Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gośka Mamuśka78

co sądzicie o dawaniu prawie rocznemu dziecku soków typu hortex, fortuna itd

Polecane posty

Gość Gośka Mamuśka78

sok 100% bez cukru , bez sztucznych barwników itd. oczywiście rozcieńczonych z wodą?jakie macie zdanie???

hmm sądzisz, że nie ma sztucznych barwników i innych cudów w nich? my podziękowaliśmy, młodemu sama robie soki i pije też kompoty

Najlepsza jest woda mineralna niegazowana! Polecam!:) Ale od czasu do czasu takie soki też dawałąm i nic córce nie było:) Nie popadajmy w paranoje:)

Ja nie daje i póki co nie zamierzam dawać (syn ma 16 miesięcy) pije zwykła herbatę bez cukru, wodę, bobofruty i kompoty domowej roboty.

Gość sdfjhdfhsdhfdhgshdknsf
na takich sokach jest napisane "bez dodatku cukru" a to znaczy ze jest ten z owoców, co w duzej ilosci nie jest wskazane. dla dziecka najlepsza woda ( jak juz ktora powiedziala) albo soki wlasnej roobty

Gość do JBT.....
wydaje mi się, że dzieciom nie należy podawać zwykłej herbaty. Ewentualnie owocowe

Gość Bez dodatku cukru oznacza
zwykle z dodatkiem słodzików, a te są bardziej szkodliwe od cukru

ja bym bardziej była skłonna dodać, że zamiast cukru i owoców jest tam aromat i barwnik taki sok np. z pomarańczy musiałby kosztować ok 20 zł, zeby można było mówić, że jest z owoców

Gość bbbbbbbbbbbbbbbbvvv
dzięki za odp. tyle tylko, że czytałam skład takiego soku (ok5zł zł za litr) i skład był OK. ba. porównywałam go z identycznym sokiem z bobofruta i naprawdę nie różnił się wiele. oczywiście we wszelkich poradnikach napisane jest, że nalezy podawać tylko takie soki na których jest napisane, że mogą spożywać dzieci. ale czy to wszystko nie nagonka? wiadomo to co dla dzieci 2x droższe bobofrut jabłko-marchew za 300ml- 3zł. ( ! ) moje dziecko pluje wodą ;/ a w kompocie masa cukru. wiem bo teściowa robiła i widziałam ile tego jest.

Gość Gośka Mamuśka78
asiamt dzięki za odp.

soki w kartoniku to przeważnie jakieś dziwactwa wyprodukowane z soków zagęszczonych, rozpuszczane w wodzie czy jakoś tak ;) Podobno wartości nie mają prawie żadnych. Ja kupuje tylko jabłkowe, z tych w kartoniku Ja podawałam i dalej czasem podaje soki typu Kubuś, ale bez marchewki bo młody ma uczulenie. Moja teściowa robi swoje soki do rozcieńczania , sa pyszne i starczaja nam na długo. Kiedyś kiedyś kupowałam herbatki granulowane z Bobovity czi Hippa żałuje, ze moje dziecko nie jest nauczone picia po prostu wody. a najzdrowsze będą takie jak robi asiamt- z sokowirówki.

albo można kupić prawdziwe soki gdzies w sklepach ze zdrową żywnością czy aptece może ?? bo u mnie takiego ze zdrową żywnościa nie ma . Lub sprowadzić sobie z netu, ale lepiej zainwestowac w sokowirówke, szczególnie teraz jak lato za pasem i będzie pełno owocow

Gość Gośka Mamuśka78
dzięx za odp.:)

Mnie sie wydaje, ze polecane często na kafe kompoty czy soki do rozcieńczania domowej roboty to wygotowane owoce z cukrem, kompletni bez wartości. Zawsze zastanawia mnie sok jabłkowy z kartonów. W jaki sposób jest on uzyskiwany, ze jest klarowny? Wiadomo, jak wygląda sok jabłkowy z sokowirówki. Niebo a ziemia.

ee tam kompot gotuję może 2 minuty, dodam teraz truskawki, jabłka i doprowadzam tylko do zagotowania dodać troszeczkę cukru i młody żłopie do nieprzytomności a od babci mamy soki z malin i aronii i robione na parze, jakiś taki sokownik bez gotowania, więc zdrowe sa napewno a ponadto robię soki sama z jablka i marchwi, czsaem z burakiem, młody go pije co drugi dzień

a co myśliscie o soku z brzozy dla dziecka ?? bo w Internecie nie ma żadnej informacji n a ten temat a na opakowaniach nie ma przeciwwskazań

no i pijemy wodę, a jak nie ma pod ręka, ale to rzadkość wspomnianych napojów, to leci herbatka hippa, niezdrowa wcale, ale czsaem być musi

Gość mireczkowataa
Avent- moja córka czasem pije brzozę, ale ma trzy lata. Generalnie od małego pije tylko wodę i bardzo mnie to cieszy :) Sok z kartonika jest w nagrodę za coś. Myślę, że jak od małego będziemy podawać tylko wodę to dziecko się nauczy. Moja teściowa często mówiła, ze dziecku krzywdę robie dajac jej tylko wodę. A teraz zmieniła zdanie i chwali się wszystkim, ze wnusia pije głównie wodę :)

mireczkowata - masz racje z tą wodą:) Moja też piła od małego tylko wodę ( czasem jej tylko podawałam jakies soki dla urozmaicenia) ale ogólnie tak sie nauczyła ze nawet jak jesteśmy u kogoś i na stole stoi sok to ona prosi o wode:) I tez wszyscy sie dziwią ze dziecko tak lubi wodę:)

Gość JUYJRY
Moje dzieci piją takie soki, zresztą ja też. Wody wpychać im nie będę, ja nie piję bo nie lubię więc czemu dzieci mam zmuszać? :)

Gość latynoska25
a co myślicie o syropach np.Herbapol,ciupkę syropu i reszta woda przegotowana?ja podaję to córce już kilka m-cy ale nie wiem czy to jej nie szkodzi.

hm moze i nie szkodzi, ale i nie pomaga w sumie nie bardzo wiadomo co tam jest, a jak jest to dobrze wygotowane

Mireczkowata dzieki za odp. :) Zazdroszczę Wam tych dobrych nawyków z piciem wody.To byl mój błąd, do głowy mi nie przyszło zeby od malucha uczyc a teraz mój maluch jest "stary" i ma swoje zdanie ;) jesli chodzi o soki z herbapolu- nie sadze, ze zaszkodza ale lepiej podawac cos odrobine zdrowszego

Nikt nie zmusza dziecka do picia wody - jest prosta zasada - jak dajesz od małego to dziecko sie przyzwyczaja i ją lubi:) Moja córka jak ma wybór sok lub woda to zawsze wybiera wodę:) A ja tez nie lubie niegazowanej - czego bardzo żałuje:) Ale tak jak wspomniałam - raz na jakiś czas to i sok taki nie zaszkodzi:)

avent ja w sumie miałam szczeście że "coś" mnie tchnęło i podałam zwykła wode i jak wypiła raz to i 2 dałam i tak sie nauczyła:) Później woda była wybawieniem bo lubiła pić w nocy i jakbym musiała jej herbate robić albo soki dawać to miała by pewnie masakre z ząbków!

Gość Gośka Mamuśka78
a mój wody nie chce chociaż próbowałam setki razy;/ więc to nie do końca kwestia przyzwyczajenia. a szkoda wielka szkoda.

Gość mireczkowataa
grzenia, no dokładnie to nie jest żadne zmuszanie :) Od małego córa piła czystą wodę i ją po prostulubi. A znam dzieci, które wodą "plują", bo znaja inne, słodkie smaki.

Gość marika......
odradzam syropy i soczki dla doroslych szczegolnie (np herbapol). moja siostra tak wyluzowala przy swoim 3 dziecku i jej synek pijal te soki dosc czesto. prochnica byla taka, ze trzeba bylo 8 zabkow z przodu usunac. teraz ma 5 lat i jest po prostu szczerbol, a soki wciaz pije, bo jest przyzwyczajony. aha, to ze jest napisane, ze nie ma cukru tzn tylko tyle, ze nie ma go wiecej niz 20%!!! poczytajcie na ten temat, takie jest prawo, ze jak jest mniej niz 20% to mozna napisac, ze nie ma cukru. picie wody kiedys zaowocuje. polecam jako dietetyk i matka