Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mam to wsyzstko gdzies

Jest ktos kto nie robi swiat?

Polecane posty

Pol dnia wczoraj sprzatalam, drugie pol gotowalam i pieklam, rano nie ma sladu po moich staraniach,wkurzylam sie nie robie juz nic,nie maluje pisanek, nie sprzatam, nie robie w kuchni nic wiecej niz jest. Z koszykiem tez mi sie nie chce isc wiec nie pojde. Jest ktos kto tak jak ja ma dosc tej szopki przedswiatecznej???

Ja nie sprzątam raczej, bo jest czysto :D, mama gotuje, ja mogę zrobić ciasto najwyżej. Śmieszą mnie rodziny, gdzie jest to całe zamieszanie świąteczne i wszyscy się krzątają i denerwują 🖐️

ja rozumiem autorkę, bo znam kobiety, które święta spędzają wyłącznie na sprzątaniu i gotowaniu :o

Gość olga.w
Ja nie robię ,nigdy żadnych nie robiłam i raczej nigdy nie będę .

śmieszą cię , bo nic nie robisz ,za nic nie odpowiadasz a przychodzisz na gotowe - to tak odnośnie przygotowań:) ale iwem ,ze łatwo popaść w nerwówkę , trzeba sobie wiec uzmyslowić co jest w tych śiętach najważniejsze .

Ja . No oczywiście w domu jak to co tydzień piątek-sobota sprzątanie wszędzie. Obiad jak co dzień , ciasta jak zwykle .

nie allium, u mnie po prostu sprząta się systematycznie i nie trzeba nagle na święta się o to denerwować :), wiesz, jak moja mama lubi gotować i robi to świetnie to po co się mam wtrącać? Mogę upiec ciasto, bo lubię i zawsze dobrze mi wychodzą.

Nie mam mamy ani tesciowej,ktore za mnie odwala robote. Wszystko musze zrobic sama. Nie jestesmy jehowi,raczej nie praktykujacy. Ale oboje wychowalismy sie w katolickich rodzinach z tradycjami i jest to w nas zakorzenione, ze trzeba swieta przygotowac. Isc ze swieconka do kosciola (msze w niedziele i poniedzialek i tak sobie darujemy). Jakies sniadanie uroczyste w niedziele. Ciasto na stole, zeby bylo inaczej niz co dzien. U mnie w domu zawsze przed swietami byly mega porzadki wiosenne, mycie okien, trzepanie dywanow itd. Okna umylam i mam dosc. I mam wyrzuty, ze nie robie swiat tak jak mnie uczono w domu.

ja ciebie autorko rozumiem :) ale odkąd zrozumiałam ,ze nie dam rady wszystkiego zrobić na błysk i jeszcze być przy tym " odprasowana " i wypoczętą dałam sobie spokój z obwinianiem siebie . Zrób jedna rzecz porządnie i bądź dla siebie dobra :) i dź do kościoła , westchnij przed Bogiem i podzękuj za to co dostałaś od Niego a wszystko będzie dobrze :)

Gość ladyblue12
Ja jestem w ciąży, drugi miesiąc, nabawiłam się anginy, ale całe szczeście obeszło się bez antybiotyku (jak narazie), tylko naturalne sposoby i musowe leżenie w łóżku. Lekarka nie pozwoliła mi nigdzie wychodzić w święta, a więc spędzę je sama w domu i też wcale "nie płaczę" z tego powodu.

mieszamy 1500km od najblizszej rodziny, dwojka malych dzieci, dom w remoncie nie w glowie mi zadne swieta i przygotowania dzieciaki jutro beda mialy polowanie na schowane jajka i male prezenty, po czym zjemy zurek i ciacho mama przyslala nam tez sliczne wycinanki i kolorowanki swiateczne wiec bedziemy miec zajecie ;) ale dla mnie klimat swiat to przede wszystkim radosne dzieciaki ;)

Gość ladyblue12
a okna umyłam, zanim dowiedziałam się że jestem w ciąży, chociaż to mam z głowy. W niedziele palmową zdążyłam iść do kościoła i się pomodlić, także i tak nie jest źle:)

Gość BARACHOLKA
a my jedziemy na cmentarz do bliskich a jutro do mamy na obiad i wsio a w pon odpoczywam bo we wt pierwszy dzien w pracy po wychowawczym i nie w głowie mi swięta na dodatek oparzyłam se dziś palca prostownicą i juz amm dość

Gość aguś24
nie robię bo nie mam za co ! a posprzątane już mam

Ja sprzątałam 2 dni,ale nie ze względu na święta bardziej są to wiosenne porządki. Mój syn ma 16 miesięcy i jest jak huragan, w czwartek zawiozłam go na 3 godziny do babi, w tym czasie umyłam okna, poodkurzałam i jak mój huragan wrócił wszystko wróciło do punktu wyjścia. No ale cóż nauczyłam się już z tym żyć i nie denerwować,bo szkoda zdrowia. A co do gotowania, ciasta zamówiłam u kucharki, a resztą podzieliłam się mamą, nie robię dużo,bo juto jadę do dziadków a pn do teściowej.

Ja, co nie znaczy że nie obchodze :P Posprzatałam po łebkach bo od dwóch dni siedze chora, nos zapchany, uszy zatkane wszystko mnie boli i noł ! nie będe robiś z siebie w tym stanie herosa ze szmatą, zreszta nie to jest najważniejsze :)Jutro rano pójde do kościała a potem wspólnie idziemy do rodziny - święta spędze u rodziców i tęściów, rodzinnie i miło :)

a ja szykuję święta z największą przyjemnością :) właśnie piecze się sernik i pachnie wczoraj wieczorem stworzyłam 40 faszerowanych jaj z pomocą synka i schab w galarecie córka upiekła babkę, a mąż pokroił słatkę resztę zrobią rodzice sama przyjemność ;)

my. miesiac temu zmarl moj ojciec i jakos ani ja ani mama nie mamy ochoty. poza tym nie mamy kasy

Gość Ja mam 31 lat
U mnie się tak złożyło że to mąż potrafi piec więc i tego roku obowiązkowo babka i makowiec a ja cóż...sprzątam, zajmuję się maluszkiem , poza tym wszystko razem robimy . Rozumiem autorkę bo sama jak się nieraz nasprzątam (mam hopla na punkcie czystości bo ją lubię ) a za dwa dni przy moim mężu i dziecku nie widać moich starań pomimo że ładnie trzeba sie napocić żeby wypucować całe nasze mieszkanie i głównie to mnie wkurza a tak jeżeli chodzi o gotowanie czy inne świąteczne krzątaniny to pełen luzik, żadne z nas nie gotuje pół dnia w kuchni bo uzgodniliśmy już kiedyś że to ma być dzień odpoczynku więc obieramy zawsze jak naprostszą opcję potraw a obiad to sobie zamawiamy często bo ani ja ani on nie chcemy siedzieć w kuchni ...zresztą się nie da bo nasza córka ciagle nas absorbuje ;D

Gość jkjkjiiijiiji
autorko mam nadzieję ,że byłas i spowiedzi przed Wielkanocą ? możesz nie robic koryta i nie musisz sprzątac,ale podstawą jest SPOWIEDZ!

Gość jkjkjiiijiiji
Teraz doczytałam.. autorko! Twierdzisz,że jest w Tobie męzu zkaorzeniona tradycja,ze idzie sie ze swięconką do Koscioła,ale dalej piszesz ,że poniedziałek i wtorek Wielkanocy sobie darujesz... :O czyli poświęcenie koryta ,i całe święta kręcą się w koło niego!Po co ty sie tu zalisz? po co przygotowujesz wyżerkę,pieczesz i idzesz ze swięconką,skoro dla Twojej rodziny Wielkanoc= żarcie :O.Czy wiesz,ze osoba ochrzczona ma obowiązek korztsac z Skaramentów które nasz Pan nad dał ?? Dlaczego z taką kpiną podchodzice do spraw wiary ? Nie wiecie,że na śmierci zycie się nie kończy! ze KAZDY bedzie sądzony ze swojego zycia,z tego ile w tym życiu było miejsca,dla Boga? Podziwiam WAS,że się nie boicie że skończycie w piekle.

Gość Oj tam
zaraz piekłem straszysz :D. Piekło to pojęcie obce staremu testamentowi (temu które nie było tak pieczołowicie unowocześniane przez kapłanów) więc jeżeli już jakakolwiek mowa o piekle to raczej o męczarni duszy (emocje) z powodu jakichś ciężkich błędów których nie sposób już naprawić ale po to tez człowiek dzieki reinkarnacji pojawia sie wielokrotnie na ziemi ..by móc na nowo zbierać doświadczenia i się doskonalić;)...ufff jak na katoliczkę i wiarę w reinkarnację czeka mnie ogromne piekło :D Autorko przecedzaj wypowiedzi nawiedzonych jak przez sito ;). Ja radzę ci mniej materialnie podchodzić do świąt i jeżeli już skupiać się na duchu to pomyśl że ten czas to czas refleksji, radości bycia z rodziną, ciepła domowego oraz chili dla obcych w potrzebie. Sprzątanie jest tradycją bo to taka metafora na wygonienie zimy z domu a przywitanie wiosny (tradycja pogańska) ale bez przesady :D....i bez tego będzie ciepło więc nie zamartwiaj się i nie wypytuj jak mają się do tego inni tylko skup się na swoich najbliższych bo jezeli o cokolwiek Bogu chodzi to raczej o uczucie i miłość ....niekoniecznie o spowiedź;)

Gość patrycja2222
ja tam świat nie obchodze...

Gość Marta270419
i ja też nie obchodzę..

Gość nc gfdkshlhhsa
A ja mam podział obowiązków w rodzinie. Mąż pomaga mi w sprzątaniu i pichceniu. Mama też zrobi jakieś sałatki itp. I luzik. dziś stałam tylko ze 4 godz w kuchni i z pomocą Męża wszystko co mielismy zrobić to zrobiliśmy. A dzieciaki się sobą zajęły i nie przeszkadzały