Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Marcysia00

studia za granica - rozmowa kwalifikacyjna - ktos byl ??

Polecane posty

Witam Zastanawiam sie czy ktos tutaj moglby mnie oswiecic, zlozylam papiery na studia za granica - i zaprosili mnie na rozmowe- za tydzien, czy jest tu ktos kto byl na takiej rozmowie i moze mi powiedziec jak to wyglada, o co pytaja bo kompletnie nie wiem czego moge sie spodziewac .

Gość chrzonstka
kraj?

Gość chrzonstka
zreszta-niewaszny kraj. pewnie chca ustalic poziom znajomsci jezyka. nie stresuj sie to na pewno beda pytania tyopu ,co lubisz robic w wolnym czasie, dlaczego chcesz studiowac,dlaczego ten kierunek itd.

Gość chrzonstka
niewazny*

Zaleznie od kierunku na jakim chcesz studiowac. Owszem badaja tez znajomosc jezyka. Ja np skladalam papiery do szkoly na artystyczny kierunek wiec na rozmowe musialam przyniesc portfolio i o tym tez toczyla sie rozmowa.

kraj Irlandia kierunek prawo, jestem tu długo więc języka się nie boję- znam b. dobrze, tylko stresuje o co mogą pytać :) i jak to wygląda , RoyalFlush a długo rozmowa trwała i pytali się może dlaczego wybralas akurat te uczelnie , i czy musialas przynieść certyfikat z tego akurat języka jako dowód ze znasz ? kurde denerwuje się i chyba sobie utrudniam heh ...

Gość Marcysia00 nie wiem na 100%
ale najprawdopodobniej bedziesz musiala przejsc test ze znajomosci jezyka. Test ze sluchu i pisany. Tez mieszkam w Irlandii i kiedys nauczycielka w szkole tlumaczyla nam jak wyglada taka rozmowa kwalifikacyjna i jak sie dokladnie ten test nazywa, ale zapomnialam jak to dokladnie przebiega. Z pewnoscia beda sie tez pytali dlaczego wybralas akurat ten kierunek, co on ma Ci dac w przyszlosci itd.

tutaj niby trzeba przyjść z certyfikatem ,i już o tym się dowiadywalam bardziej mi chodzi o te stronę rozmowy - ogólnej - skupią się na tym dlaczego wybrałam ten kierunek itd. czy będziemy gadać o " prawie Irlandzkim", nie wiem jak się dokładnie przygotować i jak to wygląda dlatego tu jestem ;)

Rozmowy kwalifikacyjne mogą być naprawdę różne. To zależy od uczelni. Musisz Sie przygotowac na pytania o powod studiowania, o plany na przyszlosc, o doswiadczenie (jesli masz jakies w tej dziedzinie). Nie pisalas listu motywacyjnego taj w ogole? Aha i nawet jeśli masz kwalifikacje w j.angielskim itp to prawo to poważny kierunek więc chcą się upewnić że bedziesz odpowiednia kandydatka. W sumie taka rozmowa daje ci więcej możliwości niż sucha aplikacja na studia.

tylko wypelnilam aplikacje na studia i wyslalam razem z papierami, nie bylo listu mot. ale cv i takie rozne , no wiem ze prawo to powazny kierunek, dlatego troche sie martwie bo nie mam pojecia o co moga mnie oytac oprocz takich podstaw typu , dlaczego po co i o mnie, no ale postaram sie przygotowac ze wszytskiego po trochu.