Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość koles22121

Co to znaczy "kontekst" lub "w kontekście czegoś"?

Polecane posty

Gość koles22121

w ogóle nie mogę tego zrozumieć :o wie ktoś? tylko tak, aby zrozumieć można było najlepiej przykłady :)

Gość koles22121
odświeżam :o

Kontekst- czyli tekst, w którym nawiązano do danego zwrotu, słowa, wyrażenia, myśli. Poza tym to coś co ma z tym związek (zespół czynników powiązanych z tym wydarzeniem, słowem, osobą itd.) . W kontekście czegoś= związane z , z powodu, w znaczeniu... Na przykład: Zdanie wyrwane z kontekstu = zdanie, które nie ma nic wspólnego z tym o czym właśnie mówimy. Rozmowa z dziećmi w kontekście projektu walki z pedofilią. Oda do młodości w kontekście Romantyzmu. Mam nadzieję, że lekko rozjaśniłam Ci znaczenie kontekstu ;)

Gość jestem tu incognito
inaczej: na temat:)

Inaczej raczej ciężko to wytłumaczyć. Coś jest w kontekście to znaczy, że nawiązuje do danej rzeczy, zjawiska, zdania. (jak ktoś wyżej napisał: na temat). Np. : Opowiadam Ci o tej dziewczynie w kontekście (=z powodu) naszego ostatniego spotkania . Promocja Polski w kontekście (= myśląc o ) Mistrzostw Świata w piłce nożnej. Lepiej?

Gość koles22121
Lepiej trochę, tylko te "w znaczeniu", "myśląc o", "na temat" itd. mnie ciągle mylą, bo to tak jakby słowo kontekst miało kilka znaczeń. Teraz podam przykład od siebie, czy tu słowo kontekst pasuje?: np. jest ktoś artystą i są miejsca gdzie potrafi szybciej coś dostrzec, stworzyć i pytamy go "Czy pobyt w lesie wpływa jakoś pozytywniej na ciebie w kontekście malowania obrazów?" . Czy tu słowo kontekst pasuje? Bo równie dobrze kontekstem może być ogólne samopoczucie, a nie tylko tworzenie.

Szczerze mówiąc coś w tym pytaniu mi nie pasuje. Według mnie bardziej pytamy o stan, samopoczucie i odczucia związane z pobytem w lesie, aniżeli o tworzenie. Dlatego moim zdaniem nie można użyć w tym zdaniu: "w kontekście". Wydaje mi się,że " w stosunku do/w odniesieniu do " bardziej pasowałoby do tego zdania. Czy pobyt w lesie wpływa na Ciebie pozytywnie w stosunku/w odniesieniu do malowania obrazów? (inaczej: czy malowanie przez ciebie obrazów jest wynikiem/konsekwencją pozytywnego wpływu lasu?) Można również to pytanie zadać w ten sposób: Czy można mówić o pozytywnym wpływie lasu w kontekście twojej twórczości? (twoja twórczość=malowanie obrazów, ma związek z wpływem lasu na twoją osobę) To tylko i wyłącznie moja opinia. A zatem istnieje możliwość pomyłki w mojej analizie.

Gość z doswiadczeniaaaaaaaaaa
w kontekscie, czyli w sensie-znaczeniu, pojeciu, zakresie

Gość z doswiadczeniaaaaaaaaaa
moja propozycja: Czy w kontekst twojej tworczosci warto wspomniec / ujac znaczenie/ oddzialywanie natury?

Gość koles22121
ech

Gość nomimi
w odniesieniu do czegos

Gość gość
w kontekście = "na tle"

Gość gość
np. (ktoś wyżej napisał takie zdanie) "Promocja Polski w kontekście Mistrzostw Świata" czyli rozpatrujemy to jak Polska została rozpromowana patrząc na tle/przez pryzmat organizacji Mistrzostw Świata "wyrwane z kontekstu" oznacza, że znaczenie danego zdania, słowa, które zostało oderwane od całości wypowiedzi jest rozumiane zupełnie inaczej, może to skutkować błędnymi wnioskami wyciągniętymi z wypowiedzi lub jej fragmentu dlatego moim zdaniem najlepszym rozumieniem wyrażenia "w kontekście" jest "na tle"