Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wrednamalpa26

Gastroskopia jak przeżyć

Polecane posty

Miałam to badanie 3 razy. Pierwszy raz miałam pod pełną narkozą, co uważam za wielki błąd służby medycznej, bo samo badanie trwało krótko, a wybudzanie z narkozy 9 h. Kolejne dwa badania miałam bez narkozy, z lekkim znieczuleniem gardła i przełyku ( lignokaina ) . Badanie trwa około 8-15 minut. Ważne jest opanowanie, spokojne oddychanie, tak, aby uspokoic odruch wymiotny. Najgorsze jest przełknięcie rurki, które ułatwia dostanie się jej dalej. Potem najważniejsze, co podkreślam, spokojnie i głęboko oddychać. Badanie do przeżycia. Spokojnie. :)

Gość eldoraddo
podobno gastroskopia jest do przeżycia dla tych kobiet co lubia oral a dla tych co nie lubia to jest katorga. to co dziewczyny zgadzacie sie z tym?

Kobietko no jasne. A i z porodem to jest dość specyficzna sytuacja - ból i cierpienie, pomieszane ze szczęściem i wzruszeniem. Tak naprawdę to każdy kto miał jakiś zabieg będzie miał swoje zdanie i oczywiście ma do tego prawo. Poza gastroskopią jest jeszcze kolonoskopia, gdzie rurkę wkłada się w odbyt, albo bronchoskopia gdzie rurkę wkłada się do płuc i zapewne szereg innych badań, choćby to o którym pisała tu psiowaa. Jak przeczytałam to aż mnie sprawy kobiece rozbolały :P

Gość Gość
kobietka bez loka - miałem 3 krotnie to badanie :D Dla mnie było koszmarem myśl o uduszeniu :D

Oj różne mamy chyba mniemanie o oralu, który nie musi być ksztuszeniem się od penisa w gardle, czego nie lubiłabym. Wybacz. Stąd tak czy siak, badanie spokojnie do przeżycia.

Gość wrednamalpa26
ok dzięki mam nadzieję że dam radę

Gość 1Wiki...
Przestańcie z tego robić tragedię badanie trwa kilka minut fakt że chce się wymiotowac cały czas ale to normalne jesli ktos rurę wpycha w gardlo więc autorko nie bój się kilka minut i po krzyku.

Gość Likolid
Miałam gastroskopie dziś. Badanie bardzo nieprzyjemne, łzy ciekną same.... Odruch wymiotny pewnie funkcjonowałby gdyby nie to, że jest się na czczo. Trwało dość krótko, ale nie było przyjemne. Okropne, ale da się przeżyć. Podkreślam to, że mam 18 lat i nie miałam żadnego znieczulenia :) Nie bójcie się, trzeba się tylko nastawić, że to konieczne ;) Najgorszy jest moment "włożenia" rurki do przełyku i poruszania nią " w dół i górę" w trakcie... Same pobieranie wycinków jest bezbolesne, i ma się wrażenie jakby ktoś Was ciągną za kurtkę :) Pozdrawiam

Gość gość
da się to przeżyć - grunt to nie iść ze złym nastawieniem i nakręcaniem się. Ja byłam w http://www.s-medi.pl/ na gastroskopii i ok, przyznaję, uczucie nie jest przyjemne, ale trzeba do tego podejść z opanowaniem.

Gość Badusia04
Wczoraj miałąm robiona gastroskopię i naczytałam sie o tym na necie takich rzeczy ze szok. Ale strach przed tym co w środku sprawiał że poszłam. Pomyślałam sobie też ze jesli moja mama przeszłą kiedyś 3 gastroskopie w ciągu tygodnia (miała od wrzodów nie leczonych zrosty i niedrożność przewodu pokarmowego i pełniusieńki żoładek przy pierwszej i by ją zdiagnozować 3 razy robili badanie) to i ja przeżyję. To może byc kwestia indywidualna jak sie odczuwa to badanie ale tez i przede wszystkim kwestia kompetencji lekarza. Mówi się ze najtrudniej jest połknąc te rureczkę w końcu to 8 mm ale u mnie było tak że coś mnie załaskotało w gardle przygiełam brodę tak jak kazali do klatki piersiowej i odetchnełam głęboko i pan doktor mówi no teraz to już jesteśmy w żoładku. Pod koniec trochę bez sensku krztusiłąm się sliną (czasem u dentysty bywa gorzej) bo głupio mi było odpluć tak jak sugerowała pani pielęgniarka. Podstawa to spokój pacjenta (ja się troche trzesłam ze strachu ale jak lezałam czekając na rozpoczęcie badania to uspokoili mnie i lekarz i pielęgniarka. Zrobiłąm tak jak powiedzieli broda do klatki piersiowej i glęboko oddychać a wcale nie robi sie niedobrze a jeśli to od razu mija (to bardziej z doświadczeń mamy wiem). Stres nie wiedzy czy jest sie chorym czy nie jest milion razy godrszy niż te 5 minut leżenia z rureczką. Wielkie brawa dla lekarza - dr. Śliwowski z Krakowa.

Gość gość
Mozna robic w znieczuleniu ogólnym albo przez nos .Przez nos chyba tylko prywatnie ale nie ma uczucia duszenia .

Gość gość
robcie przez nos, nic nie boli tylko koszta ja 250zl dalam, ale 100 razy lepiej niz przez gardlo

Gość gość
Miałam robiona gastroskopie we wtorek i powiem szczeze balam sie i to bardzo ale jak weszlam do gabinetu to sie uspokoilam byl bardzo przemily pan doktor ktory wszystko opowiedzial i ze jak sie rownomiernie oddycha przez nos to nie ma odruchow wymiotnych i ja tak miala

Gość gość
Sadze,ze jest wielu ludzi, którzy sa w stanie przezyć badanie gastroskopowe bez wiekszej traumy. Natomiast ja wiem na 100% że poddałabym sie mu wyłącznie pod narkozą. Nic nie wzbudza we mnie większego lęku niż gastroskopia na żywca. serio :D

Gość gość
Hej :) miałam gastroskopie dziś po raz pierwszy w życiu. Nie powiem że badanie należy do przyjemnych bo nie należy. Czytanie wszystkich opinii i nakręcanie się że nie dam rady jest całkowicie bez sensu. Każdy ma swoje indywidualne odczucia na temat gastroskopii. Myślę ze bardzo dużo zależy od podejścia samej pielęgniarki i lekarza. Ja miałam robioną na "żywca" bez jakiejś narkozy czy psikania sprayem do ust. Odruch wymiotny, bekanie jak najbardziej wystąpiło. Trudno się skoncentrować na oddychaniu, ale badanie jest do przeżycia. Samo badanie u mnie minęło tak szybko że nawet nie wiem czy trwało 2 minuty. Także głowa do góry :) 2-3 minuty i po strachu a czasami może nam uratować życie :)

Gość gość
Też miałam i podobne przeżycia

Gość gość
Dzisiaj miałam wykonana gastroskopię pierwszy raz w życiu i muszę powiedzieć że nie było źle. Oczywiscie nie jest to badanie komfortowe ale całkowicie bezbolesne. Po naczytaniu się na forach bałam się okropnie ale dałam radę i wszystkim tu mówię- nie taki diabeł straszny jak go malują. Najwazniejsze jest nastawienie i względny spokój. Głowy do góry:-D

Gość gość
Ja także miałam to badanie i zastanawiałam się jak to przeżyje. W końcu stwierdziłam, ze zrobię to prywatnie. Dość długo szukałam miejsca, w którym mi to wykonają. Całe szczęście koleżanka poleciła mi http://skopia.pl/. W gabinecie tym wykonują badania gastroskopem, a także badania bronchoskopem itd. Spotkałam tam lekarza, który wykonał mi badanie bezboleśnie. Było mało przyjemnie, ale przynajmniej nic mnie nie bolało. Lekarz cały czas dbał o mój komfort.

Gość gość
Zrób gastroskopię pod narkozą, to najlepszy wybór. Ja miałam kilka razy i nikomu tego nie życzę. Podawanie narkozy trochę szczypie i trzeba dopłacić, ale to o niebo lepsze od gehenny i traumy po takim badaniu.

Gość gość
Ja miałam gastroskopię w Centrum Medycznym doktorA przy Trakcie Brzeskim w Warszawie i nie wspominam tego jako coś strasznego. Lekarz bardzo przyjazny, nawet rzucił jakimś żartem dla rozluźnienia. O znieczulenie nie musicie się martwić, bo znieczulają gardło przed badaniem ;) Zostawiam Wam link do ich strony, gdzie znajdziecie dokładny adres https://www.doktora.pl/ :)