
Tylko, że ''będę brał Cię w aucie'' to nie jeest HH czy rap, przecież ta piosenka ogólnie powstała dla polewy. Właśnie, sam widzisz analogie w tych subkulturach, a najeżdżasz na HH, moim zdaniem to zarówno metaloecy mieli ciężką drogę do pokonania jak i HH . Oczywiście zgodze się z Tobą, że jest wielu raperów co mają bardzo puste i prymitywne teksty, ja akurat lubię Hh, ale tylko wybranych wykonawców.

Gość Motorocker
a Widzewwidzew to właśnie jeden z ludzi o których mówię. Założę się że nie przeczytał nawet połowy tego tematu. Ciekawe jakiej słucha muzyki ? Mówi "polska dla polaków" a słucha hiphopu który się wziął od murzynów ?

Gość widzewwidzew
słucham rapu ale POLSKIEGO lamusie a nie jakieś wydrzypiiiizdy typu ARGAGAHGAGAG KAKA DEMONA przy rytmie wirującej pralki hahha śmiecie z długimi włosami i w glanach przy temp 30* jeebie od was w lato zawsze konkretnie

nie skrewdriver tylko ian stuart & the klansmen

Gość racki rzorż
Do autora wątku: no już dobrze, dobrze nie płacz! HH to muzyka jak - Metal bywa świetny, bywa kaszankowaty. Kojarzysz taki 'rockowy' zespół Łzy? Może mi powiesz, że oni mieli dobre piosenki z głębokim przesłaniem o życiu? HH to wbrew Twoim (niestety najwyraźniej ograniczonym) informacjom nie są zespoły typu 18L, posłuchaj sobie np. Fisza, Eldo, Paktofoniki - i spróbuj 'pojechać' po ich tekstach. A na koniec posłuchaj sobie Nagłego Ataku Spawacza i powiedz mi czy to HH czy Rock... :) Tolerancja się przydaje - otwiera drzwi i nowe horyzonty! __ http://www.tanie-latanie.net/

Gość dla mnie po prostu
HH to nudy. Z Paktofoniki słyszałem cośtam, z Eldo się nawet fajnie wywiadów słucha, ale muzykę ma chałową.

Gość tralalalalla
hip-hopowcy i dresiarze to biale murzyny, zlodzieje, cpuny, przestepcy to dla nich bogowie, a dilerzy krolowie

Gość Motorocker
Widzewwidzew - co z tego że słuchasz polskiego rapu ? I tak cały rap się zaczął od murzynów. Słuchasz czarnej muzy i tyle. W dodatku polski rap ma dużo wspólnego z polskim punkiem. I gówno wiesz o metalu, było pełno metalowców i kapel metalowych jak ciebie nie było na świecie. Trzeba być downem żeby nie zrozumieć testów w większości utwórów metalowych. Najpierw byś przeczytał cały temat a nie pierdolisz głupoty.

Gość dla mnie po prostu
"Trzeba być downem żeby nie zrozumieć testów w większości utwórów metalowych" Właśnie przyznałeś, że teksty metalowe są proste jak walenie:D

Gość Motorocker
A kilka tekstów zamieściłem i nie przypominają ARGHHH itp. jak pisze widzewwidzew. I przecież kurwa pisałem że prawdziwy metal nie nosi glanów. Glany noszą skini i punki.

Gość hip-hopowcy bronia
przestepcow. dilerow i zlodziei