Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czy mozna?????????

czy można podać nurofen i paracetamol?

Polecane posty

Gość czy mozna?????????

dziecko ma gorączkę, minimalnie spada po nurofenie, czy można podać jednocześnie paracetamol i nurofen?

Gość czy mozna?????????
ibuprofen jest chyba na bazie nurofenu? Czy się mylę?

pyralgina jest skuteczna. ale musialabys zapytac o dawkowanie. ja dawalam 2latkowi 1/3 normalnej tabletki

Powyższe przeliczenie dla Pyralginy "nurofen ma w składzie ibuprofen" Przepraszam, mój błąd. Przeczytałem 'naproxen'. Wiem, że nie wygląda podobnie, ale tak przeczytałem. ;) Paracetamol generalnie jest o kant dupy rozbić. Ibuprofen podobnie, jak cała grupa leków dość solidnie siada na wątrobie u dzieci.

Gość czy mozna?????????
3 lata, bardzo rzadko miał gorączkę, więc nie mam doświadczenia w tej dziedzinie. Dzięki za porady.

Gość to nie chodzi o nudę
nie nie można łączyć dwóch rodzajów leków naraz! Trzeba czytać ulotki, jeśli podałaś parcetamol to za 4 godziny możesz podać nurofen(lub ibuprofen, bufenik- wszystkie mają w składzie ibuprofen) Musisz też pilnować aby nie przekroczyć dobowych dawek leków. Z tym że jak chcesz podawać na zmianę paracetamol i ibuprofen, wtedy poczytaj z ulotki jaka jest maksymalna dobowa dawka jednego i drugiego leku i rób tak żebyś podała połowę dobowej dawki paracetamolu i połowę dobowej dawki nurofenu w sumie oczywiście w podzielonych dawkach.

oczywiście jeśli nie będzie potrzeby to nie dawaj tyle, im mniej leków tym lepiej.

pyralginy się nie stosuje u dzieci

Gość opkl
Leki zawierające w swoim składzie paracetamol i ibuprofen można stosowac na przemian. Z tego co pamiętam to chyba co 4 godziny. Kurcze, kiedys lekarka mi to tłumaczyła. U nas na szczęście wystarcza Milifen. Lek na bazie ibuprofenu jest czasem skuteczniejszy, bo ma równiez działanie przeciwzapalne. Pyralginy bałabym sie podawac dziecku, to tylko pod nadzorem lekarza.