Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość **mama_Oli**

Pomocy- ból zęba

Polecane posty

dziś na pomarańczowo jak masz ketonal 50 to spokojnie możesz podać, jak 100 to daj jej połówkę. ZWARIOWAŁAŚ! Nigdy w życiu ketonalu dziecku! Poniżej 16-go roku życia jest bardzo szkodliwy!

Gość **mama_Oli**
dziś na pomarańczowo Nie mam pojęcia.Chodzę prywatnie.

Gość 0o9i8u4e
Na ból zęba najlepsze są czopki które działają bardzo szybko tzn. już po 15 minutach.......

Tak. Mleczaki się teraz leczy - zapobiegawczo. Mleczaki rzeczywiście wypadają, ale zanim jednak do tego dojdzie „zarażają sąsiadujące z nimi zęby stałe. Próchnica to choroba infekcyjna, która może przenosić się wraz z bakteriami na zdrowe zęby!

Gość **mama_Oli**
Damascenka A skąd się bierze próchnica?

Gość mchnlfmd.,s
Jest taki żel znieczulający Dentosept ! Posmarujesz i on chwilowo przynosi ulgę !! To samo żel Sachol !!

Gość mchnlfmd.,s
I przede wszystkim mrożonka w ręcznik i do policzka niech przykłada. Zimno lekko znieczuli ból

Gość mchnlfmd.,s
Dokładnie, my leczymy ząbki mojego sześciolatka. Normalnie borowanie i plomba żeby na inne zęby nie przechodziła próchnica

Gość **mama_Oli**
mchnlfmd.,s Będę musiała zakupić. W zasadzie jak co do czego to niewiele mam leków w domu.Moje dzieci nigdy nie chorowały.

Gość **mama_Oli**
mchnlfmd.,s Dają małemu zastrzyk znieczulający przed borowaniem? Mojej dają i nie wiem na ile to bezpieczne

Próchnice wywołują bakterie, które znajdują się na zębach. Uwielbiają węglowodany, które są w słodyczach a nawet sokach. Ważna jest też dobra dieta - powinna być bogata w wapń, witaminy (przede wszystkim C i D3), ale także zawierać pewne ilości fluoru. Poza tym istnieje coś takiego, jak dziedziczność - próchnicę nożna odziedziczyć :-o Wiem coś na ten temat - dwa lata temu miałam poważne zabiegi chirurgiczne i przez długi czas musiałam zajadać się wapniem i witaminami :)

Gość **mama_Oli**
Witamin to raczej nie brakuje,zęby też myje od małego. Gorsza sprawa ze słodyczami, bo te wciąga codziennie. Ja niestety się na dziś żegnam. Dziękuję wszystkim za dobre rady. Dobranoc

Gość mchnlfmd.,s
No właśnie bez znieczulenia bo tego bardziej się boi niż borowania :D Poważnie. Chwilkę powierci, przerywa, powierci, przerywa i jakoś idzie gładko :D

W niektórych gabinetach stomatologicznych zamiast zastrzyku, dziąsła smaruje się specjalnym żelem dentystycznym. W innych stosuje się gaz "rozweselający" - właśnie dla dzieci :)

Gość mleczaki tez zeby...
dentysta załozył trutkę - w mleczakach tez praktykuje sie tą metodę - niestety zrobil sie stan zapalny, to zdarza się dosc czesto przy mleczakach, nalezy ząb otworzyc i zostawić, nie mozna juz truc ani wstawiac plomby, bo bedzie to samo - potworny ból, zab powinien zostac otwart, kłopotliwe ale jedyne wyjscie wtej sytuacji, mozna czasami do jedzenia robić kulke z watki i zapchac na czas obiadu czy kolacji - potem obowiazkowo wyjac, pilnowac czeszcenia zeba w ciągu dnia - wykałaczka itp, dacie radę, no jeszcze zależy który to ząb..