Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ta ta ra ta

Czy to prawda że owulacja występuje 14 dni przed albo po(już nie pamiętam) okres

Polecane posty

Gość Ta ta ra ta

Tak na tym forum przed chwilą przeczytałam

Przyjmuje się, że 14 dni przed kolejną miesiączką. Może to być 12-16 dni. U różnych kobiet ten czas może się różnić, u danej kobiety jest z reguły stały.

dokładnie mówiąc ciałko żółte, w które zamienia się otoczka pęcherzyka jajowego 'żyje' sobie produkując progesteron do potrzymania ewentualnej ciąży 12-16 dni po czym obumiera powodując krwawienie (jeśli oczywiście zarodek nie podejmie funkcji wydzielniczej).

Gość htgtgtgyht
owulacja występuje ZAWSZE 14 dni przed miesiączką ...niezaleznie od tego jak dług masz cykl...cześć pierwsza cyklu (od pierwszego dnia@ do owulacji ) jest zmienna, a czesc druga (od owulacji do @) jest stała...tak było, jest i będzie...jesli chcesz się upewnić zapytaj swojego gina :)

nie prawda nie występuje ani zawsze 14 dni przez ani zawsze tyle samo dni przed. Przedział 12-16 dni występuje u każdej kobiety ale nie koniecznie zawsze jest to taka sama długość raz może być to 12 dni, następnego cyklu 14. Generalnie najczęściej jest to jednak 12 dni.

Gość nie ZAWSZE 14 dni
u mnie owulacja potwierdzona kilkoma monitoringami ( 3x co miesiąc, następnie po 5 miesiącach monitoring co 2 mies.) i owszem stała, ale 11 dni fl trwała - czyli owulacja była 11 dni przed @ , czyli nie ZAWSZE jest 14 dni:P

Gość chodzi o to ze
u jednej kobiety jest ta faza mniej więcej stała czyli trwa tyle samo dni (oczywiście jeśli nic na nią nie wpływa) i powinna trwać prawidłowo od 12-16 dni. Jak jest za krótka to nie dobrze w przypadku starania o dziecko. A dłuższa niż te 17, 18 dni się rzadko zdarza. Ja chyba najdłuższa miałam 17 dni a tak przeciętnie to mam 15, 16. I nie jest też tak że faza lutealna jak ma się teraz przykładowo 16 dni to całe życie tak będzie. To sie też może zmieniać przez stres, niedobory czy inne czynniki wpływające.

Gość utęskniona25
Czy to prawda, że owulacja występuje na 14 dni przed spodziewaną miesiączką? Bardzo zależy mi na konkretnej odpowiedzi, ponieważ staramy się o dziecko i niestety nie wychodzi.