Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość senata

kolacja dla malucha ze skaza???

Polecane posty

Gość senata

witam wszystkie mamusie chcialam sie poradzic mam, ktore jak ja musza radzic sobie ze skaza u swoich maluszkow...otoz moj synek ma prawie 1,5 roku do tej pory odkad skonczyl rok na kolacje dostawal butelke mleka bebilon pepti z manna poniewaz w nocy maly czesto budzil sie z powodu glodu i pediatra kazala zageszczac wlasnie manna...teraz kiedy okazalo sie ze maly ma skaze pani alergolog kazala opdstawic manne i zageszczac np kleikiem ryzowym i tak zrobilam ale maly znowu wtaje kilka razy w nocy i wola o mleko...chcialam zapytac co wy drogie mamy dajecie dzieciom na kolacje zeby byly najedzone a i zeby ta skaza sie nie nasilala...bardzo prosze o wypowiedzi i z gory dziekuje...

Gość lady bronka
ja robię córce kaszkę na nutramigenie, bobo vita z jabłkiem i sliwką, daje tez sinlac, przecieram do tego jabłuszko. jeśli mały nadal będzie głodny to może daj mu bułkę z szynką, syn koleżanki je od 13 miesiąca bułę z wędlina i śpi dobrze. też ma skazę. na alergie pokarmowa polecam też latopic, probiotyk dla dzieci z azs i alergia pokarmową. może cos pomoże.

Gość lady bronka
ja robię córce kaszkę na nutramigenie, bobo vita z jabłkiem i sliwką, daje tez sinlac, przecieram do tego jabłuszko. jeśli mały nadal będzie głodny to może daj mu bułkę z szynką, syn koleżanki je od 13 miesiąca bułę z wędlina i śpi dobrze. też ma skazę. na alergie pokarmowa polecam też latopic, probiotyk dla dzieci z azs i alergia pokarmową. może cos pomoże.

Gość mamama27
pepti z kaszą manną? hm ale pomysł .. przecież jest mnóstwo kaszek bezmlecznych które można zrobić na pepti - kaszki ryżowe, albo zdrowy brzuszek z nestle, wspomniana kaszka ze śliwką z bobovity - do mleka można dać też płatki kukurydziane czy płatki z bobovity, albo sinlaka na wodzie .. przecież to 1,5 roczne dziecko to nie dziw że głodne po mleku z kleikiem - mój od dawna je 210 wody plus nutramigen plus kaszka ryżowa na gęsto łyżeczką.. a tak wogole to co ma manna do skazy?? manna na pepti nie ma prawa pogarszać stanu dziecka ze skazą - chyba ze ma alergie na gluten

Gość geeeeeee.......
Wybacz ale poltoraroczne dziecko powinno juz jesc normalna kolacje a nie mleko (nawet zageszczone) ... ty tez na kolacje mleko pijesz ?!?

Gość geeeeeee.......
Wybacz ale poltoraroczne dziecko powinno juz jesc NORMALNA kolacje a nie mleko (nawet zageszczone), kaszki i inne dooperele ... ty tez na kolacje mleko pijesz ?!? Zastanow sie czy Tobie by to wystarczylo ?

Gość geeeeeee.......
Wybacz ale poltoraroczne dziecko powinno juz jesc NORMALNA kolacje a nie mleko (nawet zageszczone) ... ty tez na kolacje mleko pijesz ?!?

Gość geeeeeee.......
Wybacz ale poltoraroczne dziecko powinno juz jesc NORMALNA kolacje a nie mleko (nawet zageszczone) ... ty tez na kolacje mleko pijesz ?!?

Gość Mam pytanie_____________
Chleb albo bułka z masłem na bazie olejów roślinnych (bez mleka, śmietany ani serwatki w składzie) np. Flora Light lub ewentualnie Benecol (Flora Light w tym wypadku lepsza dla dzieci, bo Benecol jest bardziej dla dorosłych), dżem, miód, powidła, krem orzechowy bez mleka w składzie (peanut butter), świeże warzywa, świeże owoce, warzywa konserwowe (bez mleka i kazein w składzie, najlepiej domowe), jajko na miękko, jajko na twardo, jajecznica, muesli albo płatki owsiane, albo płatki kukurydziane, albo słodkie płatki dla dzieci (tylko bez mleka w składzie) z mlekiem sojowym np. Arla Unsweetened, albo ryżowym np. Rys Valsoia, albo owsianym np. Oatly, naturalne kakao przygotowane na którymś w w/w mlek, herbata ziołowa albo owocowa, sok, woda, koktajl owocowy na w/w mleku, placki na w/w mleku, itp. Innymi słowy - normalne jedzenie z wyeliminowanym mlekiem. Unikaj: gotowych wędlin, kiełbas i parówek ze sklepu, bo do ich produkcji wykorzystywane jest m.in. mleko i jego pochodne, oraz produktów gotowych zawierających w składzie mleko, kazeiny, czy też ich śladowe ilości. Jeśli kupujesz pieczywo w folii to koniecznie zwracaj uwagę na skład, bo do produkcji niektórych chlebów wykorzystywane jest mleko. Jeśli kupujesz pieczywo bez informacji o składzie nie masz do końca pewności co podajesz. Masło, wędliny, desery mleczne, ciastka i gotowe produkty spożywcze dla alergików mlecznych znajdziesz w sklepach z żywnością dla alergików w dużych galeriach handlowych i działach dla alergików dużych hipermarketów.

Majówka: skaza a nietolerancja laktozy to 2 totalnie różne rzeczy. Laktoza to nie są proteiny mleka bydlęcego, tylko cukier mleczny. Mylisz pojęcia i schorzenia.

Autorko, co ma manna do skazy? Skaza to alergia na proteiny mleka, a nie na gluten. I czemu karmisz 15 miesiączne dziecko jak niemowlę? Nic dziwnego, że jest głodne. Od 3 mies. powinnaś dawać normalne dorosłe jedzenie, zaraz jak dziecko skończyło rok. Żeby się upewnić na co dziecko ma alergię, zamiast zgadywać, powinnaś wykonać testy z krwi na przeciwciała IgE. Koszt ok 50 zł/alergen lub grupę najpopularniejszych alergenów.