Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość twoja mmmm

Czy wg Was Bóg jest doskonałym komputerem ?

Polecane posty

Gość twoja mmmm

Źródłem światła, Wszechwiedzącą energią która potrafi przybierać postać materii Starym dziadkiem z siwą brobą Jak wyobrażacie sobie Naszego Stwórce ?

Gość A mi jest smutno, bo mam 22 la
Każdy z nas ma swojego Boga w głowie. Dla mnie Bóg jest wszechobecną energią...

Gość twoja mmmm
Czy wg Ciebie energia ta może przybierać różne postacie i kształy?

Oczywiście, bo z niej wszystko powstało. Wszystko jest energią. Bóg (energia) jest wszędzie, każda nasza myśl jest energią. Wierzę w reinkarnację. A w co Ty wierzysz ?

Gość najlepiej aby rżnięcie
komputer może to i dobry tylko co z tego jak na windzie?

Gość twoja mmmm
ja wirzę może to dla Was będzie "głupio brzmiało" że Nasz Stwórca istnieje pod dwoma postaciami. Jedną postacią jest KOMPUTER ale nie taki co z niego korzytamy! Tylko taki który posiada w sobie całą baze danych, wszystkie informacje na temat rzeczywistości. Drugą postacią w jakiej wysępuję bóg jest energia. Energia która występuje pod postacią materii z której jesteśmy stworzeni i która nas otacza Zarówno KOMPUTER jak i ENERGIA posiadają takie same - identyczne informacje o Rzeczywistości Kod zwykłego Komutera składa się z cyfr 0 i 1. Tak samo jest z Komputerem Bobiem. Bóg posiada w sobie informacje zapisane językiem liczb 0 i 1 z czego 1- to materia a zero to drugi materiał budulcowy-niemateria

Komputer jest czymś co można kontrolować, jakoś z kompem nigdy mi się Bóg nie kojarzył.

Gość twoja mmmm
zadam Ci inne pytanie po co Komputerowi-Bogu osoba do kontrolowania Go skoro Bóg - komuter potrafi kontrolować samego siebie bo jest doskonały?

twoja mmmm Co do energii, zdaje się mamy podobny pogląd. Jeśli chodzi o tę bazy danych jest nią dla mnie dusza każdego z nas, która mieszkała w bardzo różnych ciałach. Kiedyś poddałem się regresji hipnotycznej do poprzednich wcieleń, udało mi się odkryć 2 poprzednie wcielenia, a przynajmniej wierzę, że były to moje poprzednie wcielenia... Na temat jednego z nich sporo się dowiedziałem, imię, nazwisko, życie, śmierć...

Komputer jest dla mnie maszyną, która została zaprogramowana przez kogoś. Przez kogoś stworzona. Ta baza danych to fajna koncepcja, dla mnie są nią wolne dusze, czysta energia poszukująca nowych wcieleń.

Gość twoja mmmm
Jeśli chodzi o reinkarnacje to wierze w nią w następujący sposób: Istoty żywe oprócz materii są zbudoawne z jeszcze jednego materiału budulcowego- i z niego jest zbudowana dusza ludzka. W momencie śmierci oba materiały budulcowe - rozchodzą sie czyli rozłanczaja z sobą na zawsze. Materia przekształca się w proch- a niemateria przechodzi w inne życie czyli tworzy nową istote żywą. Jednak PAMIĘĆ o tyk kim była nie materia w popszednim wcieleniu- wymazuje się definitywnie

Gość xxxyyy___
energia to cecha a nie byt.....tylko byt może być obdarzony energią

To ja zgadzam się z tym o czym pisałaś, oprócz ostatniego zdania :). Tak naprawdę nigdy nie dowiemy się kto ma rację, bo to nie logika, a po prostu wiara.

Według fizyki kwantowej wszystko jest energią, ciekawa koncepcja.

Gość twoja mmmm
jeśli wszysto jest Energią to znaczy że Rzeczywistość jest nią również

Gość twoja mmmm
Jeśli Bóg jest energią a energia występuje wszędzie to znaczy że Bóg jest wszedzie

No, właśnie tak uważam, że Bóg jest wszędzie. W tym nie ma logiki, ale ludzie zbyt często zapominają o tym, że wiara to nie nauka. Jak mówił Osho religia może być pełna sprzeczności.

Gość tanatos2012
świadomą energią

Gość twoja mmmm
Tanatos 2012 Twój sposób myślenia jest taki sam jak u mojego kolegi -Witusa

Gość twoja mmmm
dlatego Cię lubię bo lubię też Witusa :)

Gość tanatos2012
patrzę na Boga z punktu fizyki kwantowej

Gość xxxyyy___
jako fizyk muszę powiedzieć, że nie słyszałam jakoby wszystko było energią. Energia to pewna cecha, energia jest skwantowana, i każdą masę można zamienić na energię ( a nawet pęd), ale żeby tak z niczego tak sama siebie energia powstawała to nie słyszałam

Gość tanatos2012
ta energia nie powstała, lecz istnieje zawsze

Gość twoja mmmm
ja wierzę w coś innego "być może to dziwaczne" ale co tam ja sobie to wyobrazam w taki a nie inny sposób i tak będę myślała na zawsze chodziać nauka jeszcze tego dowiodła przeuszczam że energia skupia się w materii i niematerii. Choć materia nie ma świadomości posiada ją energia która tkwi w niej

Gość twoja mmmm
to jest tak samo jak z nami ludźmi- mózg potrafi myśleć a noga juz tego nie potrafi

Gość twoja mmmm
Tanatos 2012 - czy Ty jesteś Witusem ?

Nauka to nauka, a wiara to wiara. Czasem ciężko ludziom rozłączyć te 2 sfery.

Gość tanatos2012
no bo materia w sumie składa się z energii słyszałem też o ciekawej teorii, że elektron ma świadomość tego, że jest obserwowany

Gość twoja mmmm
Tanatos 2012 pytanie do Ciebie. Energia od zawsze istnieje ok. Ale czy materiały budulcowe materia i niemateria twoim zdaniem też istnieją od zawsze czy miały kiedyś swój jakiś początek?

Gość tanatos2012
materia naszego wszechświata miała początek w wielkim wybuchu, co jest poza nim, tego nikt nie wie o jaką niematerie ci chodzi, o antymaterie ? antymateria istniała bardzo krótko po wielkim wybuchu