Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bernadetttaaaaa

Jak mam nauczyć męża oszczędności? :/

Polecane posty

Gość bernadetttaaaaa

Nie zarabiamy dużo- on2000 ja 1500, jednak na dwie osoby mieszkające w swoim domu to nie jest tak znowu mało. Ale mój mężuś wydałby wszystko jednego dnia. Już nie wiem jak do niego mówić. Kasę mamy wspólną, no i po opłaceniu wszystkiego (mamy raty w wysokości 300 zł+woda, gaz, prąd internet) zostaje ok 2800pln z tego jeszcze na dojazd do pracy ok 400zł razem. Czyli na czysto zostaje 2400 moim zdaniem to wcale nie mało i mozna by co miesiac z 500zł odłozyc. Jednak mój mąż jak przewinie się koło pieniędzy to stale ubywa :/ na koniec miesiąca zdarza się ze jeszcze dług u ojca robię:/ a to na piwo bierze, a to doładowanie do telefonu- 100zł miesięcznie wygada (pytam się gdzie skoro wszystkich bliskich i znajomych ma na miejscu) a to znowu coś.. no już nie mam siły do niego. Jak go zmusić do jakiejkolwiek oszczędności?!

Gość jesteś dziwna i niedzisiejsza
zarabiacie bardzo mało, przy takich zarobkach nie można praktycznie niczego sobie kupić, każdy wydatek większy niż 200 zł to są długie kalkulacje. Zresztą trzeba było się uczyć a nie teraz na siłę oszczędzać, może dla męża piwko to ostatnia przyjemność?

Gość nic nie zrobisz nie zmienisz
faceta. z moim jest tak samo tyle że mamy oddzielne pieniądze ale za wszystko płacimy po połowie. pod koniec miesiąca jemu zostaje 500 które sobie wydaje jak chce a mi 0, nawet na głupie kolczyki nie starczy

Gość bernadetttaaaaa
mylisz się to nie jest mało, no nie powiesz mi że ponad 2000 na życie dla dwóch osób to mało. To powiedz mi co ty jesz?!

Gość co takiegoooo???
trzeba było się uczyć? wstydź się tak mówić jestem mgr po 15 latach nauki a pracuję jako sprz ataczka za 1200! to nie ma nic do rzeczy

Gość bernadetttaaaaa
odnośnie piwa to ok 200zł na samo piwo w miesiącu to chyba za dużo, biorąc pod uwagę ze ten jego żubr 2zł kosztuje

Gość bernadetttaaaaa
to cię doinformuję że jestem pielęgniarką, i niestety takie mam zarobki Nie zmienię teraz fachu bo przede wszystkim lubię to co robię

Gość 652121
hmm.. a moze sposobem? moze go troszke oklam? zrob tak by na zycie wam nie zostawało 2400 a np. 1900 a po kryjomu odkladaj te 500 zl albo mniej, powiedz ze cos tam podrozało i odkladaj po mału. albo wydzielaj mu dniowke. serio inaczej go nie nauczysz. wiedzielaj mu kieszonkowe dzienne i tyle.

Gość suryyyaboaly
ja mąż i syn mamy 2500 . Wydajemy razem 400zł na jedzenie za miesiąc bo wszystko inne idzie na opłaty. Ja nic nie jem żeby syn nie głodował

Gość taMała
sposobem kobieto, sposobem. Czy on widzi w tym problem? tylko nie umie oszczędzać poprostu? Czy dla niego to normalka?

Gość trza oszczedzac
Rozumiem Cie autorko. Sama kiedyś przewalałam każdą wypłatę niezależnie ile zarobiłam. Teraz nauczyłam sie oszczędzać i co miesiąc odkłądam po 300 zł. Wy zarabiacie na tyle ze spokojnie powinniście odkłądać po 500 zł. Powinniscie sobie zrobic plan wydatków i podzielic pieniądze na konkretne cele, wtedy jest o wiele prosciej.

Gość taMała
s ludzie którzy wydadzą co mają. Dlatego wydawaj kase na coś co sie przyda, kupuj nowe rzeczy np meble, coś co Ci życie ułatwi, i niech on wie od razu że kasy dla niego na głupoty nie ma.

Gość bernadetttaaaaa
Dla niego jest to straszne że płace są marne, no ale niestety takie są i trzeba z tym żyć. Ale on nie potrafi oszczędzać, nie umie przejść obojętnie obok piwa albo jakiejś durnej gry na komputer za stówe lub wiecej:/ no i tak ubywa. Ja przekalkulowałam że miesięcznie na życie i środki czystości idzie ok 1100 zł, i odżywiamy się naprawdę dobrze. Więc mozna odłożyć tylko pod warunkiem że się chce

Gość bernadetttaaaaa
on to chyba po mamie swojej ma... ona jednego dnia weźmie rentę a na drugi dzień już nic nie ma kasy :/ na leki nie wydaje

Gość taMała
to odkładaj po kryjomu. To dla waszego dobra, gry są złem ;p po co ma zajmowac sie głupotami?

Gość trza oszczedzac
powinniscie bezwzględnie odkładać minimum 500 zł :-(

Gość trza oszczedzac
a rozmawiałas z nim o oszczedzaniu?? może zrobcie wspolnie plan wydatków stałych, uwzględnijcie w nim równiez kwoty na swoje przyjemności i może w ten sposob da się rpzekonać??

Gość taMała
kto nie zazna głodu to nie zrozumie że życie taki łatwe nie jest. nie docenia sie tego co sie ma dopuki tego sie nie straci. Jak z niego jest dupa to Ty weź za stery.

Gość bernadetttaaaaa
trza oszczędzać- czy rozmawiałam? ja prosiłam, tłumaczyłam, wrzeszczałam i nic :(:(:( aż się boję co będzie jak kiedyś dziecko będzie

Gość ja mam 31
A może mu kupić świnkę skarbonkę :D

Gość bernadetttaaaaa
ma skarbonkę a w niej same żółtki- 1,2,5 gr :(:(:(

Gość pani proffesor
kurczę powinniscie oszczędzać bo nigdy nic nie wiadomo... a co ja zajdziesz w ciąze, a co jak wam dom zaleje, a co jak się zepsuje poważnie samochód??

Gość pani proffesor
a po ile wy macie lat?? pewnie ejstescie młodzi co?? niestety ale do oszczedzania trzeba czasami dorosnąć-ja tak miałam.Dopiero w wieku 30 lat zmądrzałam

Gość bernadetttaaaaa
no właśnie... ja z domu jestem nauczona oszczędności bo mieliśmy tylko to co z pola więc naprawdę mało a on po prostu nic nie odłoży

Gość jesteś dziwna i niedzisiejsza
wszystko rozumiem tylko nie to jak autorka mówi, że te pieniądze, które mają to nie mało. Chyba już nie muszę pytać czy stac was na wczasy chociaz raz na 2 lata. I powtorze raz jeszcze: trzeba bylo sie uczyc (a nie np. bez sensu robic magistra). Mój mąż zarabia 3500 jako oficer w wojsku, ja 2400 jako samodzielny referent. Mało, ale nie oszczędzamy.

Gość bernadetttaaaaa
do jesteś dziwna i niedzisiejsza a ty jesteś pustak i nie rozumiesz tematu

Gość 34234323432
Moim zdaniem nie macie naprawdę żle. Ja mam ok. 1000 zł i dziecko niepełnosprawne w stopniu znacznym. Ma mi to starczyc na wszystko.

Gość 34234323432
jesteś dziwna i niedzisiejsza- to ja nie wiem kolezanko, czy ty przebywasz na ksiezycu, nie wiesz, że w Polsce 70% osób zarabia po 1400 zł???

Gość Czrrujaca Czarowniica
wspolczuje ci. jest tu na kfe taki topik oszczedzam czy cos w tym stylu, tam duzo rad znajdziesz. najlepeij zaloz konto oszczednosciowe i co miesiac przelewaj tam pieniadze(odrazu bedzie mniej do wydania)