Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wrednamalpa26

Gastroskopia jak przeżyć

Polecane posty

Gość wrednamalpa26

mial ktoś i może się wypowiedzieć

Gość wrednamalpa26
up

Witaj, spokojnie badanie da się przeżyć. Co prawda nie miałam go robionego ale pracuję w przychodni, gdzie jest wykonywane i pacjenci dużo opowiadają. Nie będę ukrywać, że nie należy do najprzyjemniejszych, najgorszy moment to wprowadzenie rurki endoskopowej do przełyku, możesz mieć odruch wymiotny. Ale dla lekarzy i pielęgniarek to nie nowość, nawet jeśli ktoś zwymiotuje. Musisz być przygotowana. Nie wiem gdzie będziesz robić badanie, bo co przychodnia/szpital to inne zalecenia, ale generalnie powinnaś być ok 6 godz bez jedzenia 4 godz bez picia, palenia papierosów i żucia gumy. Nie wiem jak będzie u Ciebie, ale w mojej pracy robią to albo w znieczuleniu miejscowym, czyli takim które znieczula krtań, albo w pełnej narkozie. Możesz przyjść z osobą towarzyszącą. Nie myśl o tym, że nie dasz rady. U mnie często pacjenci przychodzą i też przed się bardzo boją, a potem wracają i mówią, że nie było tak źle. Fakt, może boleć gardło, bo jednak rurka podrażnia, możesz przez dzień, dwa mieć problemy z mówieniem, ale to tak naprawdę jest kwestia bardzo indywidualna jak kto znosi takie badanie. No nic nie opisuję już więcej, bo nie chcę by Twoja wyobraźnia podpowiadała Ci straszne rzeczy. Dasz radę zobaczysz, powodzenia! :) 🌻

Gość kobietka bez loka
Miałam i jedyne co moge na ten temat powiedziec to KOSZMAR:- Jest to tak obrzydliwe okropne badanie ze nigdy wiecej się mu nie poddam bez narkozy... bardzo Ci wspołczuję bo badanie jest koszmarne

Gość 1Wiki...
Narkoza i gastroskopia? Wez jej nie słuchaj bo to bzdury. Ta że tak powiem rurę trzeba łyknac a przy narkozie musieliby na chama pchać więc tak nie robią:) może pracujesz u rzeźnika skoro tak robią? A ja gastroskopie miałam robiona. To uczucie jest nie przyjemne ale nie jest strasznie. Proponuje wziasc minimum dwie paczki chusteczek higienicznych bo ślina strasznie leci:)

Gość kobietka bez loka
Młodociana piramidka to jak nie miałas to sie nie udzielaj:-( Nie samo wprowadzenie ejst nagorsze a całe badanie!!! autorko jak chcesz wiedzieć co bedziesz czuła to sporobuj sobie na jakieś 10 minut wsadzić palucha do gardła...tak własnie wygląda to badanie.... chce ci sie żygać, masz cały czas odruch wymiotny, bekasz jak chłop spod budki z piwem albo i gorzej... koszmar i tyle moge powiedziec

Gość kobietka bez loka
1wiki a tu sie mylisz, bo dowiadywałam się i jest mozliwosc zrobienia gastroskopi pod narkoza. Wolałam sie upewnić bo nigdy wiecej nie poddam się temu badaniu na zywca

Myślę jednak, że lekarze wiedzą co robią stosując narkozę do gastroskopii, a dział endoskopii mamy naprawdę dobry. Kobietko bez loka -> rozumiem, że piszesz z doświadczenia i owszem dla Ciebie całe badanie było okropne. Niemniej jednak tak jak już pisałam to jest bardzo indywidualne jak każdy przypadek chorego. Rozmawiam z pacjentami po zabiegu, więc mam jakieś zorientowanie w temacie.

Gość kobietka bez loka
jedna kobieta rpzede mną tak się wyrywała w trakcie badania ze lekarz się darł na nia ze zrobi sobie krzywdę. Ja wyszłam z gabinetu i powiedziałam ze łzami w oczach NIGDY WIECEJ i mam nadzieje ze tak będzie... Jak sobie przypomne o tym to mam gęsia skórke

Gość kobietka bez loka
Młodociana Nie wiem ja nie znam nikogo dla kogo to badnaie jest do przezycia. Ja juz milion razy wolę dentystę niż to badanie. I nie mów ze tylko wprowadzanie rurki jest okropne, bo tak naprawdę całe badanie jest obrzydliwe. CZłwoiek ma wrażenie jakby się dusił, jakby palec miał w środku gardła......KOSZMAR to mało powiedziane

Gość kobietka bez loka
tak wszytsko jest dobrze i tym bardziej byłam zła ze nawet wrzoda mi nie wykryli po tym obrzydliwym do granic mozliwosci badaniu.... A nie myślec się nie da gdy widzi sie taki topik który przywołuje natychmiast wspomnienia o badaniu

Gość psiowaa
Badanie do przyjemnych nie należy to prawda,ale są gorsze i bardziej bolesne:(

Gość kobietka bez loka
i ten odruch wymiotny co 2 sekundy...brrrrr....majkabraaaa..... wspolczuje autorce:-(

Gość kobietka bez loka
psiowa a jakie?? ja w swoim zyciu nie doświadczyłam nic gorszego

Gość psiowaa
Jak miałam robione to badanie ,lekarz mi powiedział,że nawet kilku letnie dzieci muszą łykac taką rurę .

Kobietko, wiem ja nie miałam gastroskopii, ale miałam rezonans magnetyczny głowy, gdzie z kim nie rozmawiam, to mówi że żadnego wrażenia to badanie na nim nie zrobiło... a ja o mało nie umarłam, dostałam szoku pourazowego. I też jak o tym teraz pomyślę to aż ciarki mi idą :(

Gość psiowaa
Hsg np.

Gość kobietka bez loka
Młodociana chyba nie tylko ja mam takie odczucie co do gastroskopii bo tak jak pisałam , ze kobieta przede mną probowała wyrwac rurke z krtanii a lekarz i pielegniarka z nia walczyli w gabinecie...wyszła z gabinetu zaryczana,... psiowa a co to za badanie??

Gość psiowaa
Hsg to jest prześwietlenie macicy >wkładaja Ci tam jakieś haki i naciągaja do granic wytrzymałości ,żeby zrobić prześwietlenie ,To jest dopiero ból :(

Gość kobietka bez loka
o kuzwaaa brrr:-( myslalam ze nie ma nic gorszego od gastroskopii:-) miałas to rozciąganie macicy?? nie robia w narkozie??

Gość psiowaa
Ja miałam robione 15 lat temu,nie mam pojecia jak to wyglada teraz ,ale powiem Ci jak wyszłam z gabinetu po tym zabiegu ,mój mąż i brat chcieli bić lekarza:D

Gość kobietka bez loka
Młodociana Ja miałam super lekarza i swietna peilęgniarke która uspakajała naprawdę dobrze bo gdyby nie to to też bym sobie rure sama wyrwała..:-)jednak to nie zmienia faktu ze było to najbardzioej okropne przezycie w moim 30 letnim zyciu... Czy poród jest jeszcze gorszy?? Jesli tak to nie rodzę!!!:-)

Gość kobietka bez loka
psiowa ja po gastroskopi tez miałam ochotę sie rzucić na lekarza z pięściami:-) Smiał sie gdy mu powiedziałam że następnym razem zapłacę sobię za narkozę:-)

Gość kobietka bez loka
Młodociana ale neistety ty nie mozesz porównac porodów do wstretnej gastroskopii:-P kto wie czy gastroskopia nie ejst gorsza...:-)

Gość kobietka bez loka
Sacryficial Tutaj nie ma żadnego bolu, jest natomiast okropne uczucia jakby cie ktos chciał udusic, jakby ci palucha wsadził na 10 minut do gardła.Przez te 10 minut chce ci się milion razy wymiotować..