Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość venaw

Nadwaga w ciąży

Polecane posty

Gość venaw

Ile MAKSYMALNIE ważyłyście przed zajściem w ciążę? Ja mam 180 cm i ważę 83 kg i nie wiem, czy moja nadwaga nie będzie zagrożeniem dla ewentualnej ciąży :( Próbuję chudnąć, ale na razie udało mi się 2 kg

duzooo nie miałam problemów z ciśnieniem, w ciąży przytyłam około 4 czy 5 kg (bardzo niedużo) z czego młoda ważyła 3,980 wiec znaczyło to ze musiałam trochę schudnąc ;) Przed ciazą lepiej nie stosowac zadnych diet z kilku powodów: 1. potem zaczniesz jesc i bedzie efekt jojo 2. jak to bedą diety typu norweska czy inna podobna to będziesz miala oslabiony organizm a jednak ciaza to wielki wysilek i potrzeba wtedy energii i badania powinny być ok. Myślę ze fajnie by bylo zmienić nawyki żywieniowe- wiesz ciemne pieczywko, chuda wedlinka rzadko a czesto ryby, nabial, warzywa, owoce, soki, unikać słodyczy i cukru, pelne zboża itd itp i się tego w ciaży też trzymać. Pewnie na tym szybko nie schudniesz, ale za to zdrowo i dla ciebie i dla malucha :)

Gość najwięcej 54 kilo przy 170 cm
wzrostu, przed 3 ciążą

Gość nie jest zle
ja mam 165 i przed ciaza wazylam 73 teraz schudlam 2 kg i mam 71 .. i tak stoi narazie a jestem w 6 miesiacu

mam 170cm przed ciaza wazylam ok 76 kg.w ciazy przytylam 8kg.ktore szybko zrzucilam.2 tyg po porodzie wchodzilam w spodnie przed ciazy.teraz jestem na ostrej diecie i schudlam jeszcze 5 kg.w ciazy wogole nie jadlam slodyczy.

Gość ej no przy takim wzroście
to wcale nie masz wielkiej nadwagi, powiedziałabym nawet, że Twoja waga jest prawidłowa (bo ZDROWA WAGA to wzrost minus 100, nie mówię tu o kulcie wychudzenia, ale właśnie o zdrowej, normalnej wadze) ja przed ciążą ważyłam 88 kg przy wzroście 163 cm, ciąża bezproblemowa, żadnych mdłości, żadnych dolegliwości, żadnych przedwczesnych skurczy czy rozwarcia, nie oszczędzałam się, robiłam remont, podróżowałam, w 8 miesiącu wspinałam się na wieżę widokową, dwa dni przed porodem tańczyłam na imprezie, sam poród miałam fajny i praktycznie bezbolesny :)

Gość helllloł
Ja zachodząc w ciążę ważyłam 110kg /170cm do porodu wazyłam 117kg po porodze 108 wyniki książkowe w ciąży. czułam się super. ta waga jedynie uniemożliwiła mi porod w wannie i tyle.

Gość Mamaaaaaaaaaaaag
Ja przed ciąża 165cm mąż 65 kg w trakcie ciazy 90kg a teraz juz 67Kg

Gość venaw
dzięki za odpowiedzi, byłam chora i w ogóle nie wchodziłam na forum lekarz stwierdził, że mam 10 kg nadwagi, więc próbuję :) ale nie jestem na jakiejś wielkiej diecie, po prostu nie jem słodyczy i staram się ruszać :) mam nadzieję, że schudnę jeszcze trochę i uda mi się bezpiecznie zajść w ciążę :)

ważyłam więcej, pracowałam prawie do końca, większych problemów nie było jedynie zgaga no i ciężko na końcówce, ale to chyba większość ma... aha - łożysko było przodujące, ale to raczej nie od nadwagi:) w sumie więcej zależy od tego, czy kondycję masz dobrą i ogólny stan zdrowia

Gość spinka be
A jak ważę 98 kg przy wzroście 178 cm to uda mi się zajść w ciążę?

Gość kokokokoeurospokooo
Ale to zalezy. Jak sie nie czujesz 'fit' z ta swoja waga,to moze ci sie to potem podwojnie zwrocic w postaci niesogosnosci. Ale np. ja mam 175 cm wzrostu,73-75 kg i czuje sie z ta waga dobrze,sprawnie. z takiej wagi tez startowalam do ciazy i ja znioslam wspaniale. Tak obiektywnie to otyla nie jestes ,masz tylko nadwage. mysle,ze nie jest zle

Gość IlonaS
Ja nie radziłabym drakońskich diet i próby chudnięcia na siłę - to może osłabić Twój organizm przed ciążą. Owszem warto zdrowo się odżywiać i uprawiać sport - ostatnio czytałam że nawet w ciąży aktywność fizyczna jest wskazana (i myślę że może uchronić przed zbyt dużym przybraniem na wadze:))

Gość Julora
W ciąży można ćwiczyć?

Gość gość
ja wazyłam 93 jak zaszłam i 77 jak wyszłam ze szpitala po porodzie

Gość gość
Wazylam 105 na początku ciazy (5 tydzien), schudłam 2 kg i do 8 miesiąca ważyłam 103 kg, przy porodzie juz 116 kg, a 3 dni później 107 kg. Miałam nadciśnienie w ciąży, tzn na granicy normy 135/80, w 9 miesiącu 160/100. Córka urodziła się w 40 tc przez wywołanie porodu, z niską waga 2700. Wzrost moj 173 cm

Gość Gość111
W ciąży też trzeba się ruszać, super artykuł:)

Gość Kiwi34
Dla mnie to nowość, że w ciąży można ćwiczyć. Muszę poczytać :)

Gość gość
ja jestem w ciąży i mam już 76kg przy wzroście 178cm i jestem nadal szczupła,nie wiem jak u Ciebie się rozłożył ten tłuszcz ale 83 to nie tragedia,byle nie schudniesz za szybko i za dużo bo będziesz miała problemy z zajściem,lepiej zdrowo jeść a waga powinna sama opaść

Gość IlonaS
Kiwi34 - tak niestety sądzi wiele kobiet - dlatego polecam wcześniej wklejony artykuł :)

Gość gość
ja tez troche cwicze w ciazy, ale nie mowie o tym zabardzo nikomu bo reakcja jest jedna, mowia np" oj w ciazy bedziesz sie odchudzac""glupota, zaszkodzisz dziecku" itd ale ja nie skacze, nie nosze ciezarow, robie delikatne cwiczenia

Gość Kiwi34
Poczytałam, czuję się dokształcona, ale i tak spytam lepiej lekarza :)

Gość IlonaS
Kiwi34 - no w sumie kto pyta nie błądzi :)

Gość gość
Nie każda kobieta może ćwiczyć, racja lepiej dopytać lekarza:)

Gość Emma

Za duża waga oczywiście może być zagrożeniem nawet sporym dla ciąży, cały organizm od razu inaczej pracuje i przetwarza. Moja starsza siostra własnie przez za duzą wage miała zagrazoną ciąże i trafia pod opiekę ludzi z klinki Pani Dethloff. Mają oni swietny produkt włąsnię dla osób, które mają problem z kg - iGenesis – test DNA. Naszym zdaniem ( moim i właśnie tej starszej siostry) tylko przez dobrze dobraną dietę przez dr z kliniki Pani Beaty, ciąża "dotrwała". Po zaleceniach co do diety, było widać, że ta waga spada i powoli jest ""normalna", a jej córka urodziała się zdrowa. 10/10 w skali. Może to jest jakieś rozwiązanie dla Ciebie?

Gość Abc

Ja miałam małą nadwagę przed ciążą 166cm i 60kg a pod koniec niestety prawie 80. Całe szczęście ciążą przebiegala prawidlowo i synek jest zdrowy ☺