Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niveababy9888

doradzcie mi prosze - sprawa ze wspollokatorkami

Polecane posty

Gość niveababy9888

Wynajelam pokoj 2 dziewczynom z Francji. Dziela go razem, chodza do szkoly jezykowej i codziennie na imprezy. ja pracuje. Dzielimy razem koszta calego mieszkania. Problem w tym, ze one w ogole nie sprzataja. Ciagle wynosze smieci, wieszam nas wszystkich pranie , poproslam, zeby wybraly co chca sprzatac: lazienke czy kuchnie: wybraly lazienke, oczywiscie jej ne posprzataly. Smieci leza juz 4 dzien w przedpokoju!! ja ich nie wezme, bo ja ciagle je wynosze!!! i nawet dzisiaj wynioslam kolejne. Prosze, doradzcie mi, co ja mam zrobic.

Gość constantine J
wy je bać je lub zagrozić i spisać umowę po fracusku

Gość Kubusiowaaaaaaaa
Ewidentnie laski Cie olewaja....wiedza,ze tak czy owak posprzatasz za nie! Po prostu musisz byc twarda i nawet nie wynos smieci jak beda lezaly 7 dni...

Gość niveababy9888
Dzisiaj z nimi pogadam, mam troche miekkie serce, ale sa mlodsze ode mnie, nic nie robia i maja takie same obowiazki jak nie.. spierrr*** ah zebym tylko miala odwage to powiedziec.

Gość wredna zolllzzzaa333
eea a - francuzki a syfy n amaksa

Gość nie wierzęę
Nie, nie i jeszcze raz nie. Ustalcie konkretnie dni na sprzątanie, wydrukuj i powieś na lodówce grafik sprzątania i podpisujcie się. Jak zostawiają gdzieś syf, nie umyją talerzy, kup takie małe samoprzylepne karteczki i wszędzie wlepiaj, pozmywać, posprzątać itp. Z praniem nie ogarniam, pierzesz swoje rzeczy razem z ich rzeczami? fuj! A śmieci wiąż w worek i kładz centralnie pod drzwiami kiedy mają akurat wychodzić. I pisze Ci to doświadczona współlokatorka. U mnie wszystko to poskutkowało.

Gość niveababy9888
Wiesz, chcialam troche zaoszczedzic na praniu, i dlatego pomyslalam, ze moze razem lepiej, ale chyba zaraz zrobie liste co powinno byc, a czego nie byc. macie jeszcze jakies rady?? co ze smieciami? na zmiane wynosic? garnki- pomyslalam, ze kazdy jak zje to od razu zmywa, bo nie mamy az tyle. ja dzisiaj nie jadlam sniadania, bo wszystko bylo tak uwalone macie jeszcze jakies rady ? zaraz zrobie ten grafik.

Gość Kubusiowaaaaaaaa
Ja bedac za granica mieszkalam w domu z okolo 10 osobami i zrobilismy grafik kto w jaki dzien sprzata.Wchodzilo w to posprzatanie calego domu plus wynoszenie smieci! Bardzo dobre rozwiazanie i sprawdzilo sie:D

Gość Kubusiowaaaaaaaa
Nie zjadlas sniadania bo wszystko bylo uwalone...macie wpsolne garnki? Kazdy powinien po sobie zmywac!Nie wyobrazam sobie,ze miala bym po kims myc gary....

Gość nie wierzęę
No to ok, to robicie pranie na zmianę i ten kto pierze ten wywiesza, jaki problem? Do prania też może być grafik. Śmieci na zmianę, a jak będą ignorować, to worek pod drzwi tak jak pisałam. Zmywanie, tak, zdecydowanie zasada "zmywamy po sobie od razu" sprawdza się najlepiej. Jak będą ignorowały wstawiaj brudne garnki do pokoju.

Gość niveababy9888
Tak mamy wspolne garnki. tylko nie talerze. Zrobie ten grafik, a smieci na zmiane moze lepiej, bo smieci szybciej sie zbieraja moj kolega tez wynajmuje z 5 osobami i nie ma zadnych problemow, grafik wisi na lodowce. ja tez tak zrobie, bo moja cierpliwosc sie konczy

Gość Kubusiowaaaaaaaa
nivea - powodzenia:D Lece..dobrej nocy:D

Gość nie wierzęę
Daj spokój, nie denerwuj się, ja od razu kombinowałam. Te kartki były chamskie, to fakt, ale super skutkowały! Przyklejałam jak coś mnie wkurzało i sprzątali po sobie.

Gość niveababy9888
ok dzieki dziewczyny !!!! jakos rozwiaze ten problem. su**ki jeszcze zobacza z kim maja do czynienia.

Gość nie wierzęę
Powodzenia:)