Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość yowitka 20l

problem z rozliczeniem PIT-u POMÓŻCIE, pracodawca nie przysłał mi rozliczenia !!

Polecane posty

Gość yowitka 20l

witam , CO MAM ROBIC,rok temu pracowałam przez kilka miesiecy w barze ,w miejscowosci oddalonej ode mnie 300km ,pojechalam tam zeby zarobić... Wiem ze jest taka zasada ,aby rozliczyc PIT ,pracodawca musi wysłać do pracownika rozliczenie do pitu , w terminie do konca lutego , Ja takiego rozliczenia nie otrzymałam :( dodzwonic sie nie moge do nich :( , co mam robic pomóżcie Prosze o poważne traktowanie mojego tematu , prosze o porady i opinie. dziekuje

Gość OMG!!
Oj to masz przekichane, do końca mc mało czasu.

Gość aristesss
może zgłoś do swojego urzędu skarbowego... jak chcesz dowiem się dokładnie co masz zrobić... mam w rodzinie naczelnika urzędu - ale to dopiero wieczorem:)

Gość yowitka 20l
moja znajoma mówi żebym poszła do ZUS-u z dowodem osobistym i ze świadectwem pracy i mam poprosic zeby sprawdzili czy pracodawca odprowadzał składki

Gość zadzwon
na infolinie podatkowa albo do us

wiem, że można zgłosić taka sytuację do urzędu skarbowego. nsjlepiej zadzwoń do swojego US i zapytaj. wbrew pozorom często pracują tam przyjaźni ludzie. zapytaj co masz zrobić. z tego co kaojaże chyba będzięsz musiała mniej więcej określić jakie miałaś dochody z tamtej firmy. i zgłosić ze nie otrzymałaś pitu. a umowe jakąś od nich masz?

Gość aristesss
właśnie - jaką umowę tam miałaś ? może byłaś na czarno? wtedy nic nie dostaniesz...

Gość yowitka 20l
mam umowe od nich i swiadectwo pracy , takze nie wiem ... Dodam że zostałam przez nich zwolniona (do tej pory nie wiem z jakiego powodu) nie mówie ze jestem jakas idealna, tez popelniam błędy ale szefowa\ wiele razy robiła mi na zlosc, nawet doprowadziła do rozpadu mojego zwiazku /ale to juz odrębna sprawa :( Boje sie ze to ma cos wspolnego z tym że mogła by specjalnie nie wysłac rozliczenia wiem ze nie powinnam mieszac tych dwu roznych spraw ze soba ale w takiej sytuacji .... martwie sie

Gość yowitka 20l
podpisywalam u nich umowe na okres probny 3 m-ce, potem podpisywalam u nich umowe o prace 2 m-ce czyli dwie umowy

Gość yowitka 20l
a jesli oni mi wcale nie przyślą rozliczenia? masakra ,przeciez to ich obowiazek

Gość yowitka 20l
dodatkowo wiem ze mieli onie dwie sprawy w sądzie o mobing

Gość powiem powiem....
pracodawca musssssi wysłac tobie rozliczenie , czy sie wali czy sie pali , musi i koniec ... on bedzie mial przerąbane , nie ty

Gość Myszka Miki w pantalonach
powinni ci przysłać PIT 11 a drugi egzemplarz wysłać do twojej skarbówki najpierw idź do skarbówki i zapytaj czy mają w systemie PIT 11 wystawiony na twoje nazwisko przez tego pracodawcę. jak mają - poproś aby podali ci kwoty i na tej podstawie wypełnisz zeznanie jak nie mają - teoretycznie masz obowiazek rozliczyć się z dochodów wedle twojej wiedzy, ale lepiej wyjdziesz jak wpiszesz tylko pozostałe dochody ( bez tych z baru), dołaczysz wyjaśnienie że jak tylko pracodawca przysle ci PIT11 (czego nie zrobił, mimo że miał ustawowy obowiązek) to ty zaraz złożysz korektę zeznania. Dołacz do tego pismo do pracodawcy z żądaniem przysłania ci PIT 11 którego nie otrzymałaś (ksero) i potwierdzenie nadania tego pisma poleconym (też ksero) A na pracodawcę możesz napisać do skarbówki, że ci nie przysłali i ty nie możesz się rozliczyć ... i wtedy oni zwykle kontrolują pracodawcę

Gość aristesss
rozmawiałam ze znajomym naczelnikiem US -jak najszybciej idź do swojego urzedu skarbowego. Weż wszystkie dokumenty jakie dostałaś od pracodawcy ( umowy, swiadectwo pracy etc). Urzad skarbowy najprawdopodobniej skontaktuje sie z urzedem wlasciwym dla twojej byłej firmy i oni podejma stosowne kroki ( prawdopodobnie policja skarbowa) Tobie nic noe grozi, ale zgłoś to TERAZ!!!!! MASZ MAŁO CZASU

Gość yowitka 20l
dziekuje Wam za pomoc, jutro wybieram sie do skarbówki ,bede to wszystko wyjaśniac, wiem mogłam to wczesniej rozwiazac cala ta sytuacje ale przebywałam za granicą... bardzo sie martwie tym wszystkim, ale dziekuje wam za odp w moim temacie

Gość fhfdfghjujkdfgh
mam taką samą sytuację. Rozmawiałam z pracownikiem US i powiedział mi żebym wysłała do pracodawcy pismo w którym wzywam go do dostarczenia mi PITa. Pismo skserować i wysłąć za potwierdzeniem odbioru. Jeżeli mimo tego nie dostarczy PITa rozliczyć się z tego co mam ( bo pracowałam też w inym miejscu) i dołączyć ksero pisma i zwrotki z poczty że starałam się PIT uzyskać. I w tym momencie pracodawca ma problem

Gość yowitka 20l
czyli poleconym do nich wysłac pismo z żadaniem rozliczenia???? :( załamałam się tym wszystkim , ale dzialac musze bo mam mało czasu

no ale masz umowę ? jeśli tak idz do skarbówki i zgłoś ten fakt i oczywiście umowę jeśli nie miałas umowy to nawet nie czekaj na pit

skoro masz umowy z adresem zameldowania to zgłoś w US że nie masz pitu id byłego pracodawcy i ci powiedzą co robić pracodawca miał czas do końca lutego na wysłanie pit

Gość yowitka 20l
dzwoniłam do znajomej która pracowała tam ze mną w tym barze i powiedziala ze szefostwo wyjechali za granice na wczasy ,wrócą 6 maja, do nich sie wogóle nie moge dodzwonic... Byłam tez w skarbówce i oni rowniez nie dostali tego rozliczenia :( Wysłałam dzisiaj pismo o żądanie tego dokumentu .. W skarbówce powiedzieli ze mam rozliczyc sie z pozostałych dochodów (w 2011 pracowalam w dwóch zakładach pracy)

Gość MisiakMaly
Problem z rozliczaniem podatku i lataniem po księgowej może się skończyć jeśli tylko skorzystacie z jakiegoś darmowego programu i oddacie 1% na rzecz uczciwej organizacji pożytku publicznego. W tym roku rozliczałam się dzięki programowi jaki Obywatelska Fundacja Pomocy Dzieciom udostępniła na swojej stronie pomocdzieciom.eu Wybrałam właśnie ich ponieważ zbierają pieniądze na leczenie i rehabilitację dzieciaków z całej Polski. Mam nadzieję, że mój 1% pomoże jakiemuś dziecku. Jeśli również chcecie pomóc fundacji, a naprawdę warto, bo nic nie wynagrodzi wam zdrowia i uśmiechu dziecka to wpiszcie ich w tegoroczne zeznanie podatkowe!

Gość gość
dzień dobry, w imieniu fundacji na rzecz której pracujemy pro bono, zwracamy się z prośbą do Państwa o przekazanie 1% podatku dla Diecezjalnej Fundacji Ochrony Życia. Fundacja ta od lat wspiera potrzebujące rodziny i pomaga im pokonywać przeciwności losu. Szczegółowe informacje znajdą Państwo na stronie internetowej DFOZ ( http://dfoz.pl) oraz w zakładkach: http://dfoz.pl/akcje/1procent/ ,