Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Klarysa..........

5 latek nie chce myć zębów!

Polecane posty

Gość Klarysa..........

Potrafi trzymać szczoteczkę 15min w buzi i nic.Doprowadza mnie tym do szału. Proszę podajcie jakieś sposoby jak go przekonać bo póki co morały, filmiki nie sa skuteczne. Zęby zawsze miał myte od niemowlęctwa przez nas, później sam się uczył, ale zawsze trzeba było poprawić. Poradźcie coś!

Moze taka szczoeczka na baterie z jakimś fajnym obrazkiem? Ja moim kupilam takie na baterie (chyba w tesco) byly biale a do nich dolączone rożne nalepki (ze 4 katrki nalepek) i sami siedzieli i ozdabiali te szczoteczki i bardzo chętnie nimi zeby myją. Moze tak spróbuj?

Gość Klarysa..........
a te szczoteczki to drogie?

Gość Klarysa..........
a baterie na ile im starczają?

A z pol roku je już mają i dzialają ok (choć myją na przemiennie tymi i takimi zwyklymi z oral B bo dostali od mojej siostry na mikolajki zestawy z oral b szczoteczka pasta i kubeczki i oczywiscie nie mogli sie zdecydowac ktora szczoteczka fajniejsza wiec myją nimi na zmianę) ;)

Gość dfgfgfghfghgh
Wiesz, stare metody były skuteczne, klaps na dupsko i "problem" z głowy :O Teraz hodowla bezstresowa, a potem majątek na dentystę... A nie, przecież jaśnie panicz do dentysty też pewnie nie zechce pójść. :O

Gość Klarysa..........
dzięki za podpowiedź. No tak mi dziś ciśnienie podniósł, że masakra :/

Gość opt
wpierdolić porządnie bahorowi na dupe! co to znaczy myc nie chce? Leń i tyle!

Gość mama_lizaczka2009
autorko a od ilu lat myłaś mu ząbki? Bo ja mojej córce odkąd skończyła roczek codziennie i teraz nie ma z tym problemu.

Gość mama_lizaczka2009
przepraszam nie doczytałam;-)

Pokaż mu jakiś program o ludziach co nie myją zebów. Ja ostatnio z Manią coś oglądałam jakiś serial dokumentalny i byl tam chlopak co od 20 lat nie myl zebów! Zrobily mu sie jakieś ropne zmiany i trzeba bylo wszystkie zeby usuwać bleee na samo wspomnienie mi nie dobrze. Mania się bardzo przejęła :D:D:D

Gość mama_lizaczka2009
ŚWIETNY PROGRAM JEST "BYŁO SOBIE ŻYCIE" odcinek o zębach:-) Włącz na youtubie.

Gość ewe333
U mnie zaden klaps, zadna awantura ie zdala egzaminu, ale jedno niezaawodne sie okazalo. Bylo powiedziane, tak : nie myjesz zebow? prostestujesz? ok, ale od jutra nie ma zadnego lakocia, zadnego slodycza,zadnej gumy, ani jednego lizaka, czy chrupka, ZEROOOO" dziecior wziąl sobie to do sluchu i wolal jednak juz umyc zebola

Gość Ja swojej córce myję zęby
odkąd skończyła 2,5 miesiąca bo wtedy zaczął wyrzynać sie pierwszy ząbek i miała przemywany rumiankiem i bawełnianym naparstkiem a potem jak już skończyła 6 miesięcy i zaliczyła już gumowe naparstki to zaczęłam jej myć szczoteczką oral B stages od 4 miesiąca i powiem wam że obecnie ma 15 miesięcy i mamy dwie takie szczotki gdzie jedną najpierw myję jej ząbki osobiście a potem córcia sobie swoją szczotką poprawia czyli gryzie aż do nieprzytomności :D ale często biorę ją przed lustro i trzymając ją na ręku sama myję sobie zęby i pokazuję jej jak mama to robi a potem jej myjemy i pozwala sobie bez oporu a jak będzie za kilka lat? tego nikt nie wie:D. Autorko twój synek jest już duży więc dobrze radzą tu niektórzy żebyś pokazał jakiś konkretny filmik albo zabrała małego do dentysty by ta sama opowiedziała co się dzieje z zabkami które nie są myte i jak potem trzeba je leczyć (u mojej siostrzenicy podziałało jak nic :D a rozmowa była wczesniej uzgodniona z dentystką)

Gość mama_lizaczka2009
najlepszy jest właśnie filmik który wyżej poleciłam bo jest dla maluchów odpowiedni. Mojej jeszcze wtedy 2,5 letniej córci włączałam kilka razy tak jej się podobało:-)

Gość Klarysa..........
już szukam filmiku. A zakaz na słodycze to i tak nie zadziała bo nie je prawie w ogóle.

Gość szkotka uk
dopiero od roczku? chyba ze dopiero wtedy wyrosl jej pierwszy zabek? ja mojej myje od 9 miesiaca - czyli kiedy pokazal sie pierwszy zabek a wczesniej przemywalam jej dziasla bo tam przeciez tez gromadza sie bakterie.

Gość ewe333
to jak nie zadzialka na slodycze to moze byc na bajki zakaz, na pdoowrko, na tv, znasz najlepiej swojke dziecko jaka odebrana przyjemnosci go "zaboli"

Gość kalanie
Popełniliście błędy na samym początku - wtedy powinniście bardziej zadbać o szczotkowanie, a dziecko by się nauczyło. Teraz? Będzie ciężko. Nasz córka ma 22 miesiące i sama myje zęby ;-) I co? Nie da się?

Gość Veronix
To bardzo dziwne, ale na 90% to wasze błędy, a nie dziecka. Dzieci trzeba od samego początku przyzwyczajać do mycia zębów - dziecko powinno się inspirować tym, co wy robicie. A może po prostu to wy nie myjecie zębów? Nie wiem, ale w czymś musi tkwić problem ;/ Tak czy siak - próbujcie. Ważne - pasta bez fluoru, najlepiej ajona, a zębami będzie wszystko ok.

Gość farnecka
Dziecko nie będzie pozytywnie nastawione do mycie jeśli nie będziesz codziennie widziało, że wy robicie to tak samo. Nasza mała zawsze myła zęby razem z nami. I istotne - pasta bez fluoru być musi, wspomniana tutaj ajona będzie ok.

Gość sama wszystko robię
A ja mojemu dziecku myję sama zęby szczoteczką elektryczną. Wiem, że ma 6 lat, ale mam hopla na punkcie zębów - póki co od zawsze ma wszytski zdrowe. O swoje tez bardzo dbam. Wiem, że jest duża, ale sama nie domywała. Rozmawiałam o tym z dentystą, on tez twierdzi, ze trzeba pomóc, dziecko nie umyje porządnie zebów.

Gość farnecka
Moim zdaniem szczoteczka elektryczna w tym wieku nie jest dobrym pomysłem - bardzo łatwo możecie dziecku zniszczyć dziąsła, będą wrażliwe. Raczej polecam normalne szczoteczki bo w ich przypadku ma się normalne "czucie".

Gość kochana mala mi
nom jakas wypasiona szczoteczka nie zaszkodzi,do tego jakis filmik do obejrzenia plus grozba nie podania slodyczy dopoki sie nie opanuje :D 3 rady zebrane od kilku uzytkowniczek POWINNO POMOC :D

Gość cvbnmas
najwyraźniej nie doczytałaś: dzieciak prawie nie je slodyczy

Gość kochana mala mi
PRAWIE czyli cos tam je.. :P

Gość mruskaz
Każde dziecko w takim wieku je słodycze i nie o to tutaj chodzi. Po prostu zróbcie rytuał z tego, że codziennie całą rodziną wspólnie myjecie zęby. Nasze dziecko po prostu kocha powtarzać po nas to wszystko co robimy.

Gość Zdrowe zęby to podstawa
Pięć lat to nie jest małe dziecko! Nalezy dziecku wytłumazyć że jak ich nie będzie myć, to będą chore i będzie trzeba je leczyć u dentysty. Moje dziecko mając 4lata SAMO pamięta o myciu zębo rano i wieczorem, a takie zachowanie u 5l to zwykłe rozwydrzenie, lub dziecko które zbyt inteligentne nie jest ( i nie chodzi o inteligencje wrodzoną, tylko o to że w wyniku zaniedbań edukacyjnych rodziców ta inteligencjia nie jest na prawidłowym poziomie)