Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fdgdgsdfggd

czy chcielibyście mieszkać między Żydami? tak jak przed wojną?

Polecane posty

Gość fdgdgsdfggd

jak myślicie czemu udało im się tak zdominować ekonomicznie Polaków?

Gość Petronela z pipidówy
bo w przeciwieństwie do innych narodów - oni trzymają sie razem :P miałam okazje pogadać z kimś, kto wiele lat temu wyjechał do Izraela i jakoś z opowieści nie tchnęło patologia w jakimkolwiek wymiarze

Gość też żydówka
tłuszcz w schabowe na progu mieszkania w niedielu

To prawda trzymają się razem a po drugie mają wrodzony talent do interesów, pochodzę przecież z bliskiego wschodu gdzie głównym żródłem dochodu jest handel, do dziś z resztą. Natomiast My, byliśmy przez długi czas rolnikami, trzeba było sie zrdowo napracowac by zarobić, a i tak państwo Cię ze swojego okradało. Nawet w czasach rewolucji przemysłowej, byliśmy daleko w tyle i u nas tylko rola i rola.

Gość maturks4
Bo pracowici, chociaż nie zawsze dokładnie umyci. Polakom najczęściej "sie nie opłaca", a Żydowi opłacało się wszystko, bo jak na jednym stracił, to miał klienta i na następnym sobie wyrównał. A co do mieszkania... jakby ci zaproponowali mieszkanie u Poznańsakiego, pewnie byś nie odmówił

Gość fdgdgsdfggd
z tego co czytałem to największe dochody żydom dostarczało prowadzenie karczm i sprzedaż wódki chłopom, na co mieli monopol do tego pośredniczyli w handlu wszystkimi produktami z folwarku

Gość fdgdgsdfggd
czyli to polska szlachta de facto dała Żydom możliwość wzbogacenia się