Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość regerg

Temat był ale na nowo: co z "prezentami" na Zająca?

Polecane posty

Gość regerg

Dzisiaj znajomy powiedział że nie zdążył jeszcze kupić prezentu dla dziecka. Zaskoczyło mnie, o jaki prezent chodzi ale przypomniałam sobie że jest ten zwyczaj dawania dzieciom czegoś "od Zająca". Praktykujecie? Uczyć tego córkę? Na razie moja mała ma dwa latka i jeszcze nie kojarzy szczególnych dni w roku z okazją do dostania prezentu, i nie wiem co jej w przyszłości pokazać... U mnie w rodzinie nic się dzieciom z okazji Wielkiej Nocy nie dawało. Nie uważam że to złe, bo jest wiele innych okazji, zresztą dziecko musi dostawać pewne przedmioty i bez okazji, bo są potrzebne do jego rozwoju, ale co jeśli córa za jakiś czas, porównując się do rówieśników np w przedszkolu, poczuje się pokrzywdzona?

Gość moj67uo
w dupach sie poprzewracalo

Gość jezuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu
tez masz problem:O

Gość 890poiu8i9o
Autorko a pwiedz,czy byłas u spowiedzi na Wielkanoc ? czy nie stosujesz antykoncepcji której branie powoduje NIEMOZLIWOSC PRZYSTĄ PIENIA DO KOMUNII ??? stosunek przerywany TEZ SIE W TO WLICZA. Autorko,zwyczaj dawania czegos ,,na zająca,, pszyszedł zza granicy ! nie ucz dziecka niepolskich zwyczajów,ucz dziecko co znaczy WIELKANOC! MÓW o Jezusie! a nie o czekoladowyk króliku! :O

Gość u nas tez nie bylo takiej
tradycji i nie bedzie, zresztą to jest chyba niemiecka tradycja a nie polska, poprawcie jeśli żle piszę,najwyzej dzieci dostaną cukierki, ale od nas rodzicow a nie od jakiegos tam zająca

Gość htyty
Gdy ja byłam mała dostawałam prezencik "na zająca"..był to raczej skromny upominek + słodycze...w rodzinie mojego męża równiez było to praktykowane, więc nasze dziecko (oraz chrześniacy) otrzymuje od nas prezent w święta wielkanocne...

Gość moj
syn zawsze dostaje orezenty na wielkanoc , jak był mały wierzył że zajączek przynosi prezenty , pczywoście muszą być schowane i cała xabawa polefa na szukaniu

Gość moj
i jestem z śląska

U nas prezenty na zajączka byłam odkąd pamiętam , zawsze coś dostałam. W przedszkolu moje dziecko z tej okazji dostaje paczkę ze słodyczami a od nas ,dziadków, chrzestnych itp zabawki.

Gość regerg
Czyli nie powinno być szoku gdy moja córa nie dostanie czegoś podobnego jak na Boże Narodzenie bo to wcale nie tak popularne? Inne tradycje plus jakieś słodycze, jak to w święta czy książeczka wystarczą? Autentycznie zaczęłam się zastanawiać jaka jest skala zjawiska i czy dzieci po świętach przychodzą do przedszkoli opowiadając o poważnych prezentach. A ty, "Jezuuuuuuuuu...", wskaż mi miejsce na tej stronie, gdzie jest napisane że to forum wyłączeni na nasze największe problemy życiowe. Do tego czasu... zieeeeeeeew.

Gość regerg
do "moj", której syn dostaje prezenty: ale starasz sie żeby były podobnie wartościowe jak na Boże Narodzenie?

Gość Oj tam
Ja też obchodzę "zajączka" ale nie na miejscu w kraju , zresztą u nas najmłodsze dzieci zwyczajnie dostają czekoladowego zająca którego musza sobie najpierw znaleść (najlepiej wcześniej przez kilka dni nie podawać słodyczy wtedy radośc większa ;) ) a starsze dzieci i młodziesz zazwyczaj dostają jakiś prezent i ma on raczej taką wartośc jak ten Bożonarodzeniowy co się jednak ostatnio bardzo krytykuje bo z święta Wielkiej Nocy robi sie kolejny kicz jak na Boże Narodzenie. W Pl z tego co wiem od znajomej (jest z Katowic ) to od dziecka była u nich tradycja szukania zajączka (z rana) a chował go tata natomiast prezentów jako takich wogóle nie było w tej tradycji.

Gość Oj tam
młodzież (poprawka;)