Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rtjryj

Handel warzywami pytanie dla wtajemniczonych

Polecane posty

Gość rtjryj

Mam zarejestrowaną działalność gospodarczą a główny podmiot to sprzedaż przez internet.Ostatnio wpadliśmy na pomysł żeby sprzedawać warzy i owoce na targu.Mamy samochód dostawczy i z samochodu chcielibyśmy sprzedawać towar.Towar oczywiście kupowalibyśmy na giełdach warzywnych oraz swoje warzywa które uprawiamy na działkach.Pytanie , czy potrzebne są nam jakieś dodatkowe zezwolenia ?

Gość Senny lot kaczki po jaja
Nie. Trzeba tylko rozszerzyć działalność.

Gość rtjryj
Mianowicie o ? mogę prosić żebyś coś więcej napisał ?

Np. o handel obwoźny. wtedy możesz z auta prowadzić sprzedaż. Nie pamiętam jakie są klasyfikacje bo to się pozmieniało ale w urzędzie gminy się dowiesz. Na targu płacisz opłatę za miejscówkę taką jaka jest ustalona w regulaminie.

Gość rtjryj
A powiedz mi jeszcze czy muszę mieć kasę fiskalną ? Będę się rozliczał z skarbówką poprzez księgę przychodów, czy w tym wypadku konieczne jest wymaganie kasy fiskalnej ?

Na 95 % tak.

Gość rtjryj
A od czego to zależy ? z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi

Nie jestem w 100 % pewien. Ale musisz jakoś rejestrować obroty. Po przekroczeniu pewnego progu staniesz się płatnikiem Vat. Chyba przy ryczałcie nie ma obowiązku posiadania kasy. Ale tylko tak przypuszczam bo od 6 lat nie zajmuję się już handlem tak że nie jestem z tym wszystkim na bieżąco.

Gość rtjryj
No właśnie też mnie to zastanawia ponieważ tak myślałem że raczej zanim stałbym się vatowcem o ile by się tak stało to pewnie minęły by lata.Myślałem że normalnie rozliczałbym się razem z książką przychodów i to powinno wystarczyć zatem kasa fiskalna nie była by mi potrzebna.W ogóle jak zaobserwowałem to na targach handlujący nie posiadają kas fiskalnych.

Ja miałem spożywkę i warzywa. byłem vatowcem rozliczałem się za pomocą książki przychodów i rozchodów. Pamiętam tylko że fakturami za warzywa obciążałem się sam. Czyli wystawiałem sobie fakturę zakup na giełdzie owoc-warzyw i tam wyszczególniałem zakupy.

Gość rtjryj
Piękne dzięki za poświęcony czas i pomoc, dużo mi rozjaśniłeś.Po świętach muszę iść na gminę i rozszerzyć działalność. Pozdrawiam Tomek

Nie chcę Ci mącić w głowie. Może oni prowadzą działalność rolniczą. Najlepiej zapytaj na forum jakąś księgową.

Gość kaliope39
do 40 tys.obrotu na ryczałcie nie musisz mieć kasy ,po przekroczeniu 40 tys.masz kasę vat-owcem będziesz po przekroczeniu 150tys. wiem bo przerabiałam to ostatnio

Gość Kamissiaa
A czy to nie jest tak z tymi lokalizacjami na targach że podjeżdżasz i po prostu opłacasz miejsce ?

Gość kaliope39
najpierw musisz zapytać tzw.placowego czy jest wolne miejsce często jest tak że wszystkie miejsca są wykupione - zarezerwowane i po ptokach:( nie masz gdzie rozłożyć straganu możesz czekać do 8 rano jeśli właściciel miejsca nie przyjedzie to stajesz na jego miejscu ale to taka d..a czekanie przyjedzie czy nie przyjedzie