Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasiula012206

plamienie podczas przyjmowania tabletek antykoncepcyjnych

Polecane posty

Gość kasiula012206

11 dni temu dostałam okres, wraz z nim zaczęłam stosować tabletki antykoncepcyjne 'Kontracept'. W ogóle ten okres był inny niż te, które miałam do tej pory, gdyż krwawienie było mniej obfite. Okres zakończył się mniej więcej po 4-5 dniach. Po około 2 dniach od okresu pojawiło się plamienie i trwa do teraz. (czytałam w ulotce, że jest to normalne, gdyż organizm musi się przystosować do tabletek). Tylko, że mnie bardzo przeszkadza to plamienie. Szczególnie gdy uprawiam seks (plamienie się nasila, można to już nazwać małym krwawieniem), nie chce co chwile chodzić do łazienki, żeby się umyć. Kiedy takie plamienie może zaniknąć? za 10 dni kończę pierwszy blister, ale mam drugie opakowanie i po 7 dniowej przerwie mam zamiar je zacząć.

NIe da się ocenić jak długo plamienie potrwa w twoim przypadku - to kwestia indywidualnej reakcji na hormony. Z reguły zanika ono po pierwszym blistrze. Jeżeli odczuwasz dyskomfort to używaj wkładek, a podczas seksu miej w pobliżu chusteczki nawilżające (takie jak dla dzieci). Skoro z partnerem jesteś na tyle blisko, że uprawiacie seks, to pewnie też zrozumie ten mały, intymny problem.

Gość kasiula012206
dziękuję za odpowiedź. bardzo by mnie to ucieszyło, gdyby po pierwszym blistrze zniknęło, ale jak to będzie to się dopiero okaże. Używam wkładek, ale zastanawiam się czy nie zacząć używać tamponów mini. mój chłopak wie o tym i mówi, że jemu to nie przeszkadza :)

ja jestem na 18 tabletce (moje pierwsze w życiu opakowanie-Daylette) , też mam plamienia.. i to ciągle.. po stosunku plamienia się nasilają... i jakoś już się przyzwyczaiłam do tego .. nawet czasem mnie boli brzuch tak jak na okres... :) myślę, że minie po pierwszym opakowaniu :D

Gość dfdfrfgf
gdybyś przeczytała ulotkę to wiedziałaś byś, że przez pierwsze 3 miesiące może dochodzić do plamień..jesli plamienia będą pojawiały sie po upływie tego czasu to nalezy zmienic tabletki....

Gość kasiula012206
czytałam ulotkę i pisało tylko tyle, że plamienie/krwawienie może występować, ale nie było napisane przez jak długi czas może ono występować.

Ciężko jest długość plamienia przewidzieć. Moim zdaniem, jeżeli ono się utrzymuje zbyt długo i jest dla ciebie uciążliwe, to warto porozmawiać z ginem o zmianie tabsów. One mają ci życie ułatwić,a nie dokładać trosk.

Przez pierwsze trzy opakowania to jest normalne, z reguły ustępuje po pierwszym opakowaniu. Zmiana nic nie da, bo organizm do innych też się będzie musiał przyzwyczaić.

Gość alex4424
a jesli po pierwszym stosunku brania tych tabletek,plamienie na drugi dzien zanika? co to moze znaczyc?