Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fbwrj888rkfj

Przestałam wierzyć w Boga...

Polecane posty

Gość fbwrj888rkfj

Odkąd zainteresowalam sie Biblia, zaczelam ja bardziej poznawać to wszytko teraz wydaje mi sie takie niespójne, Stary Testament i Nowy Testament, niby cslosc ale tak diametralnie różne! zupelnie inne wartosci wyznaje sie w tym pierwszym a inne w drugim...Bog ze starego testamentu jest inny niz w Nowym testanmencie. Jezus- nadwyczajny, swietny filozof ale czy Syn Bozy? czytałam różne publikacje , ze był TYLKo czlowiekeim, nadzwyczajnym ale nie miał w sobie nic boskiego. Jestem katoliczka- teoretycznie. Modlilam sie do Boga, Chrystusa, Maryji, swiętych.Po modlitwie odczuwałam siłę, pocieszenie. Od momentu, gdy zaczełam dogłebniej poznawac biblie to przestalam modlic sie do kogokolwiek oprócz Boga. teraz juz nic nie czuję, pustka kompletna, wszytko przestał miec sens.

Film poświęcony gruzińskiej mistyczce i uzdrowicielce Lenie Loliszwili. twierdzi ze rozmawia z bogiem który mówi jej jak ma leczyć ludzi czasami też odmawia leczenia http://gloria.tv/?media=265396 to musiałaś czytać publikacje świadków jehowy bo tylko oni negują bóstwo Jezusa teksty wskazujące ze jezus jest bogiem Mateusza 28 ;18 A Jezus podszedł i powiedział do nich, mówiąc: "Dano mi wszelką władzę w niebie i na ziemi. „ Ja i Ojciec jedno jesteśmy. „ Żydzi znowu naznosili kamieni, aby go ukamienować. Odrzekł im Jezus: Ukazałem wam wiele dobrych uczynków z mocy Ojca mego; za który z tych uczynków mnie kamienujecie? Odpowiedzieli mu Żydzi, mówiąc: Nie kamienujemy cię za dobry uczynek, ale za bluźnierstwo i za to, że Ty, będąc człowiekiem, czynisz siebie Bogiem. (J 10: 31-33) (2) Jezus nie był aniołem Aniołowie nie odbierają uwielbienia (Objawienie Jana 19:10; 22:8-9). Aniołowie, są to dobre duchowe istoty, które nie dołączyły do rebelii Szatana przeciwko Bogu (Objawienie Jana 12:1-9). Jednak Jezus odbierał uwielbienie przy wielu różnych okazjach (Ew. Mateusza 8:2; 9:18; 14:33; Ew. Łukasz 24:52; Ew. Jana 20:28; oraz Objawienie 5:8-14). Ogłoszono, że Jezus jest wyższej rangi niż aniołowie, a sami aniołowie mają Mu oddawać cześć (List do Hebrajczyków 1:6-8, zobacz także Ew. Jana 17:5). 1.Jezus wykonywał funkcje, które tylko Bóg mógł czynić * Wybaczał grzech (Marek 2:1-12). * Stworzył wszystkie rzeczy (Ew. Jana 1:1-3; List do Kolosan 1:16-17). * Przejawiał wszechwiedzę (Jan 1:47-49). Dlatego też Bóg Go nad wszystko wywyższył i darował Mu imię ponad wszelkie imię, aby na imię Jezusa zgięło się każde kolano istot niebieskich i ziemskich i podziemnych (List do Filipian 2:9-10; zobacz także Objawienie 5:6-14). Żadna dobra osoba nigdy nie otrzymała uwielbienia (Dzieje Apostolskie 14:8-15; List do Rzymian 1:25), a Bóg potępia uwielbianie kogokolwiek innego niż Trójca (Dzieje Apostolskie 12:20-23). * Wskrzesił samego siebie (Jan 2:19). 3. Jezusowi należy się chwała i uwielbienie 4. Jezus jest łączony z Bogiem Ojcem Jezus nie jest wymieniany jako jeden ze świętych ani razem z aniołami, lecz z Bogiem (Ew. Mateusza 28:19; List do Galacjan 1:1; 2 List do Koryntian 13:13). Jezus nie jest wymieniany jako jeden ze świętych ani razem z aniołami, lecz z Bogiem (Ew. Mateusza 28:19; List do Galacjan 1:1; 2 List do Koryntian 13:13). 5. Jezus jest wyraźnie nazywany Bogiem * Przez Stary Testament (Izajasz 7:14, razem z Ew. Mateusza 1:22; Izajasz 9:5). * Przez Nowy Testament (Ew. Jana 20:29; List do Rzymian 9:5; List do Tytusa 2:13; 2 List Piotra 1:1). * Przez Boga Ojca (List do Hebrajczyków 1:8). * Przez Samego Siebie (Ew. Jana 10:25-33; zobacz także Ew. Jana 4:25-26; Ew. Marka 15:1; Izajasz 9:6). * W Nowym Testamencie Jezus jest nazwany Bogiem 145 razy (1 List do Koryntian 1:2, 3, 7, 8, 10, itd.).

Gość Kto zaczyna myśleć ten przesta
je wierzyć, coś w sumie wiem na ten temat :)

Gość fbwrj888rkfj
cos musi byc z tym mysleniem i wiara, czlowiek sie zastanawia i rodza sie watpliwosci...

Gość Kto zaczyna myśleć ten przesta
Bo tak to działa. Przestałem wierzyć w koncepcje Boga, którą przedstawiali mi rodzice, ksiądz na religii, nie jestem jednak ateistą, a agnostykiem.

obejrzyjcie film to sie przekonacie bóg rozmawia z każdym wystarczy na niego się otworzyć

Gość piany wtorek
nawet egzorcysta występuje w tym filmie

Gość krótki temat
wniosek taki, że nie powinnaś tak się zagłębiać, błogosławieni, którzy nie widzieli a uwierzyli tak?

Gość fbwrj888rkfj
to co teraz-jak odzyskac "kontakt" z Bogiem? brakuje mi tego....

DOkladnie...przeczytaj Koran i hadisy. Ja przeszlam na Islam sunnicki. Nie namawiam ale w Koranie znajdziesz wytlumaczenie dlaczego to co do tej pory przeczytalas jest nie spojne. Pozdrawiam

Pozwolę sobie puścić wodzy fantazji :):) Wątpię, że twoja wiara bądź nie coś zmieniała. Bądź dobrym człowiekiem i tyle. Jeżeli istnieje dobry Bóg, to przecież nie ukarzę cie za to że poddawałaś w wątpliwość jego istnienie. To byłaby hipokryzja i dowodziło, że Bóg jest okrutny i mściwy. A skoro byłby taki to bardzo możliwe ze i tak nie spełniłabyś jego standardów do zbawienia I w najgorszym razie zostajesz wysłana do piekła. Ale wg Biblii skoro Szatan nie lubi się z Bogiem i zbuntował się przeciwko niemu, to z jakiej racji miałby ci jeszcze dopieprzać za to że ten pierwszy cie skreślił ? Powinno być odwrotnie :D :P Hihi :P No a jeśli Boga nie ma, to po śmierci i tak nic nie ma i w rzeczywistości nic nie tracisz ;)

Gość islam wcale nie jest spujny
i zaprzecza bibli http://apologetyka.com/swiatopoglad/islam/ksiazki/inwazja/ksiezyc Często słyszymy, że istnieje islam nastawiony pokojowo i islam walczący. Islam to dżihad . Nie można mówić, że są muzułmanie, którzy popierają dżihad i muzułmanie, którzy za nim nie są. Islam to dżihad. Islam to święta wojna. Islam przeciwstawia się wszystkim, którzy go nie wyznają, a w szczególności chrześcijanom wierzącym w Boga Trójjedynego! w Europie islam jest dobrze zorganizowany. Sednem jest to, że wiadomo iż trzeba zwalczyć chrześcijan (generalnie mieszkańców Europy, gdyż nawet ateiści uważani są za przesiąkniętych kulturą chrześcijańską). Trzeba ich wyniszczyć i aby to było skuteczne, należy wprowadzić do Europy jak najwięcej muzułmanów i pewnego dnia jak słowo dżihad zostanie wypowiedziane, a myślę że nastąpi to wkrótce, w takiej sytuacji rozpocznie się rzeź, jak to się stało w krajach arabskich u samego początku islamu." "Muzułmanie cierpliwie oczekują godziny świętej wojny, aż zostanie ogłoszona w Europie. Przygotowują się nieustannie, świadomi tego, że póki co, muszą czekać pozostając wojownikami w rezerwie. "Mamy we Francji armię złożoną z 3-4 milionów muzułmanów gotową w każdej chwili do akcji w każdej chwili" - odpowiedział młody muzułmanin, zapytany przez francuskiego dziennikarza Phillipe'a Aziz'a, którego cytuję w mojej książce." Jean Alcader: Islam nie jest nową religią

Jeśli ci Boga brakuje, to przestań dręczyć się tym co wyczytałaś w Biblii. W końcu to tylko twoja własna interpretacja. Znalazłoby się pewnie sporo teologów, którzy by ci niejasności wyjaśnili. Dla mnie osobiście religie wmawiają ludziom niemoc zależność od jakiejś siły, opatrzności. Zacznij wierzyć w siebie, a nie świętych.

Gość piany wtorek
Zacznij wierzyć w siebie, a nie świętych. w swietych sie prosi a nie wierzy ,wierzy sie w tylko boga długo droga do poznania boga tak jak jego byłego protestanckiego teologa Scott Hahn Convertion http://www.youtube.com/watch?v=aI0dqLiEyHE&feature=player_embedded#! http://www.youtube.com/watch?v=xrU_FMc12bo&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=Moh4jSRgaw8&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=bFy2-snhSkU&feature=related

Gość 5trgrrgfg
witaj wiem co czujesz ja byłam bardzo religijna ....aż zmarli moi rodzice...wieszz nic zero znaku jakiegokolwiek no kto ma go dac jak nie matka we śnie choćby?i zaczęłma czytać....i doszłam do wniosku ze to straszne brednie..że wmawiałm sobie że moje modlitwy są wysłuchane siła chyba w mózgu tkwi

Gość fbwrj888
ja nie mialam wczesniej jakiegos kryzysu, pochodze z rodziny katolickiej, od dziecisntwa mialam wpojone, ze Pan Bóg, Jezus, Maryja, Aniol Stróż, świeci-istnieją. Kiedy czulam sie zagrożona, było mi xle to prosiłam o opiekę Maryje i swojego Aniola Stróża-ZAWSZE dostawałam pomoc, czulam ciepło wokół serca kiedy sie modliłam. Okolo roku temu zapragnelam poznać Boga bardziej przez studiowanie Biblii, no i sie zaczeło....O Maryji, jako o wzietej do nieba nie było ani slowa, tak samo o obecnosci aniola stroża, zaczełam sie zglebiac w inne teksty na ten temat i doszlam do wniosku, ze to tylko pobozne zyczenie niektorych chrzescijan- glównie katolików. kiedys usłuszalam, ze nie mozna zwracac sie do zadnych aniolów, tylko do Jezusa i Boga. Nadal sie modlilam ale juz nie czułam tego charakterystycznego "pocieszenia", tylko pustkę... Generalnie nie jest tak, ze neguję całkiem obecność Boga, w głebi duszy wierze, ze Coś jest ponad nami, ale nie czuję obecnośći, opieki, stad pewnie pochodzi fakt, że zaczełam watpić...

Gość do pomorzanka
obejrzałam całe, piękne:)

a jedank i owe charakterystyczne " pocieszenie " ustąiło w zetknęciu ze Słowem Bożym - jak myślisz dlaczego ? Biblia mówi ,ze obecnośći Słowa Bożego nic nie stoi w zupełnej obojętności . Bo ci co wierzą - radują się ,że Słowo jest gloszone i to gloszone z mocą a niewierzący i istoty duchowe im towarzyszące lękaja sie Słowa , bo jest Ono Światłością a nic co jest grzeszne nie che stać blisko światła . Dlatego znikneło to pocieszenie , bo nie pochodziło od Boga . Jego Słowo osądza wszystko . (12) Żywe bowiem jest słowo Boże, skuteczne i ostrzejsze niż wszelki miecz obosieczny, przenikające aż do rozdzielenia duszy i ducha, stawów i szpiku, zdolne osądzić pragnienia i myśli serca. (13) Nie ma stworzenia, które by było przed Nim niewidzialne, przeciwnie, wszystko odkryte i odsłonięte jest przed oczami Tego, któremu musimy zdać rachunek. (List do Hebrajczyków 4:11-13, Biblia Tysiąclecia) Dlatego w obliczu Biblii nie zawsze zachowujemy spokój :) Ale nie martw się, skoro zaczełaś szukać Boga - On pozwoli sie znaleść. Nie zaniedbuj czytania Pisma , jeśli mozęsz rób to w miarę systematycznie a zobaczysz jak Bóg sam posklada je w twoim sercu w logiczną całość :)

Gość fbwrj888
LICENCJA:) sądzisz, że Bog pomoże mi wrocic do siebie? Jak myslisz, czy to moje aktualne zwatpienie ma sens? czy to czemus sluzy?

Gość do autorki tego tematu
Ja też miałam chwile zwątpienia, ale od roku zaczęłam bardziej wierzyć. Obejrzyj sobie filmik co wkleiła pomorzanka. Jest długi, ale jaki pouczający. W nim też znajdziesz odpowiedzi na nurtujące Cię pytania.

Gość zaciągnij się na majtka
merkaba obejrzyj lepiej swoje jaja, bo ci pekna z nadmiaru spermy.

Gość fbwrj888rkfj
do autorki tego tematu wlasnie mama zamiar go zaraz obejrzeć , mam pytanie- jak to sie stalo, ze zaczełas bardziej wierzyć??

oczywiście ,zę tak :) Bogu zależy na każdym człowieku a jeszcze na takim co Go szuka ? podwójnie :D Myślę ,ze twoje nie tyle zwątpienie to brak pewności jest swoistym przygotowaniem serca dla Boga . Bóg nie chce mieszkać w miejscu wypełnionym " świętymi " , tradycjami , obrządkami i fałszywymi wyobrażeniami o sobie samym jakie często mają o Bogu ludzie. Chce serca " omiecionego , oczyszczonego , przystrojonego " takiego jak z przypowieści . I twoje właśnie takim sie stało- coż więc stoi na przeszkodzie alby uwierzyć i zaprosić Boga do swojego życia ?:)

Bo wiary nie można wziąć na rozum, wiarę należy pielęgnować, ale zrozumiec się jej nie da. Proponuję wyjazd do Medjugorie, takie życie bez wiary to nie ma sensu.

gdyby wiara stała w sprzeczności z rozumem to Salomon , symbol mądrości nie znalazłby przecież takiego uznania w oczach Boga :)

Gość fbwrj888rkfj
LICENCJA:) dzieki za te słowa, powoli zaczyna sie we mnie tlic nadzieja. Będę nadal sie modlić, mimo tego zwatpienia i bede czekać, że kiedys Bóg znow do mnie przemówi. Marilenka ale ja własnie wiarę zaczelam pielęgnować, chcialam bardziej poznac Slowo Boże, duzo sie modlilam.

Gość o wiele taniej i bezpieczniej
jest kupić sobie porządny wibrator i nauczyć sie go uzywac, a będziecie głupie nawiedzone pisdy w siódmym niebie bez boga.

ale po co czekać ? zresztą - na co ? Bóg mówi ciągle , cały czas i do każdego . Jeśli spodziewasz sieajiegoś nadzwyczajnego objawienia , które da ci znać ,że to właśnie Bóg do ciebie mówi - mozęsz sie nie doczekać . Bo Bóg już do ciebie przemówił . teraz czeka co na to odpowiesz .

rozumiem ,ze ty wibrator masz nędznej firmy a i obsługiwać go nie potrafisz skoro zagladasz na temat o Bogu ?