Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szukający spokoju

Sauna a nagość

Polecane posty

Gość szukający spokoju

Czy w u nas w kraju funkcjonuje coś takiego jak nagość w saunie? Jestem ze szczecina i korzystałem tylko z sauny w gryfinie, ale tam wszyscy są w strojach kąpielowych poza tym sauna jest mała i połączona z basem - taka pseudo-sauna. Jestem naturystą i źle się czuję w tekstylnym ubraniu na plaży. Chciałbym od czasu do czasu dla zdrowia wpaść do sauny ale normalnej czyli takiej gdzie się bierze ręcznik tylko ze sobą. Jak to u nas jest? I czy jest jakiś podział na damskie, męskie i koedukacyjne?

Gość mam kacyka
Sama też kiedyś o tym myślałam, ale musiałabym iść z moim facetem, sama bym się bała i czuła skrępowana, a Boski Roman niech siedzi cicho i dusi swojego flaczka w samotności :P

Gość szukający spokoju
Widzę że moderatorzy zrobili porządek - miło :) Podnoszę temat, może ktoś był i się wypowie?

Gość tylko meskie sauny
czyli gejowskie tam mozna sobie lasencje zrobic tzn facet facetowi albo sie pobzykac wpokoiku samna sam albo w wiekszym gronie :P no i sa sauny mokre i suche i ciemnie gdzie sie anonimowo mozna poruchac i laski poobciagac..... no i wszedzie sie chodzi tylko w reczniku tak jak preferujesz :D oczywiscie w jacuzzi czy saunie mokrej, suchej sie wchodzi nago zupelnie i mozna smigac lache az milo :)

Gość tamara_26/łódź
ja korzystam z sauny - gdzie wchodzi sie tylko nago jesli idziesz z przyjaciółką , koleżanką z pracy - luz zdarzyło mi sie pare raze ze weszłam a tam ten sam facet jeszcze tak sie gapił myslalam ze umre ! oj zrobilam wojne na recepcji :) ja wchodze do sauny 2 osobowej

Gość tamara_26/łódź
natomiats ja chodze do sauny 2-3 razy w tyg do groty solnej 2 razy u mnie na osiedlu jest nowoczesne centrum gdzie wszystko jest łaacznie z duzym basenem

Gość taki jeden....
no akurat w Termach Rzymskich na slasku topelno gejow sie spotyka hehe :-) umawiaja sie tam na czacie gejowskim na interii :D wielu tam przychodzi na obciaganko i szybki numerek :)

Ogólnie do sauny powinno wchodzić się tylko nago. Gdyż tylko w ten sposób ciało pozbywa się toksyn z organizmu. Rozumię że niektórym kobieta przeszkadza że ktoś się na nie patrzy czy gapi. Wówczas powinna takiemu jego gościowi zwrócić uwagę. Ja uczęśczam regularnie do Sauny w Termach Rzymskich by wypoczywać a nie gapić się jakiejś kobiecie w krocze. Zazwyczaj chodzę sam ale od czasu do czasu zabieram koleżankę.

Pierwszy raz o czym takim słyszę aby w Termach było takie spotkanie. Być może się spotykają ale nic mi o tym ne wiadomo. Chyba że w tygodniu gdy jest mało Saunowiczów.

Gość szukający spokoju
No właśnie w tym rzecz, czy w naszym społeczeństwie nadal więcej nachalnych zakompleksionych zboków czy raczej już mamy ten czas że do sauny się wchodzi by wypocząć? No dobra, ale nadal nikt nie powiedział w prost na przykładzie jak jest, czy są nagie sauny i czy są one wydzielone ze względu na płeć? ps. do sauny powinno się wchodzić nago- zwykłe majty ze sztucznego tworzywa mogą poparzyć jak się nagrzeją od rozgrzanego drewna itp.

Gość niekonieczny
ja zawsze chodzę do sauny na golasa, ale do swojej bo mam . Na basenie ogólnodostępnym w gaciach, bo jestem obrzezany i za bardzo lachony się gapią.

W Polsce jest wiele Saun gdzie obowiązuje nagość. Są to Sauny gdzie uczestniczą razem kobiety i mężczyźni. N.P W Termach Rzymskich W Czeladzi czy w Bukowinie Tatrzańskiej z Hotelach z SPA Lub w Łaźniach w Łodzi Na Fali.

Gość szukający spokoju
wytłumacz mi to bo nie rozumiem: "ja zawsze chodzę do sauny na golasa, ale do swojej bo mam . Na basenie ogólnodostępnym w gaciach, bo jestem obrzezany i za bardzo lachony się gapią." Na basen w znaczeniu popływać raczej nie można chodzić na go. Kąpielówki, czepek i google. Odnośnie pryszniców na basenie też mam wątpliwości, bo jestem obrzezany i mam obawy odnośnie reakcji innych facetów - u nas to wciąż nowość.

Gość martynnkkaa
Też myslał kiedyś iść, pamietam z lat gówniary jak fajnie się kompałyśmy na golasa u ciotki na wsi i wiem jak to było super i ta swoboda. Tylko że ja już jestem kobieta i w sumie jeszcze dziewica i nie wiem czy to dobry pomysł. Nie widziałam faceta nago i chyba czułabym się strasznie skepowana w takiej saunie :( Dziewice też chodza na saunę? Czy może jeszcze ta niewinna mentalnosc nie jest odpowidenia i dojrzała na takie nagie sauny?

Gość pub i uppup pub
up

Gość dla wielbicieli saun
Nagość nie jest niczym złym. Po prostu tak zostaliśmy wychowani, że trzeba się wstydzić i zakrywać pewne części ciała, chociaż nikt nam nigdy nie wytłumaczył dlaczego. Wstyd w saunie jest zupełnie nie na miejscu, bo nie idziesz tam się napalać na nagość innych użytkowników sauny, lecz po to, by korzystać z jej dobrodziejstw. Wstyd lepiej zostawić w domu. Polecam artykuły nagości w saunie: http://nowabea.wordpress.com/2012/10/04/nagosc-w-saunie-czesc-1/ http://nowabea.wordpress.com/2012/10/04/nagosc-w-saunie-czesc-2/

Gość nienormalny32632632632
to ma być wyrazem pozbycia się obłudnych, fałszywych, krzywdzących i idiotycznych kategorii wstydu. wstyd to przeżytek, a to, co wam się wydaje, prawaki, "normalne" to efekt wiktorianizmu i XIX-wiecznej pruderii z tym związanej, dodatkowo katolickie wypaczenie i nerwice natręctw pod wpływem religii i rozdarcia wewnętrznego (seks to natura, katolicyzm to opresja). nie ma nic złego w nagim ciele!! polacy to nawet na basenie wstydzą się przebierać, na plaży się wstydzą, pod prysznicem się nawet nie rozbierają (to już w ogóle idiotyzm), wchodzą do sauny w ubraniach (jako JEDYNI W EUROPIE!!!), ze względu na wstyd. zakrywanie ciałą i tłumienie seksualizmu, który jest de facto ważnym czynnikiem naszego życia, to choroba. nagość jest naturalna, natura jest dobra. to kultura i wymysły takich pruderyjnych świętoszków to opresja. nie dorabiajcie do tego polityki. nagość to normalna sprawa, najbardziej naturalna i tym samym najbardziej podlegająca opresji. ludziom wydaje się, że jest coś złego w goliźnie, a nie ma nic!! nagie ciało to piękno. nagie ciało to wolność. jeśli nie wierzycie, to spróbujcie kiedyś wejść nago do sauny, nago się opalać, nago pospacerować po pokrytej rosą łące. to na prawdę wyzwalające uczucia. jeśli jest to zaprzeczenie cywilizacji, to ok. nikt mi nie powie, że cywilizacja wraz z całym zestawem technik ujarzmiających moje nagie ciało i naturę, jest czymś lepszym od nagiego kontaktu z naturą. i taki kontakt nie sprowadza się jedynie do dymania swojej żony pod kołdrą przy zgasszonym świetle po niedzielnej wizycie w kościele, rosole, schabowym, kielichu i seansie przed TV.

Coraz większa rzesz zwolenników korzystania z sauny nago. Np w Termach Rzymskich. Kiedyś dużo osób bywało tylko w Weekendy w T.R a teraz jak mi wiadomo i w tygodniu czasem brakuje miejsc. Ja tam lubię jak nie ma zbyt dużo gości na obiekcie bo można lepiej wypocząć w ciszy i spokoju.

Gość gość
W warszawie są dwie sauny w których nie zobaczysz osób w kostiumach i klapkach.Więc są takie miejsca tylko musisz poszukać.

Gość gość
@jarek6776 Jeszcze nie widziałem wpisu osoby o nicku jarek6776 który nie dotyczył sauny. Wystarczy spojrzeć na datę tematu, ewidentny spamer. Omijajcie T.R cokolwiek to jest. :D

Gość gość
A jam mam saune w domu zrobiona przez ams sauna I nie mam problem z nagościa. Poza tym sauna publiczna to czesto ryzyko zarażenia się grzybica i roznymi innymi nietajnymi rzeczami.

Gość gość
Chodzę do takiej sauny w warszawie w której większość jest nago,niezależnie od płci.Jakoś nie uważam że widok gołej kobiety czy faceta jest nie przyzwoity, to jest naturalne w saunie.

Gość gość
Ja bym nie mogła do takiej sauny chodzić

Gość zuzka9991
Moim zdaniem nie ma się czego wstydzić. Uważam też, że sauna jest bardzo zdrowa dla naszego organizmu i warto z niej korzystać. Chodzę regularnie na saunę od ponad roku i moje samopoczucie znacznie się poprawiło. Rozważam nawet zakup sauny na wymiar do domu . Trafiłam jakiś czas temu na producenta saun - http://www.megiw4sauna.pl/ i namawiam męża na zamówienie. Mamy spory dom więc miejsce na pewno się znajdzie a ja nie będę musiała taki kawał drogi jeździć. Poza tym we własnej saunie człowiek z pewnością będzie się czuł bardziej komfortowo. Myślę, ze to idealne rozwiązanie dla osób, które się wstydzą nagości w saunie publicznej.

Gość gość
W saunie fińskiej najlepiej być nago i niczym nie osłonięci. Ręcznik służy tylko do tego, żeby położyć go na ławie i na nim usiąść. Dlaczego tak ? A no dlatego, że te temperatury mogą już spowodować oparzenia. Ciało nagrzewa się w innym tempie niż materiał kostiumu czy ręcznika.Do tego często rozgrzany materiał strojów kąpielowych wydziela paskudne zapachy i może barwić deski ław saunowych. Weźmy dowolny kostium kąpielowy i zobaczmy na metce w jakiej temperaturze należy go prać. Natychmiast dojdziemy do wniosku, że nie jest on przeznaczony do wysokich temperatur. Ja, żeby nie być gołosłownym robię często taki trik. Przygotowuję „zupę” a olejek w szklanej butelce stawiam gdzieś z boku na środkowej ławce. Po seansie naparzania wszyscy wychodzą a ja proszę takiego niedowiarka, żeby mi pomógł i wziął ów olejek bo „nie mam trzeciej ręki” (człek przecież niesie cebrzyk i ręcznik). Ten wraca do sauny bierze do reki butelkę, po czym zawsze ją upuszcza. Dlaczego ? Butelka jest tak bardzo rozgrzana, że parzy. A przecież tak ów człowiek jak i butelka byli tyle samo czasu i w tej samej saunie. To samo dzieje się z kostiumami i ręcznikami. W programie Galileo był odcinek dotyczący sauny. Badano tam temperaturę ciała nagiego, owiniętego ręcznikiem, ręcznika oraz temperaturę ciała pod ręcznikiem. Robiono to kamerą termowizyjną. Różnice w nagrzewaniu są naprawdę duże.Aromaterapia ma też dużo lepsze dzialanie dlatego zależy nam, żeby cała powierzchnia skóry wciągała owo powietrze z olejkami eterycznymi.

Gość gośćPawel
Witam.Jestem ze szczecina czy z wyjątkiem saun MOSIR są jeszcze jakieś inne sauny gdzie można z zona naga jak przystało zrelaksować się na saunie?

Gość gość
W Sopocie w akwaparku sauna na golasa wylącznie.