Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MaMa 4-latki

EGZEMA-jak sie leczy?

Polecane posty

Gość MaMa 4-latki
Bylam u lekarza, tym razem innego i dostalam Oilatum shower gel i Oilatum krem :) Mialam wydrukowane te informacje z netu o szkodliwosci tego Aqueous cream, ale babka nawet spojrzec nie chciala-czerwona jak burak sie zrobila. Malej plamy po hydrokortyzonie zeszly, ale teraz znow wychodza. Lekarkaa powiedziala, zeby na razie wstrzymac sie z hydrokortyzonem, ze mala nie ma mocno tych zmian (tylko szorstkie plamy nie czerwone) i wystarczaa kapiele w Oilatum i smarowanie kremem.

super :). a co w ogole jej powiedzialas, ze czemu chcesz zmienic z aqueous cream?

Gość MaMa 4-latki
Powiedzialam (bo tez pytala, skad wiem ze szkodliwy) , ze czytalam w internecie, ze 2 lata temu opublikowano wyniki badan, ja wydrukowalam te informacje i moge jej pokazac. Nie chciala.

co za glupia baba, ma okazje sie doksztalcic a unosi sie honorem. w kazdym razie daj znac czy kuracja oilatum pomoze bez sterydu. :). pozdrawiam.

Gość karamba123
Nie stosuj sterydów jeśli nie musisz - często występują poważne skutki uboczne, na plamy pomaga wiele naturalnych preparatów np. dermokosmetyki te na pewno nie zaszkodzą bo są na bazie naturalnych składników. Sterydy w ostateczności szczególnie w przypadku małego dziecka - po takim leczeniu może mieć "pamiątkę" na całe życie.

Gość Co Proponujesz?
@Karamba123 Jakie dermokosmetyki polecasz w takim razie? Mam 5 letnią córeczkę chorą na tą przypadłość, lekarz także odradzał leczenie sterydowe ale naturalne środki nie pomagają a dziecko się męczy :(((

Gość karamba123
możesz sprawdzić czy pomoże maść dr michaels, to są właśnie te dermokosmetyki o których piosałam. W moim przypadku całkowicie zniwelowały swędzenie, a czerwone plamy praktycznie całkowicie znikły być może tobie też pomogą.

Gość kasssska
No cóż, jeśli dziecko się męczy to nie ma cudów, jedynie steryd pomoże. Ja u synka stosuję tylko wtedy, gdy widzę, że nie może powstrzymać drapania. Od jakiegoś czasu mamy trochę spokoju od AZS (inaczej egzema właśnie), ale nie wiem, czy to zasługa tych suplementów http://naturalnie24.pl/sklep,16,103,zestaw:-alergia , czy może chwilowy regres. Jeśli zaś chodzi o te wszystkie koszmarnie drogie kosmetyki to u nas sprawdza się czysta, biała wazelina, mydło biały jeleń i tej samej firmy proszki do prania i płyn do płukania. No i do kąpieli zawsze daję kilka kropel zwykłej parafiny. Przy okazji nie polecam maści elidel i protopic, nie dość że są drogie, to jeszcze w małych tubeczkach, pomagają dopiero po tygodniu stosowania i nie są jeszcze do końca przebadane. Więc wolę raz użyć sterydu niż męczyć dzieciaka przez tydzień. Kto ma w domu atopika, ten wie o czym mówię.

Gość majtkizdrutu
nie wiem, czy ktos tu jeszcze zaglada. napisze, nie wiem, czy komus sie to przyda, a, czy jesli sprobuje, pomoze. meczylam sie z egzema przez rok, mialam zmiane pod pacha, bardzo mnie to swedzialo i nieestetycznie wygladalo. pomogl mi plyn do higieny intymnej ziaji, ten bialy z rozowym napisem. po prostu nie nim tam mylam :) przeszlo mi calkowicie po dwoch tygodniach, od tego czasu nie mam z egzema najmniejszych problemow

Gość betterprice
Sprzedam krem, olejek do kapieli I proszek do kapieli firmy Aveeno. Idealny dla doroslych I dzieci z AZS oraz suchą skórą. Ostatnio wyprobowany rownież na ospie, niesamowicie koi swędzenie.

Gość Llullu
Epaderm ointment kupisz na allegro!

Witam, założyłam oddzielny wątek ale widzę, że tu jest już więcej napisane, przeczytałam pierwsze dwie strony, jestem skołowana bo mieszkam w uk i zaczynam się bać, poszliśmy do GP, spojrzała i od razu egzema, dostaliśmy hydromol do smarowania całego ciała i Dermol600 do kąpieli, powiedziała że to na pewno nie pokarmowe :( a skąd ona to niby wie :/ mąż pracuje w szpitalu i rozmawiał z dermatologiem, powiedział mu że testy mogą zrobić ale jak córeczka skończy 6ms a teraz jak nie pomoże to co dostała to przepiszą jej sterydy :( póki co drugi dzień kuracji ale efektów zero a ewidentnie pojawiło się więcej czerwonych plam, nie są już szorstkie ale jest ich masa :( nie wiem co robić, wyję po nocach bo sobie z tym nie radzę psychicznie, jak czytam jak tu leczą i jakie podejście mają to mi słabo a mąż ślepo wierzy w to, że jej tu pomogą :( odłożyłam już pieniądze ewentualnie na prywatnego lekarza jak za 2 tyg nic się nie poprawi :(

witam, to ja skierowalam Cie na ten temat. Tutaj jest polski dermatolig prywatnie: http://www.medyk.co.uk/specjalno%C5%9Bci/dermatolog.html. cena wizyty to 70. jesli martwi cie sposob leczenia lekarzy tutaj to moze rzeczywiscie warto wybrac sie prywatnie. pociesze cie ze z tego naprawde sie wyrasta. moze nie calkowicie ale kondycja skory bardzo sie poprawia wraz z wiekiem dziecka. moj niespelna czterolatek ma juz jedynie w zimie malutkie zmiany skorne. pozdrawiam!

go-for-it a faktycznie to Ty, dziękuję, wybacz nie zwracam uwagi na nicki, link nie działa ale skoro 70F prywatnie to zapewne ceny są wszędzie podobne, na razie czytam i się głowię, ale wolę mieć pieniądze odłożone na prywatną wizytę, poczekamy te dwa tygodnie, mąż jest spokojny bo pracuje w nhsie ale mnie to nie uspokaja :/ mam pytanie, jak to zrobić by maść pomagała a jednocześnie by nie wchłaniała się od razu w ubranie, gdy smaruję córeczkę a zalecenie jest by maść nakładać grubą warstwą to ona za chwilę robi się zimna i córeczka płacze, jak ją ubieram to co jest na zew wchłania ubranie i zastanawiam się czy mozna zrobić coś z tym, jakoś oddzielić skórę w maści od ubranka :/ jakieś pomysły ? znalazłam w necie info o bandazu dla dzieci ale czy 4,5 ms dziecko można bandażem obłożyć :/

nie wiem czemu link nie dziala ale wpisz w google medyk.co.uk. to jest polska prywatna przychodnia w zachodnim Londynie. Znajomi sobie chwala. ale tez radzilabym ci poczekac do zakonczenia kuracji zaleconej przez GP. po 2 dniach niewiele sie zmieni, nawet jesli obecnie wyglada gorzej niz przed jej rozpoczeciem, to musisz dotrwac do konca kuracji. co do kremu (bo chyba to masz na mysli piszac masc? chodzi ci o Hydromol?) to nic nie zrobisz z wchlanianiem nadmiaru kremu przez ubranie. nasmaruj ile sie da, skora wchlonie ile moze, potrzymaj mala bez ubrania chwile (nagrzej moze mocniej pokoj zeby jej nie bylo zimno) i ubierz. nie wiem czy masz zapisany hydromol intensive ktory mozna stolowac do 2 razy dziennie, czy zwykly hydromol, jesli to ten zwykly to zalecalabym smarowanie calego ciala przy kazdej zmianie pieluchy. po paru dniach zaczniesz zauwazac roznice. dobrym znakiem jest to ze plamy nie sa juz takie szorstkie, moze obejdzie sie bez sterydu, ale jesli bedzie on konieczny to nie bron sie nadmiernie bo moze on jedynie pomoc jesli nic innego nie dziala. a nie leczone zmiany skorne moga prowadzic do infekcji i blizn. bandazem absolutnie nie owijaj! Przeciez zrobilabys z corki mumie bo musialabys owinac jej cale cialo. nie moglaby sie ruszac.

go-for-it dziękuję za odp, bandażować nie będę, spokojnie, chciałam tylko zaczerpnąć opinii bo grzebiąc w necie natknęłam się na coś takiego, kuracji doczekam do końca, 17go mamy zapisaną wizytę u tej samej gp ponownie, zobaczymy do tego czasu co się stanie, córeczka jest na mm, od 1 ms jest na SMA. dostała Hydromol cream 500g, gp kazała smarować grubą warstwą przy każdej zmianie pieluszki i tak robię, no nic, poczekamy zobaczymy, jeszcze raz dzięki, będe tu zaglądać bo zapewne jeszcze będe mieć pytania.

już 3 dzień kuracji i nie widać poprawy, wręcz przeciwnie plamy na skórze się powiększyły i pojawiły się nowe chropowate miejsca, smaruję cały czas bardzo gruba warstwą jak zalecała gp, nie wiem czy już iść do niej i powiedzieć, że nie pomaga czy czekać te 2 tyg, boję się że będzie jeszcze gorzej niż jest :(

ja na twoim miejscu zadzwonlabym do przychodni i poprosila zeby lekarz do ciebie oddzwonil i wtedy zapytala czy to jest mozliwe ze objawy sie nasilily po 3 dniach kuracji. trzymaj sie i daj znac!

Witam, kontaktowaliśmy się z gp, powiedziała aby odczekać przynajmniej tydz kuracji, jak nie będzie pomagać wtedy zmieni maści i płyn do kąpieli. dziś 6 dzień kuracji i widzę poprawę, jest niewielka ale czerwone plamy się zmniejszyły, nie są już chropowate. zniknęły plamy z brzuszka, zostały jedynie na dłoniach i stópkach ale są o wiele bledsze niż kilka dni temu. jestem juz spokojniejsza i dobrej myśli, pozdrawiam

super! :) ta choroba jest naprawde uciazliwa z poczatku ale pozniej uczymy sie jak sobie z nia radzic i jest lepiej. przypomnialo mi sie jeszcze ze lekarz zasugerowal zmiane mleka na sojowe (np cow & gate infasoy). u nas ta zmiana nie zrobila roznicy ale lekarz twierdzil ze wielu dzieciom to troche pomaga. powodzenia.

mąż się dowiadywał w szpitalu gdzie pracuje, że testy na co córeczka może być uczulona można zrobić jak skończy pół roku, czy faktycznie wtedy zrobimy wszystkie testy by wykluczyć alergen ?

wiesz, kiedy ja mowilam o testach to powiedzieli mi ze nie sa one wiarygodne ponizej 3 roku zycia (GP i pediatra powiedzieli to samo), maz pytal tez o to znajoma lekarke w Polsce i ona to potwierdzila, nie wiem dokladnie dlaczego tak jest. jesli wam te testy oferuja juz teraz, po 6 miesiacu zycia, to zrobcie je, nie macie nic do stracenia :)

dziś równo dwa tygodnie kuracji, idziemy na wizytę kontrolną i powiem szczerze, że dopiero po zmianie mleka na sojowe widać znaczną poprawę, córeczka ma czystą skórę a jedynie na skroniach chropowate delikatne krostki, na 90% mamy pewność , że to skaza białkowa, po podaniu w trakcie kuracji kilku łyżeczek pudding rice ze słoiczka, w którym niestety było 54% mleka dostała znów czerwonych plamek, następnego dnia wszystko zniknęło. dziś zapytamy o testy, zobaczymy co powie nam gp. go-for-it jeszcze raz dzięki za podpowiedź, bo ja jednak szukałam uczulenia ale nie na tle pokarmowym a tu o proszę :) zmiana mleka i od razu poprawa :)

Gość Rodzic111
NIestety leczenie 'lekarskie' na nic bo jak mozna leczyc jak nie zna sie przyczyny - moze dziedziczne - ale nie ma historii w rodzinie - to moze alegia - ale testy niedostepne - pewnie z tego wyrosnie.... Wiec przepisujemy sterydy aby zamaskowac objawy a choroba hula w najlepsze... W koncu sterydy przestaja dzialac i sytuacja sie pogarsza... Ale prosze! mamy nowy lek - to stosujemy nowy lek z min. skuktkiem a dziecko cierpi...

Gość gość
Moge wyslac krem aveno i olivke za cene przesylk

Na wstępie dobrze byłoby się upewnić, czy doskwiera nam akurat to, a nie coś innego. W tym celu dobrze byłoby zapoznać się z treścią tego artykułu: http://www.cetaphil.pl/1253/egzema-jak-ja-rozpoznac/ Trzeba pamiętać, że nawet jeżeli to właśnie nas dopadła egzema, to wcale nie musimy się jej obawiać, gdyż można z nią skutecznie walczyć.