Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tępa głupia i leniwa?

praca - jak wpaść na pomysł z własną działalnością?

Polecane posty

Gość tępa głupia i leniwa?

pytam, bo kolejne prace z szefostwem mnie tak zmasakrowały, że na myśl o kolejnej gdzie 8godz. ktoś będzie mną dyrygował, mając możliwość ciosania mi kołków na głowie chce mi się żygać i odechciewa jej szukać. Jedyna rada, że spróbuję nie być ofiarą. Jakieś rady?

Gość fdgfhjkl
a wlasna dzialanosc to co, kraina miodem i mlekiem plynąca? tez sie trzeba uzerac z zusem, podatkami, urzedem skarbowym, jeszcze gorzej bedzie.

ja mam dla ciebie radę :) załóż własny magiel.znajoma tak zrobiła,do tego ona dodała krochmalenie,wbrew pozorom bardoz dużo ludzi krochmali swoje reczy :) i można sobie fajnie dorobić.także naprawdę,polecam z całego serca :) o ile masz fajny lokal, i zadbaj o jakis kontrakt z firmą od krochmalu,żeby kupować hurtowo i po połowie ceny:)

Gość jesli nawet tego nie umiesz
wymyślić - to nie rokuje dobrze na przyszłość, kiedy będziesz musiała podejmować różne decyzje. Porozglądaj się jakie są potrzeby rynku tam, gdzie mieszkasz.

Gość fdgfhjkl
nawet pomyslu nie masz... poza tym narobisz sie jak mrowka, a emerytury i tak nie dozyjesz, a jak dozyjesz to i tak marne grosze bedziesz miala wiec czy warto co miesiac placic 1000 zl zusu? wg mnie juz lepiej robic na etacie, miec wszystko gdzies, o nic sie nie martwic; niz dac sie dymac przez zus i urzad skarbowy.

Gość jeśli nawet tego nie umiesz
początkowo są koszty, ale ktoś, kto poważnie myśli o własnym biznesie, zdaje sobie sprawę z tego, że nie od razu jest łatwo i przyjemnie. I nie liczy na wielkie dochody w tydzień po zarejestrowaniu działalności! :-D Wielkie fortuny też zaczynały się od 1 dolara ;-)

Gość jeśli nawet tego nie umiesz
i zmień ten nick - bo na pewno taka nie jesteś (może z wyjątkiem leniwa?) :-P

Gość chyba jestem wybitna
zmieniłam nicka. Mi nie chodzi o kokosy, tylko żeby Zakład udręki społecznej mnie nie wykończył na starcie.

Gość fdgfhjkl
kazdy by sobie otwieral biznes jakby podatki byly uczciwe i zus niski, ale Polska jest koszmarnym krajem pod tym względem. Dla mnie to po prostu zlodziejstwo jest. sama bym sobie otworzyla firme ale jak pomysle o kosztach to rzygac sie cche. czlowiek ma ciezko robic caly miesiac harowac i kase oddawac panstwu a sobie zostawic jakies grosze... o nie!! nie dziwie sie ze tylu ludzi robi w szarej strefie. niech obniżą podatki, zus niech obniżą, to ludzie beda otwierac firmy :O ilu ludzi zamyka swoje male firmy, poczytaj w gazetach.

jeśli chcesz założyć własna działalność biznes to najlepiej cos co lubisz lub jakas pasja albo na czym sie znasz dobrze bo inaczej to bedzie cie to męczyć i juz lepiej isc do tej roboty na te 8h po czym wychodzisz i nic cie juz nie interesuje robisz co chcesz

cholera piszecie wszystko to co mi już przyszło do głowy. Wiem o tych firmach (czytałam dane, że kilkaset tysiecy firm działalność zawiesiło w ub.roku). W tym kraju to jak nie będziesz kradł to nie będziesz jadł, nie będziesz cudzołożył nie będziesz się mnożył.

nie zapłacą Ci za fakturę-Vat Cię zrujnuje, bo VAT musisz zapłacić, jak wystawiłeś fakturę.

Gość fdgfhjkl
wiesz ja tez chcialam otworzyc firme, zajmuje sie tlumaczeniami. ale niestety zlecen jest w niektorych miesiacach mniej, w innych wiecej, wiec to nie ma sensu. a na zus i tak nie zarobie nawet, no chyba ze bym sobie flaki wypruwala i nie spala po nocach, po 2 latach padla na zawal serca, ale chyba nie o to chodzi. bo co innego jak ktos sie malo napracuje, np. sprowadza cos z zagranicy za grosze a potem sprzedaje na allegro za 100 razy drozej, ludzie kupują, i nie wysilając sie ma 5 tysiacy meisiecznie, spokojnie oplaci zus, podatek, księgową itp. a co innego jak ktos na każdą zlotowkę musi sie narobic bo np. pracuje umyslowo jak tlumacz czy inny jakis. a zlecenia raz są, raz nie ma, a konkurencja spora.

Gość bardzo się cieszę
i gratuluję. Mnie kompletnie nie wyszło z tym, co mnie pasjonuje - a wychodzi z tym, z czym do tej pory nie miałam do czynienia i myślałam, że mieć będę. Czasami zmienia się myślenie i upodobania o 180 stopni - i to jest ok. Ale najlepiej szukać w takiej dziedzinie, na której się znasz - to jasne. Przemyśl sobie, co wymaga mniej nakladów finansowych na początek (jeśli nie możesz sobie na to pozwolić). Jeśli jednak nie da się tego ominąć - zainteresuj się tym, jak "wydoić" UE itp. Ale szukaj nie tylko w internecie - ale u źródeł.

fdgfhjkl -dokładnie tak jest. Handel co co innego niż praca twórcza. bardzo się cieszę -mam pomysł, ale to jest pomysł, który każdy moze chwycić, nie wymaga umiejętności, tylko umiejętności zaplanowania kosztów, nie wymaga wiedzy, więc szybko mogę dorobić się konkurencji. Mam jeszcze trochę do nauczenia się w swoim zawodzie, więc mam co robić, ale do tej pory w większości miejsc trafiałam na takie koszmarne środowisko (szefostwo sitwy), że widzę, że zmiany w metodize działania są potrzebne. O braku inspirującego środowiska to już nawet nie wspominam, bo w Polsce na rynku pracy glównie panuje zdziczenie i wyścig szczurów.

napisz coś więcej - gdzie mieszkasz (duże miasto czy wieś), czy masz jakieś zaplecze lokalowe, czym się interesujesz, jakie masz wykształcenie, itp. jeśli jesteś zarejestrowana jako bezrobotna to zorientuj się, czy możesz liczyć na jakieś dofinansowanie do rozpoczęcia działalności gospodarczej facet z kulturka... dobrze Ci radzi - jeśli się na czymś znasz, coś jest Twoją pasją, to masz większe szanse na powodzenie. bo wiesz o tym wszystko, bo masz kontakty, bo znasz ludzi których można ściągnąć na początek. przykładowo - jeśli jesteś miłośnikiem herbaty to będziesz umiała stworzyć klimatyczną herbaciarnię, będziesz wiedziała jak ją podać, jakie gatunki herbat sprowadzać, skąd, itp...

Gość bardzo się cieszę
no widzisz - zmieniłaś nick i od razu zmieniłaś styl pisania - głupia na pewno nie jesteś. Wg mnie - warto porwać się z motyką na słońce, księżyc i gwiazdy razem wzięte. Ale ja tak mam, że często ryzykuje. Oczywiście podstawy teoretyczne tez są mile widziane! Konkurencja była i będzie, nie uniknie się tego. Nie wiem, jaki masz pomysł - piszesz, że nie wymaga to wiedzy czy umiejętności - ale zawsze można połączyć jednak z jakimiś umiejętnościami, niekoniecznie od razu, ale z czasem...

Gość chyba jestem w...
jestem księgową bez uprawnień

Gość chyba jestem w...
szkoda mi zostawić zawodu, ale firmy są poobstawiane przez pracownikow

Gość poradnik doradczy
Mogę coś sensownego podsunąć ale nic za free i nie na kafe. Od pozyskania ewentualnych srodków ze źródełka rządowego do pomysłów na działalność

Gość chyba jestem w...
ze źródełka rządowego środki pozyskują całe sitwy, które robią często lewe interesy. Nie jestem naiwna: zły pieniądz wypiera dobry pieniądz.

Gość chyba jestem w...
mopsss - genialny jesteś :D ...tylko z tego co ja lubię robić to na razie się nie da wyżyć bez obrażeń na psychice