Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Hcg? jak odczytac

HCG- jak odczytac?

Polecane posty

Gość Hcg? jak odczytac

robilam test ciazowy 12stego kwietnia, pozytywny, w czwartek oddalam krew na hcg, dzis, 16 kwietnia poszlam do lekarki (wyniki po badaniu krwi "poszly" do niej) i mowi ze 5-6 tydz a ja w szoku, szczeka mi opadla, bo nieprzypominam sobie zebym miala zblizenie 5-6 tyg temu, zaczelam normalnie cykl (okres) na poczatku marca, nie pamietam dokladnie ale z cala pewnoscia 1 marca mialam miesiaczke, natomiast bardzo dobrze pamietam ze zblizenie mialam 14 marca (akurat polowa cyklu mniej wiecej), wiem ze to byl 14sty bo w glowie mialam mysl ze jak zaciaze to zostalo poczete 14stego marca(nie zabezpieczylismy sie), czyli biorac pod uwage ostatnie zblizenie to powinnam byc w ciazy jakies 3tyg, a wynik HCG to prawie 14 tys, tu mnie zadziwia az tak wysokie hcg :O aha dodam ze nie mieszkam w polsce, wiec tu nie licza ciazy od daty ostatniego okresu, a od daty na usg usg bede miala 4 maja(wizyta u mojej ginekolozki)

Gość do autorki-
Wysokie Hcg moze oznaczać ciążę mnogą- nie chcę straszyć oczywiście;)

Gość do autorki-
Nie wiem też jakie są normy hcg tam gdzie mieszkasz, ale skoro lekarka po nich tylko stwierdziła, ze to ok 5 tydz to na pewno od ostatniej miesiączki. Chyba że robila usg a nie doczytałam?

Gość Hcg? jak odczytac
lekarka, zwykla lekarka, nie ginekolozka, tylko na podstawie wynikow z badania krwi stwierdzila ze to 5-6 tydz (wtedy akurat mialam okres wiec niemozliwe!) musialam do niej isc bo ona miala dokladne wyniki, do labolatorium dzwonilam i nie podali mi wynikow - jakie HCG tylko poinformowali ze test krwi na ciaze wypadl pozytywnie, nie robila usg bo to zwykla lekarka, tutaj dostac sie do ginka, to graniczy z cudem; trzeba czekac perzynajmniej 5-6 miesiecy na termin, jedynie kobiety w ciazy maja "pierwszenstwo", ja mam na 4 maja

Gość do autorki-
No bo tak podaje się wynik podstawowy hcg- od ostatniej miesiączki, niektóre laboratora mają 2 normy- od ostatniej miesiączki i od zapłodnienia. CZyli u ciebie wszystko się zgadza- masz 5-6tydz czyli ok 3-4 tyg od zapłodnienia.

Gość co masz na myśli
pisząc że liczą od daty na usg? data którą podaje Usg liczy tygodnie wg ostatniej miesiączki. tak więc licząc od ostatniej miesiączki to 5-6 tydzien - więc wszystko się zgadza.

Gość do autorki-
W ogóle tygodnie ciąży liczy się od miesiączki, żaden lekarz nie będzie się bawił w wróżkę, kiedy doszlo do zapłodnienia. Ja tak samo jak ty znam dokładna datę kiedy poczęliśmy dziecko, ale to data tylko dla mnie, lekarze jej nie biorą pod uwagę.

Gość skkiuuuu@wp.pl
przecież ciążę nie liczy się od daty współżycia tylko od daty ostatniej miesiączki !!!!!!!!!!!! 15 lat masz, że nie wiesz takich rzeczy??

Gość Hcg? jak odczytac
niezrozumialysmy sie jak moge liczyc ciaze biarac pod uwage ostatni okres, ble oczywiscie wszystko to rozumiem itd nie o to mi chodzi podam przyklad, to moja druga ciaza, w pierwszej ciazy, ktora zostala wykryta w 8 tyg (liczac od ostatniej miesiaczki) hcg mialam 6 tys (ginekolozka mi liczyla 6 tygodni i tak tez wskazywala echografia -usg) co mialam na mysli piszac "liczac od daty na usg", ide na usg i na usg po wielkosci zarodka komputer! oblicza tydzien ciazy, otoz sa kobiety ktory nie pamietaja daty ostatniego okresu, tak jak mnie sie to zdarzylo, pamietam ... ale nie umiem dokladnie okreslic czy to byl pierwszy czy drugi marzec a moze 29 luty do tego niewiezytego znerwicowanego czlowieka pod pseudonimem skkiuuuu@wp.pl: wiem jak lekarze licza ciaze, nie musisz sie tak goraczkowac, to ze pytam o cokolwiek to pytam dla mojej wiedzy, nie lekarzy moje pytanie brzmialo czy to mozliwe ze hcg jest "tak" wysokie, a moze mnie sie wydaje ze ono jest wysokie, ze to sie zdarza, a skad to pytanie? bo zastanawialam sie czy to moze byc ciaza mnoga i tak ogolem to podziekuje juz za odpowiedzi, znalazlam odpowiedz na moje pytanie

Gość A co bys powiedziała
Hmmm, to ty chyba czegos nie zrozumiałaś, albo teraz dopiero ci się przypomniało. Sama przecież napisałaś, ze nie możesz być w 5-6 tyg bo współżyłaś 3 tyg temu, a my ci odpisałyśmy, ze te 5-6 tyg, to od ostatniej miesiączki, więc wszystko się zgadza. Nie wiem, o co ci chodzi. A o tym, czy ciążą mnoga, to pisałam ci już w pierwszym poście.