Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

indianeczka1981

dac antybiotyk czy nie?

Polecane posty

mam problem moj synek od 5 dni kaszle od wczoraj doszedl katar i kaszel jest bardzo mokry dusi go i prawie wymiotuje, bylam u lek wczoraj osluchac go, czysto. ale dzis juz slysze na pleckach ze mu cos tam gra. mial identycznie kilka miesiecy temu dostal antybiotyk i przeszlo moment. nie jestem w pl wiec do lek sie nie dostane dzis a mam ten sam antybiotyk co wtedy i zastanawiam sie czy mu podac. jego lek z pl twierdzi ze lepiej podac, maly jest obiciazony genetycznie astma po ojcu.poki co tej astmy nie ma na szczescie...

Wiesz, lepiej nie podawac tego samego antybiotyku bez konsultacji z lekarzem,moim zdaniem powinnas albo pojechac do szpitala na dyzur niech go osluchaja,albo doraznie podawac srodki lagodzace i oklepywac plecki ,a w poniedzialek isc na wizyte do lekarza .

Gość podaj
podaj, tylko musisz dawać minimum przez 5 dni

Gość Mam pytanie_____________
Lepiej nie, bo po każdej kuracji antybiotykowej będzie momentalnie zapadał na kolejną chorobę i koło się zamyka. Ile ma dziecko lat/miesięcy? Może spróbuj alternatywnych rozwiązań: paracetamol, czosnek, kogel mogel, mleko z masłem, mleko z miodem, syrop z cebuli, syrop z sosny, napar z imbiru, cytryny i miodu, dobry probiotyk i dobrze skomponowane posiłki, witamina C, Rutinoscorbin.

dostaje flegamine syrop z cebuli oklepuje go. do szpitala nie pojade bo u mnie sie czeka min 6 godz na przyjecie:( konsultowalam to tylko z jego lekarzem z Polski

dostaje flegamine syrop z cebuli oklepuje go. do szpitala nie pojade bo u mnie sie czeka min 6 godz na przyjecie:( konsultowalam to tylko z jego lekarzem z Polski cos mi sie zacina :(

Gość mumussssssssiaaaaaa
nie podawaj ,lepiej udaj sie do szpitalaniech, tam zbadaja dziecko.Nie wiem gdzie mieszkasz ale u nas jest przychodnia przy szpitalu i tam mozna w weekendy dzieciaka zbadac.Pamietaj antybiotyk to nie witamina!!!!

wiem jak dziala antybiotyk jego pierwszy nie zaszkodzil na drugi dzien juz byloo ok a pluca mial mocno zawalone. boje sie po prostu o niego i ta astme. dostaje wode z cytryna i miodziku tez troche na prawde wszystko robie od 5 dni a jemu dzis na prawde sie pogorszylo i ten okropny katar nie dajacy mu spac

Gość mumussssssssiaaaaaa
nie podawaj ,lepiej udaj sie do szpitalaniech, tam zbadaja dziecko.Nie wiem gdzie mieszkasz ale u nas jest przychodnia przy szpitalu i tam mozna w weekendy dzieciaka zbadac.Pamietaj antybiotyk to nie witamina!!!!

wiem jak dziala antybiotyk jego pierwszy nie zaszkodzil na drugi dzien juz byloo ok a pluca mial mocno zawalone. boje sie po prostu o niego i ta astme. dostaje wode z cytryna i miodziku tez troche na prawde wszystko robie od 5 dni a jemu dzis na prawde sie pogorszylo i ten okropny katar nie dajacy mu spac

Podaj przeciśnięty przez praskę czosnek (ząbek dziennie) przemycony w posiłku ale nie oprawiony termicznie tylko surowy, witaminę C, probiotyk, w razie temperatury Paracetamol dla dzieci. Na noc podawaj bardzo ciepły sok z malin z wodą (nie gorący, żeby dziecko się nie oparzyło, ale tak ciepły jak się tylko da), który działa napotnie i rozgrzewająco. Pilnuj czy dziecko się nie spociło, żeby nie leżało w wilgoci. Jak się spoci to od razu przebieraj, podłóż pod nie ręcznik. Zrób też napar z pokrojonego w kostkę imbiru, pokrojonej w kostkę cytryny i kilku łyżek miodu (zalewasz wszytko wrzątkiem, przykrywasz i odstawiasz na kilka godzin, potem tylko przygrzewasz porcję i podajesz do pica tak ciepłą jak się da, ale nie żeby się dziecko poparzyło). Mleko z miodem podobnie. Dorośli zazwyczaj piją takie rzeczy gorące, ale z uwagi na to że dziecko jest małe gorące napoje odpadają.

sorki ale nie wiem co mi sie dzieje z internetem pisalalam w szpitalu to min 6 godz wiex pewnie do polnocy by zeszlo i w dodatku ogolny go tylko zbada:( o ile uznaja ze jest taka potrzeba. mieszkam w szkocji

gdzie trzymalas antybiotyk przez ten czas? jesli nie w lodowce to wogole zapomnij. jestes pewna ze mozna go podawac kilka miesiecy po otwarciu? I to ze dziecko jest obciazone genetycznie nie znaczy ze trzeba mu podawac antybiotyk od razu, moze czesto lapac wirusowki i z tego p-o prostu moze wyrosnac ok 5 roku zycia. Polecam sol fizjologiczna i robic inhalacje z kilkoma kroplami olejku (i oklepywac po, ale nie delikatnie miziac tylko cala dlonia od dolu w gore) Podaj leki na alergie (cetryzyna wysuszy katar). Kaszle pewnie od kataru bo splywa i musi odkrztuszac. Jesli stan sie pogarsza to jedz do szpitala. Jesli dalej jest osluchowo czysty to wez pod uwage ze to moze byc zwykle przeziebienie i musisz troche poczekac na poprawe. Nie ma sensu ladowac w dziecko antybiotyku bez podstaw

Z pewnoscia mieszkasz w Uk. Zadzwon do szpitala,umow sie na wizyte i zapytaj kiedy bylo by najlepiej podjechac,zeby tyle nie czekac,ja tak zrobilam ostatnio i nie czekalismy godziny,nie podawala bym antybiotyku na wlasna reke,gdyz infekcja moze wygladac podobnie,a taka sama nie byc,inne szczepy wirosow itd..

ja bym nie podawala sama. mozliwe ze to zwykly wirus i w ogole nie ma powodu zeby podawac antybiotyk. moj syn co jakis czas ma katar i kaszel, czasami przez sciekajacy katar meczy go w nocy bardzo kaszel. czasami kaszle ze az dudni, katar do pasa prawie, ide do lekarza i czysto. moj dostal antybiotyk juz kilka razy (ma 4 lata) 2 razy na infekcje ucha i 2 razy mial angine (w czwartek wlasnie skonczyl dawke antybiotyku bo mial angine). ale na zwykly katar i kaszel nigdy nie dostal antybiotyku. dlatego wolalabym jednak chyba jechac na to pogotowie i poczekac te 6 godzin niz jakby mial dostac niepotrzebnie antybiotyk. ale sama musisz zadecydowac

Gość Autorko, nie podaje się
tego samego antybiotyku pod rząd, trzeba zastosować inny. Poza tym, antybiotyk powinien być świeży. Jako, ze to dziecko niewiele ponad rok raczej jest to zawiesina, a nie tabletki, więc jego wazność od zrobienia to prawdopodobnie 2 tygodnie. Czasem daje się antybiotyki, jak są wyraźne oznaki nadkażenia przy wirusie (czyli komplikacje przy wychodzenia z wirusa), ale to poznasz po nawrocie gorączki, wyraźnym pogorszeniu sie stanu dziecka, a lekarz po usłuchu. Wg mnie próbuj dostać się do lekarza.

Gość Autorko, nie podaje się
tego samego antybiotyku pod rząd, trzeba zastosować inny. Poza tym, antybiotyk powinien być świeży. Jako, ze to dziecko niewiele ponad rok raczej jest to zawiesina, a nie tabletki, więc jego wazność od zrobienia to prawdopodobnie 2 tygodnie. Czasem daje się antybiotyki, jak są wyraźne oznaki nadkażenia przy wirusie (czyli komplikacje przy wychodzenia z wirusa), ale to poznasz po nawrocie gorączki, wyraźnym pogorszeniu sie stanu dziecka, a lekarz po usłuchu. Wg mnie próbuj dostać się do lekarza.

Antybiotyk działa wyłącznie na bakterie, a nie na wirusy.

no wybacz chcialam zasiegnac porady bo w tym chorym kraju nic nie zdzialam a rozmawialam przez tel z lekarzem z pl i moze ktos mial podoba sytuacje

zgadza sie ale w weekend bardzo ciezko:(dzwonilam do lek reg co ma weekendy mowil ze nie przyjedzie bo skoro wczoraj bylo dobrze to na pewno jest ok