Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość natalia zalamana

Owłosienie, trądzik, hormony

Polecane posty

Gość natalia zalamana

Witam, chciałam się poradzic mam nadzieję, ze mi pomozecie, otoz mam od lat problemy z cera, bardzo sie przetluszcza, ciagle cos wyskakuje i rozszerzone pory, na prawde tragedia. Przerobiłam juz wiele masci od brevoxylu po clindacne itp, po zadnym specyfiku nie zauwazylam jakiejs znaczacej poprawy. Biore tabletki anty yasmin, ale nie z powodu cery, dodatkowo mam nadprogramowe wloski, na twarzy taki dlugi mech i na innych czesciach ciala. Moja dermatolog ogolnie odradzala mi badanie hormonow, poniewaz jak twierdzi i tak nic by nie wykazaly, wg niej moze to byc nadwrazliwosc, z gin nie rozmawialam na ten temat, mialam robione juz kilka razy usg nic nie wspominal ze mam pco, wiec twierdze ze jest ok, miesziaczkuje rowniez regularnie dosyc skapo, ale przed zaczeciem brania tabsow rowniez cylke byly ok. a miesiaczki niezbyt obfite. Zrobilam sobie przerwe od tabsow i wykonalam na poczatku cyklu badanie testosteronu oto wynik 0,337 ng/ml norma napisana to od 0,06-0,82 ng/dl Proszę poradźcie coś na moj problem, czy warto robic kolejne hormony typu dhea s czy androstendion, skoro testosteron jest w normie??

Gość natalia zalamana
up up moze ktos sie wypowie

Gość cierpisz pewnie na
nadmiar androgenów. Możesz mieć w wynikach powyżej normy lub w normie, ale masz na nie nadwrażliwość. Pewnie dodatkowo masz bardzo mały biust i wypadające włosy. Na badanie usg idź kilka dni po przebytej owulacji-wtedy najlepiej widać niepekniete pęcherzyki i zapewne policystyczne jajniki. Hormony jak najbardziej wskazane.Tylko one leczą lub "wstrzymują" problem androgenów. Zrób dostępny w aptece test owulacyjny LH. Jeżeli będzie ono podwyższone kilka dni po przebytej owulacji to znaczy że masz problem z androgenami. Do tego badanie krwi: estradiol, androstendion, progesteron, LH. W 3, 14 i bodajże 21 dniu. Ale o terminy spytaj lekarza.

Gość natalia zalamana
tylko ja biore tabl anty, wiec nie mam owulacji, troche szkoda mi kasy na te hormony bo nie wiem czy wyjdzie cokolwiek skoro testosteron mam w normie

Gość jak ci szkoda kasy
na zdiagnozowanie się to nigdy nie będziesz wiedziała czy i co ci dolega.