Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Civfyg

Szmery w sercu ....

Polecane posty

Gość Civfyg

Witam Dzis sie zalamalam lekarz powiedział ze słyszy Szmery w sercu u mojego 11m syna Spytał sie bardzo poważnie czy ktoś mi to wcześniej mówił ja mówię ze nie!! Pytam sie czy powinnam zaczasc sie martwić a on na to ze to moze być przez przeziębienie i żebym go jeszcze skontrolowala jak mu przeziębienie przejdzie no poprostu zawał:-(

tez to u nas bylo. poszlam z mala do pediatry prywatnie i tez powiedzial ze slyszy szmery ale moze to byc przy przeziebieniu. pozniej bylam u mojego pediatry i jeszcze z taka inna pediatra konsultowalam i powiedziali ze jest ok. nie martw sie pewnie wszytsko jest dobrze - widac czasami tak bywa ze cos tam slychac.

Gość Maman Bovy
Spokojnie. Istnieją tzw. szmery niewinne, które nie wpływają na zdrowie i życie dziecka.

Gość Maman Bovy
Poza tym podczas infekcji lekarz może się dosłuchać czegoś takiego. Sprawdź po zakończeniu leczenia. Trafiłaś na wnikliwego pediatrę i ciesz się z tego - lepiej dmuchać na zimne: zapobiegać niż leczyć.

spokojnie moja córa też tak miała tyle że u nas okazało się że ma niedomkniętą przegrodę serca i byliśmy pod opieką kardiologa jak mała skończyła 2 lata ostatnie echo serca robiliśmy i już było wszystko ok samo się zrosło :) tyle że u nas już w szpitalu po narodzeniu to wykryli bo rutynowo tam kazdemu dziecku robili echo serca bo to oddział wcześniaczy był

Dużo dzieci ma szmery niewinne, nie jest to żadna wada, tylko tzw. "uroda". Ja ze szmerami sama poszłam do kardilologa, i po badaniach wiem, że to dodatkowa struna, warto sprawdzić.

Gość ..Iner..
to parwda sa szmery niewinne ale czasami niestety zdarza sie cos takiego jak niedomkniety przewód tetniczy Botalla, ktory powienien zamknąc sie w momencie kiedy dziecko zrobi pierwszy łyk powietrza tj chwile po urodzeniu albo max do 3 doby. Jak również ten ubytek ma prawo zamykac sie do 2-3 rokuzycia dzieka. Czasami sie nie zamyka przez dlugi czas wowczas albo stosuje sie farmakologie albo zabieg i zamyka sie przewod bo moze to byc niebezpieczne w przyszlosci. Ja bym poszła do kardiologa na echo. Badanie nie zaszkodzi a rozwieje mase wątpliwości. Ale tego rodzaju szmery powinni wykryc odrazu po urodzeniu i dziecko powinno wowczas miec zrobione echo przed wypisem do domu. Wiec moze u was to kwestia przeziebienia. P.S. moja corka miala niedomkniety przewod jeszcze w wieku prawie 4 lat. 2 razy w roku robilismy echo i bylismy pod kontrola lekarza. Gdy miala 4, 2 miala operacje.

Gość tikal
moj roczny syn tez ma niedomkniety przewod, wykryto to przypadkiem, jestesmy po wizycie i kolejna za kilka m-cy, kardiolog mowila,zeby sie tym nie martwic

Gość ..Iner..
martwic sie na zaspas nie ma co bo jeszcze ma czas do tego powiedzmy 3 roku zycia problem zaczyna sie potem kiedy on dalej nie jest zamknięty.