Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ma 8 miesięcy i 2 tygodnie

mogę podać dziecku leki które były podawane w grudniu? czy kupić nowe ?

Polecane posty

hej moja córka ma ponad 8 msc i w nocy troche charczało jej w nosku i chce podać jej teraz witamine C w kropelkach (Cebion) i do noska psiknąć Nasivin ale nie wiem czy mogę jej podać ponieważ te leki podawałam jej w grudniu więc nie wiem czy nie lepiej kupić nowe ?? proszę o odpowiedzi

Gość słonkoświeci
Ja bym kupiła nowy,moja ma 7 lat i bałabym sie jej podać syrop z grudnia

na każdym leku jest informacja ile czasu po otwarciu można go stosować. Jak masz ulotki to powinno być tam napisane

no ja wiem że jest data.... i nie jest przeterminowane

Gość bez przesady dziwczyno
jezeli termin wartosci jest wazny to mozesz bez strachu podać.U mnie nieraz stoi dluzej syrop a jezeli ma wazny termin waznosci to podaję. Leki sa mocno zakonserwowane.

data to co innego- bo on zwykle dotyczy produktu, który jest nie był otwierany. ale w treści ulotki można doczytać. np. nurofen można podawać 6 miesięcy po otwarciu. niektóre syropy mają tylko 3 miesiące przydatności. Ale krople do nosa powinny mieć dłuższy termin

Gość fhuusdihjch
Z TEGO CO WIEM TO CEBION MOZNA PODAWAC DO 3 M-CY PO OTWARCIU OPAKOWANIA. JEŚLI CHODZI O NASIVIN TO NIE PAMIĘTAM. POCZYTAJ ULOTKĘ. A JAK NIE MASZ ULOTKI TO POSZUKAJ JEJ W INTERNECIE.

Sprawdź datę ważności, a dodatkowo sprawdź czy jest napisane cos na temat tego jak długo ważne są napoczęte krople do nosa, bo wydaje mi sie że Nasivin może być używany tylko tylko kilka tygodni po otwarciu pomimo że ma datę ważności o wiele dłuższą. Jeśli wszystko będzie sie zgadzało mozesz podać dziecku.

Gość EdziaK
na Cebionie jest napisane, że po otwarciu ważny jest miesiąc lub dwa nie pamiętam ale wiem, że jak patrzyłam to tam takie coś jest. Więc tego na pewno nie podawaj '