Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość najlepszyyd

Kiedy najlepszy czas na drugie dziecko???

Polecane posty

Gość najlepszyyd

? jak myślicie? jak to u Was było?

Gość jhajdh
U mnie dopiero będzie. Myślę, że dla każdego to sprawa indywidualna zależana od bardzo wielu czynników. U nas jak wszystko pójdzie dobrze drugie dziecko narodzi się w 3-cie urodziny córki.

chyba nie ma dobrego bo to zależy od wielu czynników sprawa indywidualna ja mam syna 5 letniego i jakoś nie widzę się w drugiej ciąży

Gość Ejbisi198666
Mysle, ze najlepszy czas jest wtedy kiedy rodzice czuja, ze chca miec drugie dziecko. Glupota jest kierowanie sie wiekiem pierwszego dziecka i robienie mu rodzenstwa, zeby mialo sie z kim bawic. Znam wiele przykladow rodzenstwa z mala roznica wieku, ktore sie wcale nie lubi i nie bawi razem.

Gość mamama27
niema najlepszego czasu - trzeba to wszystko jakoś dopasować - ja gdyby synek był typem aniołka to chciałabym drugie szybko - a że synek jest żywczykiem to chcę ale troche póżniej - jak bedzie miał 3 -4 lata

Gość MatkaNatura
Z mojego doświadczenia wynika, że najlepszym dla matki jest różnica 4 lat. Starsze definitywnie odpieluchowane, już samodzielne i drugi rok w przedszkolu oraz na tyle kumate, że ogarnia problem rodzeństwa. Nie absorbuje sobą aż tak bardzo (nie musisz rzucać noworodka i wszystkiego z nim związanego i pędzić, gdy zapłacze). W razie potrzeby trochę pomoże, coś poda, na krótką chwilę popilnuje niemowlęcia. Oczywiście - z punktu widzenia matki. Taka różnica wieku już nie jest mała dla rodzeństwa.

U mnie jest różnica 4 lat. Z założenia miala być mniejsza różnica wieku - 2 lata. Jednak gdy synek miał rok, czy półtora, nie widziałam się z drugim dzieckiem. Na to złozyło się kilka spraw - praca, ktora mnie wciągnęła po powrocie z macierzyńskiego i synek żywioł. Później, jak się zdecydowaliśmy to chwilę potrwało, nim się udalo. Obecnie jednak jestem bardzo zadowolona z róznicy prawie 4 lat. Wbrew pozorom taka róznica jest fajna nie tylko dla rodziców. Synek jest siostrą zachwycony. Cieszy mnie to bardzo. Jednak dla każdego inna różnica będzie tą optymalną.

u nas różnica to 4 lata 2 miesiące i 1 dzień i hmmm z jednej strony jest genialna różnica bo córa pomoże przy braciszku tyle na ile potrafi czyli poda pieluche, da mu pić czy weźmie za rączke i się z nim przejdzie ale z drugiej strony wiem że jak będą starsi ta różnica bedzie spora bo jak cóa będzie miała te powiedzmy 15 lat i bedzie chciała iść z koleżankami gdzieś to ten 11 letni brat bedzie za nią wszędzie łaził bo już teraz ona jest jego bóstwem :D:D:D nie ma recepty na idealną różnicę dla każdego to inny moment

Gość nie powinien, nikt nie powinie
im szybciej tym lepiej - wiem z doswidczenia