Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Smutna18stka

Toksyczny rodzice

Polecane posty

Mam 18 lat. Nigdzie nie mogę wychodzić, nawet na dwór sama w ciągu dnia, chociażby na 15 minut :( Taki stan jest już od kilku lat. Nie mam żadnych znajomych, chłopaka. Nikogo, tylko ich. Jestem uczennicą technikum i w czasie gdy byłam jeszcze niepełnoletnia nie zgadzali się abym szła na praktyki :( Co mam z nimi zrobić. Było już tyle rozmów, że jestem dorosła, odpowiedzialna i mogą mi ufać, ale nic nie pomaga.

To już nie o to chodzi, tylko o to, że dziwnie to wygląda jak ojciec albo matka prowadzą za rączkę do szkoły swoją 18-letnią córkę

I dostałam zakaz na wyrobienie dowodu osobistego :( Ciągle są spięcia gdy mówię im, że muszę iść do urzędu złożyć wniosek i wtedy to już w ogóle mogę pomarzyć o wyjściu gdziekolwiek :( nawet na klatkę schodową :/

Gość dzikowksp
nie ma zakazu wyrabiania dowodu, bez jaj, jest nakaz inaczej bedzie kara

Gość Cafe Atlantico...
prowo

Gość wybacz ale
Kochanie nie bądź smutna z tego powodu. Naprawdę, może rodzice są nadopiekuńczy, ale jak sama będziesz w ich wieku zrozumiesz, jak się o Ciebie troszczą, żeby Ci się nic złego nie stało. Mówisz, jestem dorosła. Nie prawda, jesteś tylko pełnoletnia. Gdyby Cię tylko ze smyczy spuścili założę się, że zaraz byś była w ciąży. Poczytaj sobie, tu pełno takich wolnych panienek piszę - była impreza, czy mogę być w ciąży? Porządziła byś i co by Ci z tego przyszło? Kłopoty i zmarnowane życie. Ucz się, miej jakiś dobry zawód, bo znajomi z imprez odejdą, a ty będziesz musiała zapracować na swój byt. A dlaczego mówisz, że nie masz żadnych znajomych, przecież się z nimi w szkole spotykasz. Nikt do Ciebie nie może przyjść? Tu by już przesadzili. Wszystkiego najlepszego Ci życzę.

Gość grzeczna -mądra po czasie
rodzice robią z Ciebie życiową kalekę :o Kobieto, Ty nie masz okazji sprawdzania się w grupie. Co ma być to będzie a właśnie przez takie wychowywanie (prawie dorosłej już osoby) potem są dramaty, bo to właśnie taki wychowywane osoby potem jak dostaną trochę wolności to łatwiej robią głupstwa, bo nie rozpoznają zagrożeń. Człowiek uczy się życia w stadzie przez życie w nim a nie przez czary mary 🖐️

Wiem, ale co mam zrobić, skoro oni mi grożą nawet tym, że jak wyjde to zadzwonią po policje i mi dymu narobią, że zaginełam, że to, że tamto... :o

wyjdzi zadzwon na najbliższy komisariat, przedstaw się i powiedz, że w ciągu najbliższych x godzin jesteś na terenie swojego miasta (zgodnie z prawdą), i że robisz to na wypadek jakby się tatuś i mamusia pytali. Pana policjanta doprowadzisz do takiego bólu brzucha ze śmiechu, że będzie Ci wdzięczny za ten telefon 🖐️

jak rodzice zadzwonią potem na 997 to ich policjant opierniczy, że zawracają d...

zrobili Ci więzienie z domu :o...małe alcatraz...

Gość nie/wiem
dobrze ze chociaz w tym alcatraz przy wodzie i chlebie nie trzymaja :D

I to mnie dołuje, bo oni mnie na każdym kroku kontrolują, nie mam koleżanek, bo swego czasu kiedy mogłam wychodzić to co chwile wydzwaniali do koleżanki, z którą miałam być czy napewno ta koleżanka jest ze mną.

Gość nie/wiem
a nie mozesz sie uniezaleznic, zamieszkac u babci itd ?

to jest chore i z tego się potem biorą tragedie. Tak jak te dziewczyny co je posyłają do szkół u zakonnic z internetem też dostają fioła, bo tam nawet włosy trzeba mieć spięte w szkole :o Człowiek jest wolną istotą i pewnych rzeczy nie przeskoczysz

Gość nie/wiem
no ale prblem wlasnie w tym jak dziewczyna ma sie wydostac z tej chorej sytuacji, jesli rozmowy nie skutkuja to co wymyslic

Nie mogę, babci nie mam, a najbliższa rodzina 150 km stąd, ale szkoła, bo jest fajna i kierunek z przyszłością

Gość nie/wiem
moze wybadaj dlaczego tak bardzo cie kontroluja, byc moze nie chodzi tu o martwienie sie tylko o twoja osobe a o to ze sami kiedys byli pod taka presja, :D

A moze jestes ADOPTOWANA i nie chca zeby ktos zyczliwy ci o tym doniosl? A tak na powaznie to tez mialam kolezanke ktorej matka trzymala ja na smyczy. Jak siedziala ze mna na klatce pod jej drzwiami to przewaznie bylo to 15-20 minut i zaraz ja matka nawolywala ze za dlugo juz siedzi. Potem sie tak rozbrykala ze masakra. Mowila matce ze gdzies musi zalatwic sprawe do jakiejs tam baby,a tymczasem wyjechala na tydzien z nowo poznanym kolesiem :D Bylo kilka takich akcji. W koncu uciekla z domu,siedziala w areszcie pare miesiecy i matka w koncu sobie odpuscila. Reszta jej rodzenstwa juz jest calkiem inaczej traktowana i to chyba dzieki niej. Matka zrozumiala ze im bardziej zabrania tym wieksze klopoty z tego wynikaja.

Gość nie/wiem
:D ludzie bywaja uparci

Gość omnaaa
prowokacja!!!!!!!!! powiedz swoim zacofanym starym że wyrobienie dowodu osobistego w tym kraju jest obowiązkowe, a za uchylenie się od tego obowiązku grozi grzywna kilka stów.. stan wojenny też się skończył wiec po 22.00 MILICJA cię do domu nie przyprowadzi.. chyba że się nie przyznajesz a tak naprawdę jesteś niezłą ladacznicą puszczającą się po kontach przy każdej okazji i boją się żeby cię ktoś nie zbrzuchacił?

poza tym zawsze można ich postawić przed faktem dokonanym. A zresztą masz 18lat to możesz już pracować, nie? Xhyba do pracy mama z Tobą nie pójdzie?

albo poproś ich o kasę, bo chcesz się zapisać na kravmagę i kickboxing i/lub karate.

Gość Czrrujaca Czarowniica
o co chodzi z tymi praktykami??przeciesz one sa obowiazkowe, nie wiem jak to teraz jest ale jak ja chodzilam do szkoly to pamietam ze uczniowie z tech. mieli kika tygodni praktyk w trakcie roku i kazdy szedl i musial zaliczyc. wiec nie sciemniaj,z dowodem tez prowo bo idzierz do urzedu, wypelniasz wniosek, dajesz fotki i juz za 4 tyg.masz dowod 4/10